Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Razgovor s povodom: Peter Blau, direktor Direkcije za izgradnju grada
  Za Pozorište je potrebna nova projekcija
  08.06.2016.

  Od 2014. godine na Pozorištu je urađeno mnogo ali ono što je Komisija za realizaciju projekta predvidela da se ostvari za četiri godine zavisiće od daljeg obezbeđivanja sredstava. Uskoro konkurs za obnovu fasada u gradskom centru. Sklopljeni ugovori sa asfaltiranje i popravku kolovoza, sanaciju zemljanih puteva i iskop kanala. Šta će biti sa Direkcijom od 1. decembra?

  3968_2.jpg
  Fasada prema Trgu Slobode odrađena, slede radovi na strani prema Korzou

  Ono što je predvidela da na Pozorištu bude urađeno za četiri godine, zaključno sa 2017-tom, Komisija je generalno podelila u dva dela – u prvom je zacrtano zatvaranje objekta, a u drugom opremanje enterijera u starom delu i osposobljavanje kancelarija za izdavanje.

  „Sada smo na polovini tog prvog dela, jer fasada prema Trgu Slobode je odrađena i treba da počnu radovi na strani prema Korzou, gde će se stavljati mešovito kamen i staklo, i oni će zajedno sa ugradnjom vrata biti okončani za otprilike pedesetak dana. Pokrivanje, odnosno postavljanje izolacionog sistema na krovu sada je pri završetku, a u okviru šeste faze radova na Pozorištu, u koju spada zatvaranje objekta prema Nušićevoj ulici, priprema se javna nabavka pošto su obezbeđena 64 miliona dinara – od Ministarstva kulture Republike 35 i od Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine 29 miliona dinara. Ostaće još fasada prema Pozorišnoj ulici da se uradi, što će zavisiti od daljeg priliva sredstava“, kaže Peter Blau, koji je predsednik Komisije ze realizaciju projekta.  Da li to znači da i pored značajnog napretka na rekonstrukciji i izgradnji Pozorišta za poslednje dve-tri godine neće biti ostvareno ono što je bilo projektovano da se uradi za četiri godine?

  „U pitanju je bila četvorogodišnja projekcija, ona je podrazumevala određenu dinamiku obezbeđivanja sredstava za radove i urađeno je zaista mnogo, ali nažalost nije bilo moguće pribaviti toliko da bi sve kompletno moglo da se završi. Zato će ova dinamika morati da se podvrgne reviziji, odnosno biće potrebna nova Projekcija – naravno, pod pretpostavkom da u ovoj i narednoj godini ne dođe do takvog povećanog finansiranja da ona ne bude potrebna, što je teško očekivati. U drugom delu poslova po Projekciji sledi uređivanje enterijera i oni su najzahtevniji jer je u pitanju komletna unutrašnja infrastruktura – voda, struja, gas, grejanje, klima uređaji i slično, da bi se delovi zgrade osposobili za izdavanje“, objašnjava Peter Blau.

  Za fasade sufinansiranje

  Veliki broj fasada kao i krovova na zgradama u zaštićenom gradskom jezgru nalazi se u veoma lošem stanju, čak toliko da delovi koji otpadaju sa njih mogu da ugroze bezbednost prolaznika.  Ovi objekti, koji su u privatnoj svojini, međutim, predstavljaju brigu vlasnika i oni su dužni da ih po nalogu Građevinske inspekcije, kada počnu da predstavljaju opasnost, dovedu u takvo stanje da budu bezbedni po stanare i prolaznike. To najčešće znači da se poskidaju elementi koji su nesigurni, učvrsti crep, zidovi i slično. Što se tiče rekonstrukcije, na to ih inspekcija ne može obavezati.

  3968_1.jpg
  Peter Blau

  „Za rekonstrukciju fasada i krovova zaštićenih objekata u zaštićenom gradskom jezgru predviđeno je sufinansiranje, znači učešće grada u polovini iznosa, a drugu polovinu treba da plate vlasnici. U prethodne dve-tri godine nismo imali takav konkurs, a poslednji put kada smo ga objavili, bilo je zainteresovanih skupština stanara, ali su na kraju svi odustali od rekonstrukcija.  Za ovu godinu za fasade i krovove obezbeđeno je 8 miliona dinara, i konkurs, odnosno poziv zainteresovanima, biće objavljen sredinom juna.  To praktično znači da će se za 16 miliona dinara, ako bude interesanata, moći kompletno rešiti najviše dve fasade i krova, u zavisnosti od radova koje bude neophodno preduzeti. Oni koji se budu prijavili na konkurs, dobiće predračune i nakon toga moći će da konačno odluče da li žele ili ne žele popravku objekta“, kaže Peter Blau.

  Za zaštićeno gradsko jezgro, treba napomenuti, za sve radove na objektima koji su pod režimom zaštite potrebno je da Zavod za zaštitu spomenika kulture izda uslove pod kojima se radovi mogu obavljati, što znači da propiše način rekonstrukcije i izgled zgrade kao i koji materijali se tom prilikom mogu koristiti.

  Što se tiče objekata koje finansira grad, raspisaće se javna nabavka za nastavak radova na nekadašnjem Sokolskom domu, odnosno bioskopu „Jadran“, gde su prošle godine urađeni fasada i stepenice, ono najneophodnije da bi se zaustavilo propadanje zgrade, a sada će biti u pitanju sređivanje elektroinstalacija, za čega je obezbeđeno šest miliona dinara.

  Stadion bez reflektora

  U Direkciji su ovih dana otvorene ponude za nastavak rekonstrukcije autobuskih stajališta za čega će uskoro biti potpisan ugovor, tako da će u gradu biti 11 a u vangradskim mesnim zajednicama 10 novih stajališta. Istovremeno, stare „pečurke“ se, u dogovoru sa „Suboticatransom“, prebacuju na manje frekventne lokacije.

  Uskoro se očekuje raspisivanje tendera za nastavak rekonstrukcije Doma kulture u Tavankutu, Novom Žedniku i u Aleksandrovu. Mesna zajednica Aleksandrovo, po svemu sudeći, još ove godine preseliće svoju kancelariju u objekat bivšeg „Trokadera“, gde su odrađeni krov, prozori i instalacije a sada su na redu pregradni zidovi, sanitarni čvor i podovi. Neće biti sve završeno, ali će se zgrada delom moći koristiti.

  „Što se tiče postavljanja rasvete na Gradskom stadionu, raskida se prethodni ugovor sa SMB gradnjom koja je počela radove na čeličnoj rešetkastoj konstrukciji nosača reflektora, zbog neadekvatnosti i lošeg projekta.  Sada je urađen novi projekat i Direkcija za ovu godinu ima sredstva samo za izgradnju stubova, bez električnih instalacija.  Za to će biti potrebno još 15-tak miliona dinara“, kaže Peter Blau.

  Sa Kompanijom „Voj-put“ sklopljen je ugovor za izgradnju novih saobraćajnica, i to u Železničkom naselju u Jovana Cvijića i 359. Novoj, u Čantaviru ulici Četvrti vinogradi i u Novom gradu servisna saobraćajnica EKO Petrol-Europetrol na Senćanskom putu. Sanaciju zemljanih puteva, po ugovoru koji je sklopljen, radiće „PTP Dubrava“ iz Bajmoka i to u mesnoj zajednici Zorka u Ulici Ruzmarina i Ulici Jagoda, Dudovoj šumi ulici 27.  Marta, Keru u ulici Sergeja Jesenjina, Daruvarskoj u Novom selu i više lokacija u Peščari. Popravki u ulicama u kojima je nasipan čvrst materijal u prethodnom periodu biće u Zorki, na Paliću, u Kertvarošu i na Makovoj sedmici. Na planskim popravkama kolovoza i biciklističkih staza biće angažovan „Voj-put“ a prioriteti će biti kružni put oko Palića, Čantavirski put, put Đurđin- Stari Žednik, Banijska ulica, Milutina Uskokovića, Zorkina, Arsenija Čarnojevića, Braće Majer, Majšanski put oko Železničkog naselja i Bački vinogradi kod železničke stanice, kao i popravka popločanih površina na Korzou.

  Sa firmom „Extra auto transport“ iz Kule sklopljen je ugovor za iskop kanala radi odvođenja atmosferske vode sa putnih objekata i skidanja samoniklog rastinja sa bankina, a obuhvaćeno je 15 ulica u Bajmoku, 2 u Mišićevu, 2 u Bačkom Dušanovu, 11 u Čantaviru, 4 u Višnjevcu, 9 u Đurđinu, 8 u Bikovu, 2 u Radanovcu i 11 na Makovoj sedmici.

  Šta će biti s Direkcijom?

  „Na osnovu Zakona o budžetskom poslovanju, od 1. decembra indirektni budžetski korisnici neće moći da se finansiraju na dosadašnji način, znači ni Direkcija za izgradnju grada, a tu spadaju i Privredno tehnološki parkovi u Subotici.  Dakle, ako ne zarađujemo, nećemo moći da dobijemo sredstva iz budžeta. Mi imamo finansiranje predviđeno do kraja novembra, a šta će biti posle toga, očekujemo da saznamo od novog rukovodstva grada kada bude konstituisano, ili da zakonodavac donese preporuke, jer nismo samo mi u pitanju nego šezdeset direkcija u Srbiji od kojih, izvesno je, ne može svaka da reši finansiranje iz sopstvenih prihoda“, kaže Peter Blau.

  M.Radojčin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja