Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  Udruženje poslodavaca Forum iz Subotice i Razvojne Agencije Srbije organizovali Okrugli sto o privredi
  Jerinkić: Domaćim firmama treba podrška države da otvaraju radna mesta
  02.06.2016.

  U organizaciji Udruženja preduzetnika Subotice „Forum“ u Gradskoj kući održana je prezentacija programa podrške preduzetnicima, koje je pripremila Razvojna Agencija Srbije, na inicijativu Udruženja poslodavaca Forum, na čijem čelu je privrednik Milan Jerinkić koji ističe da je u godini preduzetništva neophodno izjednačiti položaj domaćih i stranih investitora u Srbiji

  3944_1.jpg
  Milan Jerinkić, predsednik Udruženja poslodavaca „Forum”, Vladimir Jovanović,
  viši savetnik razvojne Agencije i Goran Kovačević iz Sektora R.A. za direktna ulaganja

  Tema Okruglog stola u Subotici, koji je organizovalo Udruženje poslodavaca Forum iz Subotice i Razvojna Agencija Srbije je da se u godini preduzetništva podstaknu privrednici na unapređivanje privrednog razvoja, kao i da dobiju informacije oko poboljšanja uslova rada i proizvodnje čemu će ubuduće značajno doprineti i subotičko Udruženje poslodavaca Forum uz podršku Agencije. Preduzetnici su tokom Okruglog stola imali priliku da se upoznaju sa uslovima već raspisanih konkursa i merama Vlade Srbije koje je preduzela u godini preduzetništva.

  3944_2.jpg
  Privrednici nezadovoljni dosadašnjim državnim subvencijama

  Milan Jerinkić, predsednik UO Udruženja poslodavaca Forum zahvalio je Gradu Subotica što je omogućio održavanje ovog skupa u Gradskoj kući.

  —Pre dvadesetak dana bili smo u u Beogradu, u Razvojnoj Agenciji Srbije, da razgovaramo o pripremi ovog skupa na kojem će predstavnici Agencije preneti sve programe predviđene za ovu godinu.  Programi su kreirani u aprilu i maju, a do kraja godine će se realizovati ova inicijativa i drugi programi. Naša osnovna ideja je bila da sagledamo kako da izjednačimo položaj domaćih privrednika sa stranim privrednicima i investitorima. U Subotici nam je stanje poznato, znamo da investitori u Malom Bajmoku dobijaju značajna sredstva na osnovu ulaganja i otvaranja novih radnih mesta. Naša je ideja da se okupimo i udružimo, kako bi do kraja godine naše Udruženje moglo da realizuje od 300 do 500 novih radnih mesta. Već do sada otvorili smo blizu stotinu novih radnih mesta za koja smo kao poslodavci imali na raspolaganju i tržište rada i poresku upravu, gde smo dobili određene beneficije, za pripravnike oko 15000 dinara i 140.000 dinara sa tržišta rada.  Naravno da nismo zadovoljni jer vidimo da strani investitori dobijaju više, pa smo na Upravnom odboru odlučili da napravimo iskorak, Pilot program za Srbiju, koji bi imao cilj da ostvarimo do tih 500 radnih mesta, te da preko toga ostvarimo bar od pet do deset hiljada evra po radniku. To je bila i tema sastanka u Beogradu, razmotrili smo zakonske mogućnosti, programe i uredbe, a već smo i aktivirali Program za Udruženje, gde se mogu ostvariti sredstva do pet miliona dinara. Veća sredstva će se realizovati pojedinačno, po preduzećima. Dakle, svi ovi programi su lepeza od preduzetnika do velikih preduzeća.  Obuhvaćeni su dakle, svi privrednici, ali je pitanje ko za šta može da konkuriše i šta može od toga da se realizuje. Proglašena je godina preduzetništva, neka sredstva su već obezbeđena, a očekujem da ćemo ove godine uspeti da ostvarimo nešto od toga, ali svaki privrednik u omogućenim uslovima mora da nađe sebe u tim programima, istakao je Milan Jerinkić, predsednik UO Udruženja poslodavaca Forum.

  Vladimir Jovanović, viši savetnik Sektora za upravljanje projektima razvojne Agencije Srbije, približio je programe preduzetnicima i istakao da svim merama koje su preduzete oko razvoja preduzetništva, kreiranjem novih poslova i programa, želi da se pomogne privrednicima koji su više godina unazad bili zapostavljeni da razvijaju programe.

  —Nedavno je raspisan javni poziv u okviru programa podrške internacionalizaciji privrednih društava, preduzetnika i klastera.  Razvojna agencija finansira do 50 odsto vrednosti za predviđenih šest aktivnosti. Ta sredstva ne mogu biti manja od 50.000 dinara, niti veća od milion dinara, a klasteri se finansiraju sa dva miliona dinara. Za ovaj program je iz budžeta izdvojeno 90 miliona dinara, a biće otvoren do utroška sredstava. Već 25. maja, raspisaćemo još jedan javni poziv za program podrške daljem razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća, koji će se odnositi na sertifikaciju i oznaku proizvoda, a konkurs će biti otvoren do 8. jula. Paralelno sa tim, raspisali smo i javne pozive za podršku početnicima u biznisu. To su samo neke od mera u okviru projekta Vlade Srbije „Godina preduzetništva“, koji podrazumeva tri stuba : unapređenje poslovnog okruženja, direktnu pomoć preduzetnicima i razvoj preduzetničkog duha, rekao je pored ostalog Vladimir Jovanović.

  Preduzetnici okupljeni u Udruženju „Forum“ istakli su neravnopravan položaj domaćih u odnosu na strana preduzeća koja posluju u Srbiji. Oni su zatražili od Razvojne agencije Srbije podršku oko subvencija, kako bi realizovali planove za zapošljavanje i nova radna mesta.

  —Smatramo da država nije obezbedila iste uslove za domaće i strane poslodavce. Samo nekoliko preduzetnika je iskoristilo subvencije za novo zapošljavanje preko Nacionalne službe za zapošljavanje, što je bilo oko 140 000 dinara po radniku. Smatramo da bi udruženi mogli da konkurišemo za sredstva za otvaranje novih radnih mesta. Mi smo otkrili naše planove, da zaposlimo do 500 osoba, ali nam je neophodna veća podrška države. Naše Udruženje okuplja 82 preduzetnika, koji redovno izmiruju sve svoje obaveze i tako ispunjavaju sve kriterijume za dodelu sredstava, pa bi logično bilo da dobijemo iste uslove kao strani investitori, podvukao je Milan Jerinkić.

  Vladimir Jovanović je naglasio da zbog problema koje imaju preduzetnici u svakodnevnom poslovanju, plan je da ove godine bude izmenjeno oko 40 zakonskih propisa i uredbi koje bi olakšale poslovanje u Srbiji, da država olakša posao privrednicima finansijskom podrškom, povoljnijim kreditima, a i bespovratnim sredstvima.

  —Za tu svrhu, izvojeno je oko 16, 06 milijardi dinara, od kojih je 4 milijarde bspovratnih sredstava.  Treći stub je razvoj preduzetničkog duha. Svesni smo da i mladi ne pokazuju preduzetničku inicijativu, da pokrenu posao, pa ćemo pokušati da edukacijom pomognemo da stekmu samopouzdanje za otvaranje svojih firmi.  Razvojna Agencija je mlada, odnovana u januaru ove godine, ali su poslovi stari. Preuzela je poslove SIEPE, Agencije za promociju izvoza i stranih ulaganja i poslove Nacionalne Agencije za regionalni razvoj. Obe agencije su inače, ugašene ove godine, danom osnivanja Razvojne Agencije Srbije, koja je preuzela njihove poslove i nadležnosti. Postoje tri sektora, sektor za direktna ulaganja , Sektor za upravljanje poslovima i Sektor za ekonomski razvoja i istraživanja i za Pravne poslove, a sedište je u Privrednoj komori Srbije. Razvojna Agencija Srbije sprovodi trenutno četiri programa koja su na Okruglom stolu prezentovana, objasnio je Jovanović naglašavajući pored ostalog, da preduzetnik mora da uloži isto toliko sredstava koliko dobije od Razvojne Agencije Srbije.

  Jerinkić je rekao, da se očekuje u Subotici rast privrede od 5 do 10 posto, čemu u prilog govori podatak da je samo oko 80 firmi u sklopu Udruženja zaposlilo preko 100 ljudi.

  —Smatramo realnim očekivanje, da otvorimo od 300 do 500 radnih mesta do kraja godine.  Godinu preduzetništva privrednici mogu iskoristiti u skladu sa zaključcima koji su definisani na Okruglom stolu, da firme koje nisu do sada mogle da konkurišu za sredstva od 10 do 15 hiljada evra, ako nemaju plan da u Subotici zaposle 50 novih radnika i investiciju od 650.000 evra. Naš je zajednički stav bio da se ti uslovi promene, da krenemo od 10, 20 pa dalje do 100 radnika i dalje, da veći broj preduzetnika može da konkuriše. Pri tome, za deset radnika investicija da iznosi od 100 do 150 hiljada evra. Sa druge strane otvoreni su i konkursi, Agencija insistira na ženskom preduzetništvu i mladim preduzetnicima koji počinju biznis, zatim kupovina nove ili polovne opreme, za šta se dobija 25 posto bespovratnih sredstava, a 50 posto sredstava od Razvojne agencije je moguće dobiti za izvoz i usluge vezane za izvozne poslove, sajmove i Start up. Kod Ministartsva trgovine, privrede i turizma takođe su raspisani konkursi i objavljeni, a pomoć za koju privrednici možda ne znaju, mogu dobiti u Subotici kod Regionalne razvojne Agencije koja im besplatno pruža informacije, savete i pomoć kao što mogu da se obrate i Udruženju poslodavaca, kaže predsednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Forum.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja