Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  U Gimnaziji ,,Svetozar Marković“, održana premijera filma ,,Eliza“ filozofsko-filmske sekcije profesora filozofije Dragan Krstića
  Nestvarna filmska priča o Elizi
  31.05.2016.

  U sredu, 18. maja, u prepunoj svečanoj sali subotičke Gimnazije ,,Svetozar Marković“, održana je premijera filma ,,Eliza“, koji su snimili članovi filozofskofilmske sekcije, koju vodi profesor filozofije Dragan Krstić.

  U stvaranju filma „Eliza”, koji su realizovali članovi filozofsko filmske sekcije koju vodi profesor filozofije Dragan Krstić, učestvovalo je 40 učenika, tri profesora, pravnik Gimnazije i kafe kuvarica. Profesor Krstić nam je preneo doživljaj te nestvarne priče o Elizi, čija dramaturgija i scenario bi zaintrigirao i velike fimske i pozorišne dramaturge.

   3936_1.jpg

  — Film „Eliza”, kao i prethodni filmovi članova filozofsko- filmske sekcije, spada u novi filmski žanr - pedagoško-filozofski film, tj. filozofsko-edukativni film (koji je sa svojim učenicima stvorio profesor Dragan Krstić).  Film je stvaran sa idejom da se filozofski sadržaji izlože u formi zanimljivih filmskih priča iz života maturanata. ,,Eliza“ je zanimljiva, nestvarna, filmska priča o strogoj direktorici Elizi koja dolazi na čas starom profesoru filozofije Krstivoju Dragiću, očekujući klasičan čas. Međutim, profesor Dragić, iako star po godinama, ipak je čovek mladalačkog duha, sklon inovacijama u nastavi i nastavnu jedinicu koja se odnosi na problem istine, lepote i dobrote realizuje koristeći se Šopenovom muzikom i filmom Romana Polanskog ,,Pijanista“, što mlada, ali konzervativna direktorica nikako ne odobrava, objašnjava profesor Dragan Krstić za "Subotičke novine".

  Profesor Krstić nam prenosi, da u filmu ,,Eliza“ ne samo da ima nestvarnog, nego je mnogo što-šta, tako reći, idealno.

  —Na primer, učenici profesora Krstivoja Dragića znaju da odgovore na svako njegovo pitanje, što, svakako, ne korespondira sa stvarnim časovima, na kojima na većinu pitanja učenici ne znaju da odgovore. Osim toga, učenici Krstivoja Dragića ispred sebe nemaju ni udžbenik, ni svesku, ni bilo kakvo pomagalo, a nema ni šaputanja, što na stvarnim časovima, naravno, nije tako, tumači nam profesor Krstić.

  O drugom delu filma ,,Eliza“, Krstić kaže, da nije ništa drugo, do skraćena verzija oglednog časa.

  —Za takav čas, lično volim da koristim staru terminologiju-eksperimentalnog časa, odnosno oglednog časa, na kojem se realizuje nastavna jedinica koja se odnosi na problem istine, lepote i dobrote, na kojem se stavovi velikih filozofa ilustruju primerima iz sveta muzike i filma, a to je sasvim u duhu moje nove metodike nastave filozofije, koja insistira da bi u cilju veće zanimljivosti časa filozofije trebalo, povremeno, poći od poznatih umetničkih dela, pre svega muzičkih i filmskih. Postepeno bi, dakle, trebalo doći i do osnovnih filozofskih poblema, ontoloških, gnoseoloških, estetičkih i etičkih, kaže prof. Krstić.

  On najavljuje i da će članovi filozofsko- filmske sekcije, vrlo verovatno, sledeće školske godine realizovati film ,,Eliza 2”.

  —Tim filmom ćemo zaokružiti priču o strogoj, konzervativnoj direktorici Elizi i starom profesoru Krstivoju Dragiću, koji po svaku cenu hoće da sačuva autonomiju časa, koji smatra da je čas neponovljiv događaj, da podseća na umetničko delo i zato se ne može uniformisati, standardizovati, ukalupiti, već bi ga trebalo učenicima prilagoditi, oživotvoriti i učiniti zanimljivim, najavljuje realizaciju nove filmske i filozofske ideje, prof. Dragan Krstić.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja