Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Mirko Bajić, predsednik Saveza Bačkih Bunjevaca najavio
  Podrška SBB-a Naprednjacima i SVM-u
  05.06.2016.

  Dan uoči konstitutivne sednice Skupštine grada, u sredu 1. juna, Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca, na konferenciji za medije potvrdio je predizborne najave o podršci te stranke Naprednjacima i SVM-u i naveo da će u Gradu SBB biti deo vladajuće koalicije!

  3956_1.jpg

  Mirko Bajić, predsednik SBB-a je na konferenciji za štampu istakao, da će se zalagati da Bunjevci izjednače svoj položaj sa drugim nacionalnim manjinama, koji još uvek nisu dostigli.

  Bajić je na pres konferenciji izneo i ozbiljne optužbe na račun predsednika Bunjevačke matice, Ivana Sedlaka.

  —Tvrdimo da je Sedlak pravio listu suprotnu listi SBB-a, kao i da je podržao listu Vojvođanske tolerancije, te da je on glavni krivac što je ova stranka osvojila jedan mandat, umesto dva, rekao je Bajić i naglasio da će SBB u Subotici biti deo vladajuće koalicije, a u Pokrajini podrška.

  —U ime Bunjevaca, SBB će se zalagati za ravnopravan status njihove manjine sa drugima, jer taj status nije dostignut. Ne tražimo funkcije. Cilj nam je da u lokalnom okviru, a to smo izneli i u predizbornoj kampanji, bunjevačka nacionalna zajednica stekne ravnopravan status sa svim drugim nacionalnim zajednicama u Subotici kao višenacionalnoj sredini, podvukao je Bajić i istakao da ne podržavaju svi politiku Saveza bačkih Bunjevaca, kao i da je predsednik Bunjevačke matice Ivan Sedlak to i javno rekao.

  Bajić je naglasio da se SBB javno ograđuje od svega što Sedlak radi.

  —Time što je Sedlak podržao Vojvođansku toleranciju, izmakao nam je jedan mandat i to za 30 glasova. Izgubili smo mogućnost, odnosno polovinu prava koja nam slede iz zakona, da možemo imati ljude iz Bunjevačke nacionalne zajednice u strukturama vlasti, u odborima, u komisijama, gde je to jako važno.  Zašto smo to izgubili? Zato što je neko pravio listu suprotnu politici Saveza bačkih Bunjevaca, samim tim i suprotnu politici Srpske napredne stranke, da bi taj neko pak, dao podršku Vojvođanskoj toleranciji, tvrdi Bajić.

  Bajić optužuje Sedlaka i da otima Bunjevačku maticu od Bunjevaca i pretvara je u privatnu tvorevinu, koju uvlači pod hrvatski korpus. Odgovor Sedlaka na Bajićeve optužbe na konferenciji nije stigao u redakciju do četvrtka popodne, do završetka preloma novina, kako je bilo dogovoreno.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja