Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  NEOBIČNO: U gradskom autobusu „Suboticatransa” održan koncert u okviru Kampanje o kulturi, Fondacije „Danilo Kiš”
  Na Bus koncertu Jasne Jovićević, putnici bili publika
  02.06.2016.

  Kampanja "Pazite na kulturu, kultura pazi na vas" ima cilj da promoviše kulturu među stanovnicima Grada, podstakne i mlađe generacije na umetničko stvaralaštvo, te oplemeni svakodnevicu građana • Partner zanimljivog Projekta je JKP „Suboticatrans”, čiji putnici su u sredu oko podneva bili publika bus koncerta Jasne Jovićević, na neobičnom instrumentu !

   3945_1.jpg
   Jasna Jovićević oduševila putnike linije 16

  U želji da kulturu iznese u javni prostor, kako bi komunicirala i edukovala što širi auditorij, Fondacija "Danilo Kiš" u maju pokrenula je kulturnu kampanju pod nazivom "Pazite na kulturu, kultura pazi na vas", koja će se ostvarivati u različitim javnim prostorima u Gradu, kao što su školska dvorišta, parkovi, javni gradski prevoz.  Kampanja ima cilj, da promoviše kulturu među stanovnicima Grada, upozna ih sa mladim autorima Subotice, podstakne, pre svega mlađe generacije na umetničko stvaralaštvo, te oplemeni svakodnevicu sugrađana.  Kampanja je počela u maju, koncertima akustične muzike subotičkih autora, u autobusima u pokretu JKP "Suboticatrans"-a, koji je i partner na projektu.  Prvi koncert je, dakle, održan pre dva dana, na 11. rođendan Fondacije "Danilo Kiš", koja je osnovana 25. maja 2005.  godine.

  Prvi koncert u pokretu izvela je subotička muzičarka Jasna Jovićević, na spacedrum-u, nesvakidašnjem muzičkom udaračkom instrumentu u sredu, 25.  maja, u gradskom autobusu br.  16, koji koji polazi iz pravca Teslino naselje u 12 časova i 15 minuta.  Ulaznica za koncert u busu je bila autobuska karta za liniju broj 16.

  Od prve stanice na toj liniji, Jovićevićeva je dočekala prve putnike, sedeći na podu autobusa, uz akustične akorde na svom neobičnom instrumentu. Putnici, iznenađeni kamerama, pokušali su da shvate o kakvom događaju se radi, a do kraja vožnje do Aleksandrova, čuđenje su zamenili osmesi putnika, dok su neki mobilnim telefonima snimili kulturni događaj u autobusu kojim saobraćaju svakog dana i na kraju vožnje aplauzom nagradili bus nastup Jasne Jovićević.  Neki su odlučili da se provozaju još jedan krug, da uživaju u dobroj muzici u busu.

  3945_2.jpgPutnici su pomalo bili iznenađeni neobičnim koncertom, koji su dobili usput, saobraćajući na toj liniji oko podneva, a umetnica Jasna Jovićević kaže da je bila oduševljena uzbudljivim projektom kulturnog programa na neočekivanom mestu, gde je bus bio mesto njenog nastupa na spacedrumu- u, a putnici su bili publika.

  Jasna Jovićević magistarka muzike, Subotičanka je koja je diplomirala na Muzičkoj akademiji "Franc List" u Budimpešti, na smeru Džez saksofon i stekla magistarsku diplomu Univerziteta York u Torontu, na predmetu Muzička kompozicija.  Takođe se školovala u SAD-u, Brazilu i Austriji.  Jasna je predsednica kulturnog udruženja, svira u više sastava i aktivna je učesnica domaće i međunarodne džez scene.

  U Srbiju se vratila iz inostranstva 2008. godine, a svira sa poznatim muzičarima kao što su Vasil Hadžimanov Bend, Konzilijum, Bisera Veletanlić, Rambo Amadeus, Gabrijela Koso i drugim umetnicima.  Vodi i svoju grupu Jasna Jovićević Improv Kolektiv od 2009. godine, a izvode njena originalna dela aranžirana za gudački kvartet, saksofone, elektroniku i gostujuće umetnike.  Započela je i projekat Dharma 2013. godine, a kasnije i prvi regionalni ženski orkestar New Spark Jazz Orchestra, koji su i sada aktivni. Izdala je svoj debi album “Invented Reality” sa originalnim kompozicijama i aranžmanom i cenjenim muzičarima Toronta, album “Zvuk ptica” 2013. godine, а 2015. godine „Travellers“ sa grupom Dharma, u Srbiji.

  Poslednjih desetak godina Jasna radi i kao profesorica flaute, saksofona, muzičke teorije i istorije, na nivou srednje muzičke škole i fakulteta. Autorka je i voditeljka umetničko-obrazovnih projekata za decu i savremenu umetnost kroz Udruženje građana “Artrust”, čija je i predsednica, a potvrdila je svojim nastupom u busu, da je moguća i zapažena kulturna alternativna scena i u manjim gradovima.

  Pazite na kulturu - u školama!

  —Početkom juna, počinje drugi deo kampanje "Pazite na kulturu, kultura pazi na vas", kada će subotički umetnici svojim radovima oplemeniti javni prostor pojedinih subotičkih osnovnih i srednjih škola i na taj način mladima približiti likovnu umetnost, kao i sam proces nastanka umetničkog dela. U toku rada učenici će imati priliku i da pričaju sa umetnikom o procesu stvaranja, umetničkoj školi, tehnikama i inspiraciji, koja će možda zaraziti i nekog novog mladog stvaraoca, kažu iz Fondacije "Danilo Kiš".

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja