Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Komunalije
  Subotička toplana - prvih 50 godina
  02.12.2013.

  Čuvari centralne vatre zaokružili pedeseticu

  Subotička toplana je svečanim skupom u Gradskoj većnici, danas (02.12.), obeležila jubilarnu 50. godišnjicu rada. Nastala na temeljima nekadašnje električne centrale, Subotička toplana je potpalila centralnu vatru pre 50 godina i počela je da okuplja Subotičane oko svog ognjišta jer je tada počelo podizanje nove urbane strukture i bujanje stambene visokogradnje zahtevalo i zahtevalo je novu tehnologiju centralnog grejanja koje je donosilo i novi konfor, a zahvaljujući politici, socijalističko centralno grejanje bilo je socijalna usluga i takoreći besplatno.

  398_1.jpg

  Najveći deo vremena tokom proteklih 50 godina nije se mnogo marilo što se konforno i jeftino grejanje za mali broj Subotičana omogućava  na teret i na račun  većinskog  dela stanovnišva.

  Direktor Pero Rikić  je danas podsetio da je JKP "Subotička toplana" prva u Srbiji uvela sistem merenja, odnosno naplate po utrošku toplotne energije, a to je koincidiralo sa serijom investicionih, tehničkih i tehnoloških intervencija koje su donele modernizaciju  sistema centralnog grejanja.

  Proces za prvih 50 godina nije završen jer  cena grejanja svakog stana nije objektivno individualno definisana jer zavisi i od ponašanja komšije i drugih potrošača čiji je radijator priključen na istu podstanicu. Sistem merenja i obračuna je zastao na korak do individualnog merenja i objektivnog obračuna potrošene energije.

  Za 2013. godinu računa se da će Subotička toplana proizvesti 120.930 MWh toplotne energije,

  Red

  Br.

  Naziv

  Jed.

  Mere

  Ostvareno

  2011

  Plan

  2012

  Procena

  2012

  Plan

  2013

  Indeks

  5/4

  6/5

  7/6

                     

  1

  Proizvodnja

  MWh

  119.390

  121.530

  120.250

  120.930

  102

  99

  101

  Planira se da se potrošačima bude isporučeno  109. 945 MWh topl energije:

  2

  Isporuka

  MWh

  107.765

  109.440

  108.225

  109.945

  102

  99

  102

  Godišnjim planom rada planira se da će u  godini zlatnog jubileja biti izgubljeno 9,09% proizvedene energije:

  3

  Gubici

  MWh

  11.625

  12.090

  12.025

  10.985

  104

  99

  91

  Da li je malo ili mnogo da  svaki 11. kubni metar gasa ode neznanim putem i to veku kada čuvanje energije postaje 11. božja zapovest : Šparaj energiju!

  Etikecija kaže da nije lepo na dan slavlja postavljati takva pitanja ali 10.325 stambenih i 210 poslovnih potošača možda ima veću zebnju šta će  im Toplana ispisati na računu koji  će biti ispostavljen za novembarsko grejanje od radosti sa kojom je dočekala današnje slavlje.

  Novembar je po broju grejnih dana bio mnogo duži od oktobra i sa prosečnih 8,0 stepeni  bio je mnogo hladniji od oktobra koji je u poseku imao temperaturu čak 12,9 stepeni.

  Svečani skup u Gradskoj kući završen je danas u momentu kada je današnji dnevni temperaturni maksimum dostigao 7,3 stepena  iako 12 sati ranije ( u 01:30) to nije bilo realno očekivati  kada je živa bila na današnjem minimumu od  — 3 Celzijusa. Potrošači koji balansiraju kućni budžet više ne zovu lokalne dilere da pitaju za devizni kurs, sada navaljuju na meteo stanicu jer koliko će im ostati za  hleb,mleko i ostali provijant zavisi od temperaturnog režima na koji se oslanjaju čuvari gradske vatre kad prave obračun i ispostavljaju račune. Zato je povodom jubileja važno stanje  dnevnog kretanja temperature jer termograf ispisuje mesečne bilanse za tih desetak hiljada subotičkih porodica.

  398_2.jpg

  Za razliku od tih  familija koje mogu da se razgaće na ugodnoj temperaturi oni koji sede u kaputima i sve više se primiču šporetu jer se greju na mokru bukovinu, spokojno čekaju proleće jer znaju u svakom momentu  koliko ih košta svaka cepanka koju ćuškaju u vatru.

  To je inače vrhovni princip uređenog društva : da konzument mora unapred znati trošak za uslugu ili robu koju prima i mora mu biti omogućeno da upravlja dinamikom trošenja! Srpske toplane ne omogućavaju to pravo, a jubilej je prava prilika da se konstatuje da posao modernizacije mora da se završi uspostavljanjem objektivnog sistema individualnog trošenja grejanja.

  Princip transparentnosti zapoveda da potrošači znaju  da će za svečarski deo obeležavanja jubileja njihove Toplane biti potrošeno, prema projekcijama napravljenih početkom ove godine, do 800. 000 dinara. Taman toliko  koliki je deo profita koji je Toplana napravila u predhodnoj grejnoj sezoni. Treba li da posdsećam da će drugu polovinu tog godišnjeg profita ovih dana Toplana ćuplatiti  u gradski budžet. Uzgred, to je najveći profit koje je jedno subotičko preduzeće ostvarilo prema završnom računu u prošloj godini. Kada se stavi u odnos sa brojem zaposlenih onda Toplana ubedljivo prednjači kao profitonosno preduzeće  u odnosu na ostala  subotička javna preduzeća.

  Da li je to matematički dokaz da su preterali sa cenama?

  Još je neizvesno hoće li u ovoj godini biti poskupljenja grejanja. Jubilarni skupovi i nisu prilika da se to elaborira.  

  Jubilarni svečarski skup bio je međutim, prilika da se nagoveste i razvojni projekti pa je danas pomenuto da se i dalje radi na pripremi proizvodnje  energije iz bio- mase —resursa koji Subotica ima više nego ’ladne vode a ponovo je promovisana i ideja o centralnom hlađenju  grada u letnjoj sezoni.

  Danas, posle svečarskog prisećanja na prvih "pet banki" Toplane, može se očekivati i otvaranje polemike oko principijelnosti  proizvodnje, merenja, obračuna , tarifiranja i naplate toplotne energije jer ima mišljenja da ne može subjekt koji  daje  uslugu istovremeno i distribuirati i meriti i obračunavati i naplaćivati i istovremeno predlagati tarifnik za naplatu.

  U izjavi za medije  gradonačelnik Jene Maglai je najavio da uskoro sledi preispitivanje sistema tarifiranja potropšnje  toplotne energije u subotičkoj Toplani.

  Ljubiša Stepanović

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja