Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.07.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Mirko Bajić, predsednik IO Bunjevačkog nacionalnog saveta i predsednik SBB-a
  Bunjevačku Maticu pod okrilje Nacionalnog saveta
  11.06.2016.

  Mirko Bajić, predsednik Izvršnog odbora Bunjevačkog Nacionalnog saveta, na jučerašnjoj konferenciji za štampu govorio je o statusu Bunjevačke Matice i zahtevu za vraćanje imovine i prostora, koji od 2011.  godine bespravno koristi UG Bunjevačka Matica, pod okriljem Bunjevačkog Nacionalnog saveta.

  3980_1.jpgBunjevačka Matica svoje aktivnosti mora sprovoditi pod okriljem Bunjevačkog Nacionalnog saveta, tvrdi predsednik Izvršnog odbora BNS-a Mirko Bajić.

  Bajić je na jučerašnjoj konferenciji za štampu podsetio, da Nacionalni savet jeste organ samouprave nacionalne manjine, u oblastima obrazovanja, kulture, informisanja i jezika, a u skladu sa svojim obavezama i ovlašćenjima Nacionalni savet doneo je strategiju razvoja u ovim oblastima i ona je obavezujuća za sve subjekte u okviru nacionalne zajednice, pa i za Bunjevačku Maticu.

  —Rukovodstvo Bunjevačke Matice, već duže vreme odstupa od ovih pravila i sprovodi aktivnosti za koje nema saglasnost Nacionalnog saveta i koje su suprotne interesima bunjevačke nacionalne zajednice. Bunjevačka Matica prikazuje se kao samostalna organizacija, paralelna Nacionalnom savetu, umesto da deluje pod okriljem Nacionalnog saveta. Više puta ukazivano je rukovodstvu Bunjevačke Matice na neprhvatljivost takvog delovanja, a na poslednjoj sednici Nacionalnog saveta utvrđeni su stavovi koji su prosleđeni Skupštini Bunjevčke Matice i u kojima se zahteva usklađivanje ovih odnosa, rekao je juče Bajić.

  Bajić tvrdi, da su netačne tvrdnje Ivana Sedlaka, predsednika UG Bunjevačke Matice, da Nacionalni savet želi preuzeti imovinu i prostor Bunjevačke Matice i da se iz tog razloga na tu ustanovu vrši pritisak.

  —Istina je upravo suprotna. Bunjevačka Matica je reosnovana u vreme SR Jugoslavije, kao Društvena organizacija upisana u Registar nadležnog Ministarstva.  Tada nisu još postojali nacionalni saveti.  Nacionalni saveti kao organi samouprave nacionalnih manjina, utvrđeni su Zakonom o nacionalnim savetima u Republici Srbiji, a Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine osnovan je 2003. godine.  Odmah po osnivanju preduzete su aktivnosti da se uredi i opremi prostor koji je do tada koristila Bunjevačka Matica i da se u tom prostoru trajno reši rad Nacionalnog saveta i Bunjevačke matice, koja bi dalje delovala pod okriljem Nacionalnog saveta. Zahvaljujući aktivnostima NS sredstva su ostvarena i sačinjen je pismeni akt kojim se garantuje da će sredstva biti namenski korišćena i da će nakon uređenja i opremanja prostor koristiti Nacionalni savet i Bunjevačka Matica – tada registrovana kao društvena organizacija u Ministarstvu Republike Srbije (kopija akta je u prilogu). Ivan Sedlak je preuzeo rukovođenje Bunjevačkom Maticom, nakon završetka radova i umesto da sprovede potpisan akt, Bunjevačku Maticu je promenom Statuta preregistrovao u obično udruženje građana, čiji je on jedini zastupnik i pri tome se proglasio vlasnikom celokupne imovine, koju je u ranijem postojanju stekla Bunjevačka Matica, i prostora koji je zahvaljujući Nacionalnom savetu, uređen sredstvima Ministarstva, u iznosu od preko 150.000 evra. Uporedo sa ovim činom preregistracije Bunjevačke Matice, otpočelo je uzastopno rušenje Nacionalnog saveta, uvek uz aktivnu ulogu Ivana Sedlaka. Osporavanje Nacionalnog saveta i napadi na Savet traju i danas, a Ivan Sedlak ne samo da je na taj način bukvalno oteo Bunjevačku Maticu od Bunjevaca i pretvorio je u svoje privatno udruženje građana, nego neskriveno sprovodi aktivnosti kojima Bunjevačku Maticu uvodi pod okrilje onih, koji Bunjevce smatraju Hrvatima, i nestručnim i neodgovornim rukovođenjem dovodi Maticu u funkcionalni i finansijski kolaps, a pri tome, svojom retorikom svesno manipuliše ljudima i javnošću, izneo je Bajić niz optužbi na rukovodstvo Bunjevačke Matice.

  On je istakao i poruku te konferencije, da Bunjevački Nacionalni savet ima jasan stav.

  —Bunjevačka Matica se mora vratiti pod okrilje Nacionalnog saveta i Ivan Sedlak ne moze više rukovoditi ovom organizacijom, tvrdi Mirko Bajić.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja