Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Selo u koje stiže budućnost
  U Višnjevac se vraćaju rode!
  01.06.2016.

  Dok iz drugih sela devojke odlaze u gradove, u Višnjevac dolaze i udaju se za seoske momke, a ove godine očekuje se da će rode sleteti na desetak odžaka! Kao u televizijskoj seriji „Više od igre“, u mestu se sve vrti oko lokalnog fudbalskog kluba „Udarnik“. Mesna zajednica ima svoje planove – da se renovira Dom kulture i asfaltira nekoliko ulica

  3939_1.jpg
  Miloš Subotić i Slobodan Žužić

  Dok smo u ponedeljak popodne ulazili u Višnjevac, selo udaljeno 14 kilometara od Subotice, pitali smo se ima li u njemu toliko višanja da je po njima dobilo ime? Na nekoliko stabala viđenih usput višnje su rudele, ali smo na to zaboravili u opštem crvenilu koje je vladalo oko terena Fudbalskog kluba „Udarnik“: gostovala je „Crvena zvezda“, doduše veterani, ali asovi koji nikada nisu zaboravljeni i svuda su bili crveno-beli dresovi, gorele su baklje i dizao se dim, a navijači su iz sveg glasa pozdravljali goste koji su došli isto tako crveno-belim klupskim autobusom!

  3939_2.jpg

  „Ovo je sjajno, atmosfera je kao da gostuje „Mančester Junajted!“, komentarisao je čuveni Jovan-Kule Aćimović, nekada standardna desna polutka višestrukog šampiona ONE Jugoslavije i jedna od „Miljanovih beba“, a sa njim su bili sve same fudbalske veličine – Miloš Šestić, Vladimir Petrović Pižon, Zdravko Borovnica, Stanislav Karasi, Ratomir Dujković, njih tridesetak oko kojih su Višnjevčani napravili špalir i oduševljeno ih pozdravljali!

  Nisu svi u godinama i kondiciji da mogu da trče na terenu, pa su u prvi tim ušli oni još uvek malo orniji za fudbal, kao što su Pižon, Borovnica, Koroman, Babić, Slavoljub Petrović, Janković...  ali spektakl na koji je došlo čitavo selo nije bio ništa manji, jer ne dolazi „Crvena zvezda“ svaki dan!

  „Povod je 70 godina Fudbalskog kluba „Udarnik“ iz Višnjevca, to je naš klub koji nikada u toku svog postojanja nije prekidao da okuplja mlade fudbalere, održavamo ga po svaku cenu i od donacija i sponzora kojima smo zahvalni, jer nam mnogo znači u selu! Opstajemo u opštinskoj ligi i nadamo se da će i dalje tako biti!“, dočekuje nas Đorđe Nikolić, koji za sebe skromno kaže da je „član fudbalskog kluba“, a uz ljude iz mesne zajednice jedan je od glavnih inicijatora i organizatora ove, za Višnjevac, „utakmice stoleća“.

  Igrači su istrčali na teren, kako bi profesionalni komentatori rekli „po idealnom vremenu za igru“, a pošto nismo došli samo zbog utakmice, dok lopta kreće sa centra tražimo čelne ljude mesne zajednice da porazgovaramo o Višnjevcu, što u ovoj gužvi nije ni najmanje lako ugrabiti vremena i preći sa fudbala na neke druge teme...

  Vratile se rode

  Od Slobodana Žužića, predsednika Saveta Mesne zajednice dobijamo informaciju da je „Udarnik“ osnovan 1948.  godine, tako da je obeležavanje 70. godišnjice malo poranilo, ali to je u ovom trenutku nevažno, jer će meštani dugo pamtiti lep događaj, bez obzira kojim je povodom organizovan. Višnjevac, međutim, ima još dosta toga čime može da se pohvali i što zaslužuje da bude zabeleženo u novinarskom notesu.

  „Mi smo veoma mala mesna zajednica, sa svega 750 stanovnika, ali sa velikom perspektivom i potencijalom zbog čega se nadamo da će ovo selo u budućnosti da procveta! Jedan od razloga je i taj što se u poslednjih nekoliko godina dosta mladih što oženilo, što udalo, ali je najvažnije da su ostali u Višnjevcu i tu zasnovali porodicu! Samo ove godine očekujemo desetak prinova, što nas izuzetno raduje. Kao u onoj seriji „Vratiće se rode“, samo što se kod nas, eto, već vraćaju!  Da bude još lepše, dobili smo u poslednje tri godine četiri ili pet snajki iz grada, koje su se ovde udale i došle da žive u selu, a evo u junu će biti još jedna svadba!“, kazuje nam Slobodan Žužić.

  Višnjevčani su zadovoljni što je opstala i osnovna škola u selu, koju pohađa šezdesetak dece do četvrtog razreda, a zatim oko trideset đaka nastavlja školovanje u Čantaviru. Za to su meštani zahvalni direktorici osnovne škole „Hunjadi Janoš“ iz Čantavira Eriki Sedlar, koja je imala razumevanja da se škola u Višnjevcu ne ugasi.

  „Mladih je u selu oko 30 odsto od ukupnog broja stanovnika i perspektiva je da oni ostanu u poljoprivredi, jer imamo nekoliko jakih i uspešnih gazdinstava koja zapošljavaju jedan broj ljudi iz mesta i daju im određenu sigurnost i perspektivu.  Nažalost, nemamo privrednih kapaciteta i bilo bi dobro kada bi imali bar jedno da naši stanovnici ne moraju zbog posla u grad. Ali, kao mesna zajednica, mi se trudimo uz pomoć Grada Subotice i Direkcije za izgradnju grada da stvorimo što bolje uslove za život u selu, da infrastruktura ne zaostaje mnogo u odnosu na gradsku.  Treba ove godine da asfaltiramo još tri ili četiri ulice i očekujemo da počne renoviranje Doma kulture, koji nam je osim fudbalskog terena, gde se nalazimo i provodimo vreme svake nedelje, još jedino mesto na kojem možemo da se okupljamo“, kaže predsednik Saveta mesne zajednice Slobodan Žužić.

  Dom kulture izgradili su meštani Višnjevca svojim radom i sredstvima 1948. godine i ponosni su na njega, a grad je uspeo da posle propasti višnjevačke zadruge i zadruge u Čantaviru, kada je sa njom i Dom otišao u stečajnu masu, uspeo da ga vrati u svoje vlasništvo i ustupi stanovnicima Višnjevca na korišćenje.

  Beše nekad zadruga...

  Dok odlazimo da snimimo Dom kulture, predsednik Skupštine Mesne zajednice Miloš Subotić usput pokazuje gde se nekada nalazila zadruga u Višnjevcu i kaže da je bila jedna od najjačih i najbogatijih, a prodata je budzašto. Sam Dom kulture sada je u ruiniranom stanju, ali se u selu nadaju da će obnova početi još ove godine.

  „To nam je jedan od prioriteta koje smo stavili u plan aktivnosti a imamo saznanja i da je projektna dokumentacija već urađena, kao i obećanje gradonačelnika Jenea Maglaija, kada je bio u Višnjevcu, da će se Dom obnoviti, pa se iskreno nadamo da će uskoro slediti i raspisivanje javne nabavke, a potom i početak radova. Bilo bi lepo kada bi Novu godinu i Božić mogli da proslavimo u našem renoviranom Domu kulture“, kaže Miloš Subotić.

  Što se tiče komunalne infrastrukture, Višnjevac ima dobru vodovodnu mrežu, solidno snabdevanje električnom energijom i dobar napon, kablovsku televiziju, telefone i internet, pa se stanovnici ne žale da im mnogo toga nedostaje. Za održavanje higijene i odnošenje smeća brine se čantavirski „Komval“ i sa njegovim uslugama su zadovoljni.  Selo je na dobrom mestu kada je reč o putnoj mreži, i to je veoma važno za dalji razvoj.

  „Ako pitate da li smo daleko od grada, ne bih rekao da je razdaljina od 14 kilometara velika, a verujem da mi odavde pre stignemo do grada nego neki stanovnici Makove sedmice. Javni prevoz dobro je organizovan, imamo dvadesetak polazaka dnevno, a ovaj naš put je izuzetno prometan jer povezuje Suboticu sa Sentom i dalje sa Banatom, tako da i zahvaljujući njemu mesto živi“, kaže Miloš Subotić.

  Rupe na putu na koje smo nailazili vozeći se od Subotice prema Višnjevcu, ipak, trebalo bi da budu upozorenje nadležnima da se jedna takva saobraćajna žila-kucavica mora i održavati.  U međuvremenu, dok smo se vratili, utakmica je završena rezultatom 4:1 za „Crvenu zvezdu“.  Naravno, „Zvezda“ je uvek velika i kada igraju veterani, ali rekoše da je najlepši trenutak utakmice bio onaj jedan gol „Udarnika“ koji je postigao Saša Lazić i da je čak i Pižon rekao da je to evrogol kakav se retko viđa i na velikim mečevima!

  Da li ima višanja u Višnjevcu, pitanje je na koje ćemo potražiti odgovor prvom sledećom prilikom, a biće ih sigurno jer o ovom složnom i gostoljubivom selu ima još mnogo toga da se piše!

  Rešen još jedan problem

  Posle dugo vremena i traženja, Višnjevac je na lokalnom groblju konačno dobio mrtvačnicu koju je o svom trošku izgradio grad ove godine. Ostali su još manji završni radovi da se obave, tako da se preminuli više neće sahranjivati od kuća, kao što je do sada bio slučaj.

  3939_3.jpg„Ovo je veoma značajno i veliko olakšanje za selo, a pokušaćemo od lokalne samouprave da dobijemo i neki seoski plac na kojem bi podigli našu crkvicu, razgovori su u toku i nadamo se da ćemo u tome uspeti“, kaže Slobodan Žužić i ističe zahvalnost svim meštanima koji doprinose razvoju sela i aktivni su u organizaciji ne samo u pripremama za gostovanje „Zvezdinih“ zvezda nego i brojnim projektima – Milošu Bursaću, zameniku predsednika Saveta, Nedeljku Jariću, Miroslavu Kuzmanovskom i Voji Babiću.

  M.Radojčin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja