Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Aktivi učitelja i nastavnika biraju udžbenike na tri godine
  Knjige se više ne nasleđuju
  12.06.2016.

  Neki roditelji, naredne školske godine, platiće udžebenike više, jer deca neće moći da ih nasleđuju, niti da kupe polovne

  Zakonom o udžbenicima, koji je donet prošle godine, Odluku o izboru udžbenika za osnovnu školu donose aktivi učitelja ili nastavnika do 10. aprila 2016. godine, unosom tri želje u informacioni sistem Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Tako će deca, u naredne tri godine, koristiti udžbenike koje su aktivi izabrali, čime veći broj roditelja baš i nije zadovoljan.

  3983_1.jpg“Meni dete ne može sada da nasledi udžbenike, nego moram da kupim nove. Velika mi je to budžetska stavka, jer opremanje školarca minimalno me izađe 15.000 dinara.  Starija kćer mi kreće u srednju školu, pa sam mislila da će njena sestra naslediti knjige, ali ne može da bira udžbenike, kaže nezadovoljna majka J.J. iz Subotice.

  Direktor Osnovne škole “Sonja Marinković”, Pajica Bašić objašnjava, da će se izabrani udžebenici koristiti naredne tri godine. On ističe da prema Zakonu aktivi učitelja ili nastavnika donose odluku o izboru udžbenika i on važi četiri godine, ali se ove godine kasni.

  Direktorka OŠ “Matko Vuković”, Mirjana Stevanović objašnjava, da su oni vodili računa i o socijalnom stanju učenika.

  “Stručna veća naše škole, prilikom odabira udžbenika ove godine, posebno su obratili pažnju na činjenicu da je određeni broj učenika naše škole lošeg materijalnog stanja, kao i iz višečlanih porodica sa četvoro, petoro i više dece. Uzimajući u obzir ovakve materijalne okolnosti, odlučili smo se za udžbenike koji su u upotrebi iz prethodnog perioda.  Kupovina udžbenika je značajna stavka u budžetu svake porodice.  Cene kompleta knjiga se kreću od 6000 do 15000 dinara, što zavisi od razreda koji dete pohađa, a najskuplji su udžbenici za 8.razred”, kaže direktorka Mirjana Stevanović.
  j
  Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavilo je Listu udžbenika za osnovnu školu, i nastavnici su izabrali udžbenike po kojima će raditi naredne tri školske godine. Odluku o izboru udžbenika donose aktivi učitelja ili nastavnika, do 10. aprila i to tako što kroz informacioni sistem Ministarstva unose tri želje. Uz to, moraće da navedu i obrazloženje zašto su se opredelili za konkretna izdanja. Aktivi učitelja ili nastavnika određenog predmeta mogu da traže da roditelji kupe i manje od onoga što je propisano planom, ali nikako preko njegovog usvajanja.

  S. Iršević

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja