Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  SUBJEKTIV
  Reči i svetla
  13.06.2016.

  Piše Tomislav Vojnić

  Dakle ovako: ima pojedinih reči koje čoveku mogu da idu na živce. Štaviše, takve reči i izraze pojedinci mogu baš onako izistinski da mrze. Pogotovo ako se radi o stranim rečima koje su, kako se obično kaže – neprevodive na naš jezik.

  3989_1.jpgŠto se mene tiče, jedan takav izraz, engleskog porekla, a neprevodiv, direktno me izbezumljuje, kao i većinu vas koji ovo sad čitate. Kako ja to znam? Znam zato što se taj izraz zove – drop šot (drop shot). Ako je potrebno, mogao bih sad dva sata ovde da mudrujem, ali budući da je Nole ipak na kraju osvojio Rolan Garos – neka ostane na ovome.

  Ali, muke ima i s drugim rečima. Evo, pre neki dan u jednim našim novinama pročitam da Britanci(?) obožavaju(!) našu, a za njih neprevodivu reč – merak!

  Kao, to oni uzeli od nas, pa kad ih spopadne merak, oni se onda – kao i mi – penju u kafani na stolove, lupaju čaše i ljube snaše...

  Samo, poštovani čitaoci, taj isti merak, uopšte nije naša reč nego je turska, a i ne znači to što mi obično pod merakom podrazumevamo. Nego, zamislite, merak na turskom znači – brigu, zabrinutost! Meraklija je kod njih – zabrinut čovek. A kod nas – bezbrižni(!) veseljak. Pa kako smo od brige došli do veselja? Lako: samo smo rekli – udri brigu na veselje, i eto ti neprevodive reči za Britance, a kod nas se podrazumeva... da je to merak...

  Svetlo

  A sad malo o svetlu. Veštačkom, a električnom, plus da je u vezi s fudbalom. Evo, naš stadion još uvek nije dobio tzv.  veštačko svetlo (refl ektore) da bi se u skladu s najnovijim odlukama FIFE, UEFE ili već ne znam koga, i ovde mogle igrati neke važne internacionalne  utakmice. A naš čovek do juče bio na čelu FSJ! Pa to svetlo dobili Užice i još neki, a mi nismo.

  Međutim, istine radi u Subotici je još jako davno, u maju 1933. godne odigrana prva noćna utakmica, i to na SANDovom igralištu, tamo gde se sada nalazi Birografi ka. SAND (Subotičko-atletsko-nogometno-društvo) onda je bio prvoligaš, u Kraljevini Jugoslaviji!

  Posle rata (onog, ne ovog) negde 1948. ili 49. kada je SAND postao teren FK Električna centrala, ponovo su oko igrlišta montirane  bandere s jakim sijalicama i ponovo je odigrana noćna utakmica, čini mi se između timova Subotice i Partizana.

  E, sad, pošto više nemamo važnog čoveka na čelu FSJ, moraćemo, izgleda, potražiti sreću s nekim drugim važnim našim sugrađaninom koji ima dobre veze ne toliko s fudbalom koliko s elektrikom, recimo s elektrodistribucijama, a i još ponegde. Pa ćemo, ako bude sreće i ukoliko se okolnosti poklope, ipak i mi dobiti te refl ektore i moći da gledamo noćne utakmice. Možda i grešim, ali nije zabranjeno nadati se...

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja