Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  10. jubilarni Sajam privrede u Subotici zatvara se u subotu, u 12 sati - izvlačenjem nagrada za posetioce
  „SuSajam”, u znaku agrara i prehrane
  04.06.2016.

  Deseti, jubilarni Međunarodni „SuSajam 2016” otvorio je juče, 2. juna podpredsednik Privredne komore Srbije, dr Zoran R. Vujović, koji je rekao da su prehrana i prehrambena industrija u fokusu ovogodišnjeg subotičkog Sajma privrede, gde je svoje proizvode predstavilo oko 200 preduzeća iz šest regija.

  3955_3.jpg
  Domaćini Grada i RPK sa privrednicima i gostima na otvaranju „SuSajma”

  Na jubilarnom, desetom po redu Međunarodnom i regionalnom sajmu „SuSajam 2016“, koji je otvoren u četvrtak u Hali sportova, učestvuje oko 200 izlagača iz Srbije i inostranstva. Organizator Sajma je JKP "Subotičke pijace" u saradnji sa Gradom Subotica i Regionalnom privrednom komorom, a ovogodišnji partner je berlinski okrug.

  3955_2.jpg
  Dr Zoran R. Vujović,
  potpredsednik PK Srbije

  Manifestacija je u znaku agrara i prehrane, a polovina izlagača su preduzeća iz te oblasti i firme iz sektora tekstila, hemije, grafike, građevinarstva te mašinske i metalne industrije, na prostoru od oko 1600 kvadrata.

  Partneri sajma su ove godine privrednici iz berlinskog okruga Treptov - Kopenik. Prema njihovoj oceni, ekonomija Srbije pokazuje pozitivan rast iz koga proizilaze velike mogućnosti za saradnju.

  - Smatram da je Srbija zbog svog položaja i istorije deo Evrope i zato postoji velika perspektiva i interes svih zemalja Evropske unije da sarađuju sa Srbijom.  Iako ne poznajem dovoljno privredu Srbije, vidim da ona ima veliki potencijal - kaže zamenik gradonačelnika okruga Berlina, Treptov- Kopenik, Gernold Klem, koji je istakao da očekuje da će se Srbija u skoroj budućnosti naći u članstvu EU.

  Dr Zoran R. Vujović, potpredsednik PK Srbije je naglasio da će na Sajmu biti predstavljeno 50 malih i srednjih preduzeća iz Srbije i regiona.

  — Za ekonomski prioritet Srbije važna su privlačenja stranih investicija.  Podrška Sajmu Subotice i RPK Subotice ispoljena je i u činjenici da je ovo regionalna saradnja, sa velikim brojem učesnika.  Sajam je uvek prilika da privrednici sklope ugovore, upoznaju se i unaprede komunikaciju. Izuzetan značaj ovog sajma proizilazi iz njegovog regionalnog karaktera i prekogranične saradnje. Naše prisustvo ovde je podrška Regionalnoj privrednoj komori koja je pored Grada Subotice i JKP „Subotičke pijace“ u ulozi suorganizatora.  Posebnu važnost pridajemo činjenici da se on održava deceniju u formi regionalnog sajma, istako je dr Zoran R. Vujović.

  Slobodan Vojinović, predsednik RPK Subotica rekao je prilikom otvaranja Sajma, da je tradicija organizovanja Sajma uspešna, te da se privreda regiona ne plaši konkurencije iz čitavog sveta.

  —Pozvali smo sve goste i prijatelje da pokažemo šta možemo, a u toku godine, u rezultatima izvoza i uvoza regiona, koji su bili preko milijardu i 800 miliona dolara, 76 posto tog prometa je ostvaren sa zemljama EU. Suficit imamo i sa Nemačkom, koja je naš domaćin dana, kao i sa Ruskom Federacijom, onda je jasno kolika je snaga i potencijal privrede ovog regiona koji ćemo zajedno sa privrednom komorom Srbije još da uvećavamo u narednom periodu, rekao je Vojinović.

  3955_1.jpg
  Ilinka Vukoja i Ljuben Hristov
  dočekuju goste Sajma

  Vojinović je rekao da ako danas ima preko dve milijarde gladnih u svetu, prehrambena oblast može biti prednost za Srbiju, koju ne bi trebalo zanemariti.

  —Sve iz agrara što izvozimo za Rusiju je 0,02 posto ukupnog uvoza Rusije. Subotica bi mogla da obezbedi i prostor prve kasarne za novi sajamski prostor, gde bi verujem bilo još više izlagača i rezultata sa ovih sajamskih manifestacija i gde bi subotički Sajam privrede prerastao dosadašnji uticaj u regionu i svrstao se među značajnije privredne manifestacije u širem regionu, kaže Vojinović.

  Četvrtinu izlagača čine subotička mala i srednja preduzeća.  Na Sajmu će sa 92 firme iz Srbije biti predstavljeni svi regioni naše zemlje, kao i izlagači iz: Mađarske, Rumunije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske i Crne Gore.

  Jene Maglai, gradonačelnik Subotice istakao je da osim održavanja tradicije, SuSajam ima svoje opravdanje i utemeljenje u broju izlagača.

  —Bez obzira na izbornu godinu, uspeli smo da i ove godine uspešno organizujemo Sajam.  Ispred Grada Subotice stoje ozbiljni izazovi budućnosti, prvenstveno što se tiče podizanja kvaliteteta prehrambene industrije.  Tu je ogroman prostor koji Subotica može da iskoristi u budućem periodu, kao i sistem obrazovanja koji bi trebalo uklopiti u dinamičan budući razvoj Grada.  Ovaj sajam je prilika da privrednici podele svoja iskustva i ojačaju preduzetništvo i biznis, rekao je Maglai.

  Deseti SuSajam je prema rečima Ilinke Vukoja, direktorke JKP Subotičke pijace, već prvog dana okupio veliki broj posetilaca oko impresivno velikog broja ponuđača.

  —Trudili smo se nekoliko meseci i uspeli smo da okupimo 200 izlagača koji su svi došli da učestvuju na manifestaciji. Predstavnici Grada i RPK su mnogo pomogli i ove godine. Najviše izlagača je svakako iz Srbije, a ima i veliki broj preduzeća iz susedne Mađarske i Hrvatske. Neki dolaze i sa delegacijama, pa će učestvovati u razgovorima sa predstavnicima RPK. Tema Sajma je hrana, a 44 odsto preduzeća je iz tih oblasti. Ove godine verujemo biće i rekordan broj posetilaca, a i nagrade su stimulativne za posetioce.  Očekujemo da će u dogledno vreme biti i rešavan problem oko većeg prostora i nove hale za Sajam, poruka je direktorke Ilinke Vukoja.

  Berlinski okrug - partner

  Partner Sajma ove godine je berlinski okrug, a manifestaciju je svečano otvorio Miroslav Miletić, potpredsednik Privredne komore Srbije. Organizator Sajma su JKP „Subotičke pijace“, u saradnji sa Gradom Subotica i Regionalnom privrednom komorom.

  —Na 1600 kvadrata izložbenog prostora, u Hali sportova i ispred objekta, predstavljena je ponuda subotičkih malih i srednjih preduzeća, pretežno iz oblasti proizvodnje i prerade hrane, svih regiona Srbije, kao i izlagači iz Mađarske, Rumunije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske i Crne Gore. Na sajmu učestvuju 92 preduzeća iz Srbije, a manifestacija je u znaku agrara i prehrane. Među učesnicima, čak 44 odsto preduzeća su iz oblasti tekstila, hemije i grafike, zatim preduzeća mašinske i metalne industrije, građevine, a ostale oblasti čine 13 odsto, rekao je na pres konferenciji uoči Sajma sekretar RPK, Ivan Vojnić Tunić.

  Manifestacija ima i prateći program posvećen organskoj poljoprivredi i podsticanju preduzetništva, kao i specijalan program za najmlađe.


  Sajamske nagrade

  Ilinka Vukoja, direktorka JKP „Subotičke pijace“ najavila je sajamske nagrade, koje će sutra u podne biti dodeljene posetiocima koji su učestvovali u nagradnoj igri.

  —Posetiocima smo pripremili i vredne nagrade. Oni koji popune anketu mogu postati dobitnici kotla za čvrsto gorivo, koji je obezbedila firma „Tehnoserv“. Takođe, zajedno sa nama jubilej, 20 godina rada, proslaviće i firma „DudiCo“ koja će dodeliti dvadesetak malih kućnih aparata, vrednosti od hiljadu do četiri hiljade dinara. Novinu ove godine predstavlja program za najmlađe.  Svi roditelji će imati mogućnost da za vreme trajanja sajma ostave decu u našoj igraonici kako bi mogli pažljivo da obiđu sajam - kaže Ilinka Vukoja, direktorka JKP „Subotičke pijace“

  U četvrtak i petak sajam je otvoren od 10 do 20 časova, a u subotu do 12 časova, nakon čega će biti dodeljeni pehari najboljim izlagačima i izvučeni dobitnici nagrada. Ulaz na sajam je i ove godine besplatan za sve posetioce.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja