Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  U Opštoj bolnicii pripremaju hranu na osnovu bolesti pacijenata
  Obroci raznovrsni i zdravi
  08.06.2016.

  U Opštoj bolnici Subotica, dnevno se priprema oko hiljadu i po obroka sa užinama za pacijente.  Bolnica prati evropske standarde te se obroci sve više pripremaju sa etiketom "zdravog obroka", tvrdi Dana Meškov, viši nutricionista, dijetetičar i šef odseka za dijetetiku u subotičkoj Opštoj bolnici.

  3970_1.jpgU Srbiji kako tvrde na Odseku za dijetetiku u subotičkoj Opštoj bolnici, još nemamo uvedene prave standarde za pripremanje potpuno zdravih obroka odnosno ishrane. Neke od zemalja u okruženju koje su članice Evropske unije i koje ih imaju, pokazuju u tom smislu bolje rezultate u ishrani pacijanata u bolnicama.

  U subotičkoj Opštoj bolnici se iz tog razloga još uvek radi prema propisanim i važećim standardima za pripremanje obroka iz devedesetih godina, ali se vodi računa da obroci budu raznovrsni i zdravi, a pre svega da odgovaraju prirodi bolesti pacijenata koji se u toj zdravstvenoj ustanovi leče i borave.

  - Hrana koja se priprema u našoj kuhinji za pacijente je takva da poboljšava njihovo zdravstveno stanje. Pratimo, koliko smo u mogućnosti, da takve zdrave obroke šaljemo na odeljenja. Pravilna ishrana je široke lepeze, ali pre svega podrazumeva adekvatni dijetetski unos u zavisnosti od pola, uzrasta i fizičke aktivnosti. Obzirom da su naši pacijenti uglavnom ležeći, dnevni unos koji se smatra zdravim je oko 2.000 kalorija, a ishrana se dodatno koriguje u zavisnosti od oboljenja. U zemljama u okruženju koje imaju novije standarde EU, vidimo da je primera radi, dozvoljeno dnevno unositi u obrocima u bolnicama 200 grama masnoće više u odnosu na naše propise.  Dalje, mi imamo proteine koji idu od 15 do 17 odsto, a kod suseda oni se upotrebljavaju u većim količinama.  Razlike postoje, ali očekujem uskoro izgrađene standarde i u našoj zemlji, jer nam je cilj da budemo zdrava populacija i zdrava nacija te da u svakoj bolnici u Srbiji podjednako važi isti energetski unos u obrocima, a da se istovremeno radi i centralizovano trebovanje namirnica. Bitno je i da adekvatna ishrana pomogne pacijentima da se, i kada odu sa lečenja kući i dalje pravilno hrane - tvrdi Dana Meškov, viši nutricionista, dijetetičar i šef odseka za dijetetiku u Opštoj bolnici Subotica.

  Nema čarobnog štapića koji skida masne naslage

  Prema tvrdnjama stručnjaka, mi smo generalno gojazna nacija, a posebno je ta pojava istaknuta u Vojvodini. Čak petina dece je gojazna, što je prema mišljenima nutricionista izuzetno veliki postotak, a kako kažu ne postoji čarobni štapić koji bi skinuo masne naslage, već samo volja i samokontrola u ishrani.

  - Starije osobe se pogotovo teže odriču navika koje su stekli u uzimanju hrane, pogotovo dijabetičari, koji nas često pitaju zašto moraju da smanje unos mesa, ugljenih hidrata, prostih ugljenih hidrata koji su im zabranjeni zbog prirode bolesti koju imaju. Mnogi sugrađani greše jer unose velike količine zasićenih masti, koje mogu da prouzrokuju dijabet, pa tako imamo čak 15 odsto gojaznih osoba koje su obolele od nekog od tipova te bolesti. Bitno je znati da je fizička aktivnost pa makar i šetnja od pola sata veoma bitna. Kada me pitaju kako zdravo da se hranim, savetujem uzimanje raznovrsne ishrane gde treba da su zastupljene sve vrste namirnica, ali moraju u zavisnosti od uzrasta, pola i fizičke aktivnosti da se uzimaju pravilno. Primera radi, deca u razvoju treba da uzimaju proteine samo do 15 odsto, ugljene hidrate do 60 odsto. Kod najstarijih osoba treba smanjiti unos prostih i opštih ugljenih hidrata jer su oni manje fizički aktivni, proteine treba da unose u povećanim količinama, unos masti ostaje do nekih 27 odsto i ugljenih hidrata do 50 odsto.  Tu ne sme biti prekoračenja jer to onda više nije pravilna i zdrava ishrana - upozorava Meškov.

  Beli hleb, testenine i so - glavni "okidači" za bolesti

  Hleb i testenine su prema rečima naše sagovornice velika zabluda sugrađana, jer ih uzimaju u preteranim količinama a "najopasniji" je beli hleb.

  - Hleb i testenine treba unositi više u integralnim oblicima, a preporučljivi su kao zamena ili dodatak i musli u različitim kombinacijama. Kod nas je normalno da osoba pojede pola i celu veknu hleba, pogotovo belog, što je potpuno pogrešno, jer je dovoljno unositi po obroku četvrtinu i to integralne verzije.  Takođe imamo zabludu oko mlečnih proizvoda jer se oni unose u mnogo većim količinama, a dovoljno je 2 do 4 dcl mleka, jogurta, kefira, ili sira do 200 grama.  Treba povećati unos svežeg, neraskuvanog povrća, a velika je greška domaćica što ga termički obrađuju duže od 15 minuta.  U protivnom gubimo njihove hranjive vrednosti, a organizam više od 40 odsto tako unesene hrane ne može koristiti. Treba unositi do 400 grama voća u toku dana i to svežeg, crveno voće je najzdravije jer ima puno antioksidanata, smanjiti unos soli, šećernih koncentrata i belog brašna i tako ćemo biti zdravi.  Deci se često kolači daju između obroka a i mi odrasli to činimo, što je pogrešno, jer kolače između obroka treba da zameni voće. Treba unositi puno tečnosti, 8 čaša vode dnevno minimalno, kako bi naš organizam eliminisao štetne materije iz organizma - dodaje Dana Meškov.

  Greška je jesti za dvoje

  Teza da trudnice treba da jedu duplo jer nose prinovu je potpuno pogrešna. Dana Meškov kaže da je najveća greška budućih mama što misle da treba jesti za dvoje.  Posebno je zabrinjavajuće što su mnoge mlade mamice mnogo gojazne i pre nego što nastupi trudnoća. Dijetetičari tvrde da one koje su gojaznije tokom trudnoće ne bi trebale dobiti više od 12 kilograma, a normalno uhranjene mogu da se ugoje 10 do 16 kilograma. Blizanačkim trudnoćama dozvoljeno je 18 do 20 kilograma više.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja