Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  Trgovinski savetnik ambasade Austrije u Srbiji, Erika Teoman - Brener, posetila je RPK Subotica
  Veća ekonomska saradnja Austrije i privrede regiona
  30.05.2016.

  • Trgovinski savetnik ambasade Austrije u Srbiji, Erika Teoman - Brener, posetila je Regionalnu privrednu komoru Subotica i sa predsednikom RPK, Slobodanom Vojinovićem razgovarala o mogućnostima širenja ekonomske saradnje • Predstavljeni su i kapaciteti ovdašnje privrede regiona, koja ostvaruje 95 miliona dolara, od ukupno 900 miliona prometa Austrije i Srbije.

  3931_1.jpg
  Erika Teoman - Brener i Slobodan Vojinović

  Erika Teoman Brener, trgovinski savetnik ambasade Austrije, u sredu, 25. maja, bila je gost u Regionalnoj privrednoj komori Subotica, a predsednik RPK Slobodan Vojinović je naglasio da je promet između Austrije i Srbije, tokom prošle godine iznosio 900 miliona dolara, od čega je preko 95 miliona dolara ostvario region severa Bačke i Potisja.

  3931_2.jpg
  U ukupnom prometu, od 900 miliona dolara
  trgovine sa Austrijom, SBO ima udeo od 10 posto

  —Važan je i podatak da je u tom obimu prometa i razmene, Severnobački okrug imao udeo od oko 10 odsto, rekao je Vojinović prilikom posete Erike Teoman Brener.

  Razgovor Vojinovića i Brenerove u RPK odnosio se na unapređenje ekonomske saradnje dve zemlje.

  —Ocenjeno je da je intezitet privredne saradnje Srbije i Austrije na dobrom razvojnom putu, a želim da vam prenesem i neka pozitivna iskustva austrijskih investitora u Srbiji. Generalno postoji zainteresovanost najčešće malih i srednjih preduzeća iz Austrije da investiraju na severu Vojvodine. Neke velike kompanije Austrije su već u Srbiji, ali velike mogućnosti postoje za investiranje od strane malih i srednjih preduzetnika, ne samo zbog geografske prednosti ovog regiona, nego i zbog kvalitetne radne snage.  Većina austrijskih malih i srednjih preduzeća su porodične firme, koje su vrlo posvećene regionu u koji investiraju. To ste najbolje mogli da vidite tokom 2008. godine, kada je zavladala svetska ekonomska kriza, ni tada austrijski investitori nisu napuštali Srbiju, istakla je Teoman Brener.

  Brenerova je potvrdila, da se reforma komorskog sistema u Srbiji realizuje po ugledu na Austriju, što je otvoren još jedan pozitivan političko - privredni prostor za saradnju.

  — Iskustva iz Austrije, u oblasti ekonomske diplomatije koja je veoma značajna i u oblasti sprovođenja dualnog obrazovanja, dobri su primeri za naše privrednike ali i razvoj komorskog sistema u Srbiji. Pored toga, razgovarali smo i o mogućnostima za povezivanje penzionih i zdravstvenih fondova Austrije i Srbije, da bi se to pozitivno odrazilo na banjsko lečenje i zdravstveni turizam, a već imamo i primere takve prakse, rekao je predsednik Regionalne privredne komore, Slobodan Vojinović, navodeći da će trgovinska savetnica ambasade Austrije u Srbiji posetiti i Vinariju Zvonko Bogdan i Gradsku kuću.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja