Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Poznati subotički dirigent proslavio 40 godina rada
  Maestro sa pola tone aranžmana i štimova
  11.06.2016.

  Maćaš Murenji, dirigent, profesor muzike, aranžer i svestrani muzičar, obeležava ove godine četiri decenije rada i 33 godine svog Ženskog omladinskog hora.

  Gala koncertom u Gradskoj kući maestro je i ovoga puta oduševio, pre svega, šaljivim dosetkama, komunikacijom sa publikom, članicama hora, muzičarima i solistima.

  3981_1.jpg- Za 40 godina nakupilo se bar pola tone aranžmana i štimova.  Muzičku akademiju, teoretski i dirigentski smer sam završio u Sarajevu gde sam i pevao u operskom horu i radio u Muzičkoj školi na Ilidži, a po povratku u Suboticu sam se zaposlio u Narodnom pozorištu i bio dirigent Subotičke filharmonije. Prvo sam osnovao mešoviti hor, ali je muških glasova malo zbog čega sam odlučio da hor bude ženski i omladinski - kaže Maćaš Murenji, koji predaje muzičko vaspitanje u tri subotičke srednje škole.

  Kroz hor je prošlo oko 600 devojaka, srednjoškolki. Članice se svake godine menjaju jer većina zbog školovanja napušta grad, a u prvoj postavi pevala je i poznata operska pevačica Alenka Ponjavić Vojnić.

  - Hor je proputovao pola Evrope, osvojili smo brojne nagrade u zemlji i inostranstvu, ali sam istovremeno dirigovao i filhramonijama u Skoplju, Mostaru, Nišu. Za svaki nastup ŽOH se trudim da publika čuje nešto novo. Često sanjam melodije koje zapišem čim se probudim – priča maestro Murenji i dodaje da nikada nije imao tremu, ali mu se pred koncert dlanovi znoje, a to je uvek dobar znak.

  ŽOH i Murenji su poznati po raznovrsnom programu u kome su zastupljene i klasična i savremena muzika.

  - Živim muziku i obožavam muzičke izazove. San mi je da postavim zadnji stav Betovenove IX simfonije sa horovima i filharmonijom, ali ne uspevam jer nema muških glasova. Na devojke sam jako ponosan. Nastupali smo u Bugarskoj, Rumuniji, Belgiji, Austriji i u još mnogo zemalja, ali najveći uspeh smo doživeli u Moskvi kada su nas u konkurenciji 80 horova iz celog sveta uvrstili među najbolje – kaže Maćaš Murenji

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja