Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Festival „Omladina”, 28. maj, Stadion malih sportova
  Gde u subotu? Na Let 3 i festival „Omladina”
  28.05.2016.

  Cilj festivala „Omladina” je afi rmacija novih bendova i njihovih novih autorskih dela.  Osam odabranih bendova takmičiće se u fi nalnoj večeri festivala, a glavne nagrade su snimanje albuma u Studiju 11 (Subotica), nastup na trgu za Dan grada u Subotici, i nastup na dva regionalna festivala Selfest (Srbija) i Bedem (Crna Gora). Pobednički bend dobija i skulpturu čiji je autor slobodni umetnik Arpad Slančik (Slancik Sculpture).

  3938_1.jpg

  Još je jedan dan ostao do subote, 28. maja i fi nalne večeri festivala Omladina, drugu godinu za redom u organizaciji Kancelarije za mlade Grada Subotice. Dok smo prošle godine pisali kako ima mladih koji nikad nisu čuli za festival Omladina, ove godine situacija je drugačija. „Ove godine nastavljamo tradiciju da Kancelarija za mlade organizuje festival Omladina 2016. Uključili smo puno mladih volontera, kojih ove godine ima više nego prošle, organizovali obuke za njih kako bi što aktivnije učestvovali u Festivalu. Festival je namenjem mladima i mislim da oni to i osete, da je za njih kreiran“ priča Dejana Baltes, koordinatorka Kancelarije za mlade (KZM).  „To je veliki izazov i meni lično i Kancelariji. Čast je biti deo organizacije Festivala koji ima tako dugu istoriju. Imamo priliku da radimo sa mladom ekipom i priliku da kreiramo program. Svi smo i ove godine jako uzbuđeni zbog toga“ nastavlja Dejana.  Ove godine, kažu organizatori, čeka nas 8 sjajnih mladih takmičarskih bendova. „Za razliku od prošle godine, kada je to bio veliki test za sve nas, ove godine je sve lakše jer imamo jedno iskustvo iza sebe. Najzanimljiviji deo su mladi takmičarski bendovi jer se tu pojavljuju odlični sastavi.  Vidim da prošlogdišnji pobednik festivala Omladina, niški bend Tevarbulebra, svira veliki koncert u Beogradu i nama je to jako drago“ kaže Dario Kostić, jedan od organizatora festivala Omladina ispred Hard Booking- a. (Agencija za bukiranje bendova i organizovanje koncerata)

  Sa njima je u timu i Armand Mesaroš, muzičar, osnivač Junior Music Studia koje se bavi edukacijom mladih iz oblasti savremene muzike. Uz to, jedan je od osnivača jazz odseka u subotičkoj muzičkoj školi, u upravnom odboru džez festivala Jazzik i svira u nekoliko subotičkih bendova.

  „Akcenat festivala Omladina jeste na afi rmaciji mladih bendova.  Recimo u emisiji „Tri boje zvuka“ na RTS-u, trećeplasirani bend sa prošlogodišnjeg festivala, „Dingospo Dali“ nastupio je u toj emisiji sa Disciplinom kičme. Nama je drago ako smo doprineli promociji tog benda. Danas nije dovoljno, kao nekad, da se neki mladi bend pojavi na festivalu, odsvira svoje i da mu to omogući prolaz dalje na sve ostale festivale. Festival Omladina zapravo je detalj u celoj toj priči. Koncept festivala Omladina, prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg je takav da osim 8 takmičarskih bendova, ubacimo kvalitetan mladi bend srednje generacije. To smo prošle godine napravili sa bendom Repetitor.  Tako smo isto odlučili i ove godine sa bendom Consecration. A „zvezda večeri“, bend Let 3, po našoj je proceni interesantan i popularan da iznese festival“ kaže Armand.

  Kriterijumi za odabir bendova

  Od 22 pristigle prijave, selektori festivala Omladina odabrali su 8 bendova koji će se ove godine takmičiti na festivalu Omladina koji će se u subotu 28. maja održati na Stadionu malih Sportova u Subotici. Nakon njihovih nastupa slede bendovi Consecration i Let 3.

  „Kriterijumi za odabir ovogodišnjih takmičarskih bendova su isti kao i prošle godine: gledali smo i slušali autentičnost i originalnost benda kao i utisak koji pesme ostavljaju. Takođe, jedan od kriterijuma je bio da se prijavljuju bendovi od 18 do 30 godina.  Suština festivala Omladina jeste predstavljanje neafi rmisanih bendova i Festival je i napravljen zbog njih“ kaže je Mesaroš.

  Program festivala Omladina počinje u 20 h sa takmičarskim delom koji će trajati do 22 h, nakon čega će nastupiti bendovi Consecration i Let 3.

  Nagrada za pobednika i žiri

  Pobednički bend festivala dobija za nagradu snimanje albuma u Studiju 11 (Subotica), nastup na trgu za Dan grada u Subotici i nastup na dva regionalna festivala Selfest (Srbija) i Bedem (Crna Gora). Pobednički bend dobija i skulpturu čiji je autor slobodni umetnik Arpad Slančik (Slancik Sculpture).

  O pobedniku festivala Omladina odlučuje žiri u sastavu: Danilo Nikodinovski (Consecration), Filip Budanović (D Zoo), Mihajlo Stajić Staja (rep umetnik) i Petar Mitrić (Pionir 10).

  Informacije o festivalu Omladina: do 21 h ulaz besplatan, nakon toga 300 dinara.

  Finalno veče festivala Omladina održaće se u subotu, 28. maja 2016 na velikoj bini koja će biti postavljena na Stadionu malih sportova (klizalište) u periodu između 20 i 22 časa kada će se takmičiti 8 odabranih bendova. Nakon toga nastupaju bendovi Consecration i Let 3. Do 21 sat ulaz je besplatan, a nakon toga cena karte je 300 dinara.

  Consecration: Muzika je magija

  Consecration je beogradski bend koji svira mešavinu psihodeličnog roka 70-ih i alternativne metal muzike karakteristične za bendove sa kraja 90-ih i početka 21. veka. Bend je osnovan 2000. godine u Beogradu, a postava se tokom godina često menjala, sve dok se bend nije konačno formirao u današnjoj postavi koju čine Danilo Nikodinovski, Ivan Aranđelović i Matija Dagović. Objavili su četiri studijska albuma - “Aux” (2008), “.avi” (2010), “Cimet” koji je objavljen u martu 2013 i „Univerzum zna" koji je miksao Aaron Harris, bubnjar američkog sastava Isis, u svom studiju “Vista” u Los Anđelesu. Svaki od albuma je dobio sjajne kritike kod nas i u inostranstvu. Consecration je u toku svog dosadašnjeg delovanja nastupao u brojnim klubovima u regiji, kao i na nekoliko velikih festivala u Srbiji, od kojih su najpoznatiji FENODOM festival na kom su svirali kao glavni bend, zatim tri puta na EXIT festivalu, kao i na festivalima ARF i Naša Stvar Open Air. „Ljudi vole da vide i osete energiju jer je tako vraćaju nama na binu i to čini tu interakciju jedinstvenom.  Ne postoji bolji osećaj od sviranja pred publikom. Muzika je magija“ kažu u bendu.

  Let 3: Provokativni nastupi riječkog rock benda

  Bend je osnovan je 1987. godine u Rijeci (Hrvatska) kao nastavak muzičkog sastava Let 2. Njihov „zaštitni znak“ su dugi brkovi i provokativni nastupi. Komplilacija "Rijeka - Pariz - Texas" s dve pjesme bilo je prvo diskografsko izdanje Leta 3. "Two Dogs Fucking", žestoki i za njihove poklonike već mitski debi Leta 3, objavljen 1989.  godine, sadržavao je pesme kao što su himna "Izgubljeni", "Sam u vodi", "Ne trebam te" i "U rupi od smole", koncertne favorite i dan danas. Drugi album, "El Desperado", objavljen je 1991. godine. U proleće 1994. stvaraju album "Peace". "Peace" je donio nove hitove "Kontinentio", "Nafta", "Droga" i "Elefante Elettrico", i također inaugurisao osobit način rada na hrvatskoj sceni: saradnju sa, za žestoki rock izraz posve netipičnim naturščicima, istarskim muzičarima starije generacije, te uspješno miksanje tradicionalnih muzičkih oblika s modernim rockom.  Na turnejama koje su uslijedile i to na nastupima u Zagrebu, Rijeci i Ljubljani snima se materijal za koncertnu ploču tipičnog naziva "Živi kurac", koja je objavljena u ljeto 1996. godine. Ovaj dvostruki album jedan je od najkvalitetnijih radova uživo domaće popularne glazbe. Godinu dana kasnije, 1997, izašao je i dotad najdrastičniji koncept sastava, album "Nečuveno". To je vjerojatno jedini muzički proizvod na kojemu nema baš ničega (ni snimljene tišine), a kojega je kupilo 350 ljudi. Početkom 1998. u sastavu se događa reorganizacija članstva i nakon višemesečnih traženja i audicija formirana je sadašnja postava: Damir Martinović - Mrle (bas), Zoran Prodanović - Prlja (vokal), Ivan Šarar (elektronika), Dražen Baljak - Baljak (gitara), Matej Zec - Knki (gitara) i Branko Kovačić - Husta (bubnjevi). Album "Jedina“ iz 2000. šesti je diskografski uradak Leta 3 a poslednji album "Bombardiranje Srbije i Čačka" koji se pojavio 2006. godine privukao veliku pažnju javnosti, pogotovo nakon izbacivanja singla "Rado ide Srbin u vojnike (P…ka)". Za svoje muzičko stvaralaštvo su osvojili veći broj nagrada, između ostalih: Crnog mačka za izvođača i pesmu godine (2001), Porina za najbolji rock album 2006. i Zlatnu Kooglu za izvođača godine (2006).

  KO SU 8 TAKMIČARSKIH BENDOVA:

  Fatam: Bend Fatam nastao je decembra 2013. godine u Subotici, prvo kao "cover’ bend. Bend je imao pet članova i sa tim su sastavom nastupali po lokalnim klubovima. Tokom naredne godine, 2014, odlučili su da počnu sa autorskom muzikom, alternativni rock. Iste godine bend su napustila dva člana, a trio je snimio EP sa šest pesama koji je trenutno u fazi završne produkcije.

  The Bronsons: Bend je formiran je 2006. godine u Bajmoku. Sa muzikom su se, kažu, počeli baviti još kao srednjoskolci. Iako su na početku su svirali punk, od tada se koncept benda kompletno promenio.  U 2011. menjali su i ime i žanr. Danas sviraju kao „power trio”, i svoju muziku defi nišu kao „grunge rock”.

  Southern Concrete Sludge: SouthernGroove metal bend iz Sombora, oformljen 2014. godine. Kako sami kažu, najveći uticaj na njih imaju Black Label Society, Down, The Sign of the Southern Cross, Pantera. Bend iza sebe ima demo koji je snimljen u junu 2015.

  Kim Tamara: Mlada pevačica Kim Tamara dolazi iz Šida. Muzikom se počela baviti od najranijeg detinjstva, a od svoje jedanaeste godine svira gitaru i piše tekstove pesme - sve to uz inspiraciju benda “Scorpions“.  Osnovala je svoj prvi bend “Evil Smile“ sa kojim je 2011. godine došli do polufi nale emisije “Ja imam talenat“. Nakon toga počinje da peva sama i nastavlja karijeru sa bendom “Crossroad“. Njeni najznačajniji nastupi su bili na Exit Festivalu, Beer Festu, Sirmium Rock Festivalu, Kulturno leto u Šidu i na Jazz and Blues Spring Festu.

  Lates: Kao bend srednjoškolskih drugara iz Beograda, zajedno sviraju od 2005. godine. Mešajući hard rock/old school rock/funk/grunge/ progressive rock ova petočlana rock grupa posvećena je, kažu, muzici i samo muzici. Bend ulazi u ozbiljniju priču 2009. godine kada svira po mnogi gradovima u regionu, te ulazi kao fi nalista najvećeg regionalnog takmičenja, Global Battle Of The Bands. Ubrzo zatim članovi benda snimaju i svoj prvi singl. Kako bi "začinili" niz njihovih muzičkih podviga pokazaće svoje umeće na Festivalu Omladina, gde će pokazati koliko su naučili od svojih muzičkih uzora.

  Random: Bend iz Beograda, nastao 2010. godine koji svoj zvuk defi niše kao alternativni rok. Za sebe kažu da su spoj kreativnih i melodičnih rifova, snažnih bas linija koje savršeno uklapaju funkciju ritma i prateće harmonije, energičnih bubnjeva i izražajnih ženskih vokala, koji poseduje u sebi i izvesnu dozu romantičnog. Pored mnogobrojnih nastupa po klubovima u Beogradu i okolnim gradovima, ističu nastup održan u Aranđelovcu na smotri "Mermer i zvuci“.

  From Another Mother: Ovaj hrvatski bend iz Zagreba nastao je krajem 2012. godine a žarnovski se opisuju kao prog, melodic, math i post rock. Sviraju po većini zagrebačkih klubova, a takođe su imali veoma uspešnu turneju po Rijeci, Splitu, Sinju, Osijeku i u Subotici.  Kažu da im nastupi zrače pozitivnom energijom. Neke od njihovih stvari su instrumentali ali je većina sa tekstovima na engleskom jeziku. Sastav benda se nije menjao i nadaju se da će tako i ostati.

  Antidepresiv: Bend iz Kikinde nastao je pre 7 godina, a pre 4 godine ime su promenili u Antidepresiv. Imaju 18 godina, kažu da su puni ambicija i imaju više od 20 pesama. Svirali su u mnogim gradovima širom Srbije, a od bitnijih nastupa izdvajaju Humanitarni koncert u Novom Sadu u SNP-u u klubu Trema 2010, pobedu na Ki-Rock gitarijadi 2013, fi nalisti na Belgrade Demo Fest Live-u 2015, nastup u emisiji “Veče sa Ivanom Ivanovićem” sa autorskom pesmom “Ona voli Rammstein” 2016, “SPRING FEST-u” u Subotici sa Atheist rapom i Mortal Kombatom te pobedu na festivalu u Rumuniji 2016 – JUVENIS JIMBOROCK.

  PR TIM FESTIVAL
  OMLADINA 2016

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja