Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Jovanin recept za uspeh
  01.12.2013.

  Deset godina kasnije: kako rastu uspešna deca

  Pre gotovo deset godina u seriji tekstova „Kako rastu uspešna deca“ predstavili smo osnovce i srednjoškolce iz pedesetak subotičkih porodica koji su po svojim rezultatima, osobinama, ciljevima već bili zapaženi od strane svojih nastavnika, pa i zajednice.
  Potražili smo ih opet da vidimo gde su sada, šta rade, koliko su od svojih tadašnjih dečijih želja ostvarili, a koliko su im se ciljevi promenili.

  396_1.jpg

  Kada smo o njoj pisali u Subotičkim novinama broj 21. od 27. maja 2005. godine Jovana Kvržić je kao vukovac završila Osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj“. Kao dobitnik brojnih priznanja sa takmičenja iz najrazličitijih oblasti mogla je upisati fakultet koji god je želela. Danas je na petoj godini Farmacije.

  Iz Gimnazije su ih ispratili kao „najgore a najbolje“ i takav su natpis s ponosom poneli na majicama u završnom defileu gradom. Bili su nemirni, sa velikim brojem izostanaka, ne baš mnogo odlikaša, ali svestrani i složni.
  Jovana Kvržić taj period srednje škole smatra najlepšim, jer je tu, kako kaže, upoznala prijatelje za ceo život.
  - Razred nam je bio vrlo specifičan, nisu postojale već formirane grupe i svi smo se od prvog razreda družili i mnogo voleli – kaže Jovana. - Razredna Adrijana Nedeljković kojoj smo bili tek druga generacija imala je razumevanja za nas i uvek bila pozitivna pa smo nju i prof. Gajića zvali i na naše rođendane. I sada se još družimo koliko je to moguće, idemo zajedno na more, slavimo nove godine.
  Većina ih je upisala fakultete koje sada već uspešno završavaju. Jovana je na petoj godini Farmacije u Novom Sadu. Iako je završila društveni smer Gimnazije uspela je privatnim časovima da nadoknadi propušteno gradivo iz hemije i matematike i obezbedi mesto na budžetu.
  - Da sam birala fakultet prema onome što najviše volim bila bi to književnost. Međutim, pošla sam od toga da sve mogu da naučim i opredelila se za ono što ima neku ekonomsku perspektivu - farmaciju koja je kod nas stalno deficitarna. Ni jednog trenutka se nisam pokajala. Našla sam se u ovome, mada možda ne baš u laboratoriji već više u nekom marketingu, menadžmentu, na primer da budem predstavnik neke kompanije ili da jednog dana imam svoju apoteku.
  Ali do tada Jovana ima još mnogo planova. Stipendista je subotičke „Apoteke“ i tu namerava da odradi pripravnički staž.
  - Kad završim osnovne studije namera mi je da odmah upišem doktorske, a uz to i da radim. Možda zvuči neskromno ali osećam da mogu više, da još nisam dostigla svoj maksimum.
  Zato od prošle godine piše naučne radove i učestvovala je već na tri kongresa.
  - Šef katedre profesorica Biljana Božin s kojom sam ostvarila dobar kontakt je uticala na moje opredeljenje i ljubav prema predmetu koji ona predaje - farmakognoziji i fitoterapiji, malo drugačijem, prirodnijem načinu lečenja. Pristala je da mi bude mentor i pošto me zanimaju biljke odabrala sam temu: Medicinska flora na teritoriji Vojvodine. Tako je sačinjena jedinstvena baza podataka o biljnim vrstama i njihovim karakteristikama na ovom području. Taj naučni rad ću proširiti na diplomski tako što ću sada istražiti koji fitopreparati (nekonvencionalni lekovi) po apotekama sadrže te biljke.
  Jovana je učesnica brojnih seminara, radionica, stručnih ekskurzija, studentskih razmena. Koristi svaku priliku za usavršavanje, upoznavanje i putovanja.
  - Sve su to mogućnosti da se sretnu važni ljudi iz struke, dobiju sertifikati potrebni za dalji nastavak školovanja, ali i putuje u druge zemlje, usavršavaju jezici, upoznaju vršnjaci.
  Sve iz njene perspektive deluje tako lako i teče glatko. Pitali smo je za recept.
  - Uvek se trudim da imam nekoliko varijanti, dajem maksimum od sebe, pozitivno razmišljam i tražim najbolje u svemu što me zadesi. Mislim da svaki čovek treba da ide za svojim snovima, ali da ostane umeren i pošten.

  Laura Raos

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja