Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Pažljivko sa subotičkim prvacima
  04.12.2013.

  Kampanja povećanja bezbednosti dece u saobraćaju

  Pravilnim ponašanjem u saobraćaju sva deca postaju Pažljivko i razumeju da automobili nisu igračke.

  Pažljivko, glavni junak kampanje za bezbednost dece u saobraćaju „Pažnja sad", koju sprovodi Agencija za bezbednost saobraćaja, održao je u utorak, 26. novembra u Hali sportova javni čas/igraonicu za učenike prvog razreda osnovnih škola Subotice.

   399_1.jpg

  Pažljivko je inače dečak koji svojim postupcima i nedoumicama, poučava đake kako da se bezbedno ponašaju u saobraćaju, kakve greške  najčešće u saobraćaju prave, i pomaže im da usvoje elemente saobraćajne kulture. U okviru javnog časa/igraonice, Pažljivko je, ovog puta odeven kao maskota i animator dece, pevao, postavljao pitanja, pozivao decu iz publike i kroz igru pokazivao kako se u saobraćaju treba ponašati. Uz pesmu, Pažljivko je ponavljao da automobili nisu igračke.

  Đaci i Pažljivko su tokom prvog dela časa/igraonice zajedno obradili 4 osnovna pravila ponašanja u saobraćaju, kao što su: prelazak ulice, ponašanje u automobilu, ulazak, ponašanje i izlazak iz autobusa, kao i kojom stranom puta se hoda - ako nema trotoara. Takođe, đaci su učestvovali u pokaznim igrama koje su im ukazivale na greške koje najčešće prave - kao na primer, kada trče i nisu pažljivi, kada su se obukli tako da nisu dovoljno vidljivi u saobraćaju, kada slušaju muziku dok hodaju ulicom, kada se igraju žmurke iza parkiranih automobila.

  Nakon što je Pažljivko (kao maskota i animator), proverio da li su deca zapamtila pravila, đaci su gledali crtani film u kome dečak Pažljivko učestvuje u gradskom saobraćaju kao pešak, zatim vozi bicikl i rolere, putuje autobusom i na kraju, ide u posetu na selo, gde pazi kako da se ponaša u blizini poljoprivrednih vozila i mašina. Tokom crtanog filma, dečak Pažljivko se suočava sa raznim dilemama, uči pravilno i ističe nepravilno i opasno ponašanje u saobraćaju.

  Đaci su burno pozdravili Pažljivka, vrlo aktivno učestvovali u času/igraonici i s pažnjom gledali crtani film.  

  Obrazovnoj predstavi tj. času/igraonici i crtanom filmu, prisustvovalo (učestvovalo) je oko 300 dece prvog razreda, iz većine osnovnih škola Subotice, najviše iz samog grada, pošto zbog udaljenosti i prevoza, poneke škole - kao na primer Škola iz Čantavira ili Tavankuta, iako zainteresovane, nisu bile u mogućnosti da dovedu đake na predstavu. Na kraju predstave, svako odeljenje je dobilo na poklon po dva Priručnika u kome se nalaze Pažljivkova uputstva i dva DVD-a sa crtanim filmom. Poklone će dobiti i odeljenja koja nisu prisustvovala predstavi.

  Đake i učiteljice su pozdravili Tomislav Veljković, zamenik gradonačelnika, koji je istakao da će lokalna samouprava nastaviti saradnju na aktivnostima u kojima se deca uče o bezbednosti u saobraćaju, dr Etela Jerinkić, doskorašnja članica Gradskog veća, zadužena za obrazovanje (koja je pre nekoliko meseci inicirala saradnju sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i posetu Pažljivka), kao i Željka Zebić, marketing menadžer i koordinatorka iz Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije. Predstavi je prisustvovao i Franjo Horvat, šef Sekretarijata za društvene delatnosti Gradske uprave.

  Željka Zebić nam je rekla da se kampanja „Pažnja sad", koju sprovodi Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, odvija već treću godinu - ali se svake godine u kampanju unose novi elementi, kako bi deci bilo zanimljivo. Kampanja se najčešće odvija u obliku poseta školama, a ove godine i okupljanjem dece na jednom mestu, predstavama, igraonicama, spotovima i crtanim filmovima. Glavni cilj kampanje je povećanje bezbednosti dece u saobraćaju, ali tako da se kod dece povećaju znanja o bezbednim pravilima ponašanja, te da i deca svojim znanjem utiču na ponašanje roditelja u saobraćaju (na primer, vezivanje pojasa u autu). Iako je obim stradanja dece u saobraćaju u padu, planira se proširenje kampanje i na đake starijeg uzrasta, kako bi se kod dece postavili temelji saobraćajne kulture.

    Priručnik „Pažljivkova pravila u saobraćaju" i DVD, odobreni su od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, kao obrazovni materijal koji se može koristiti pri izvođenju nastave i slobodnih aktivnosti u školama. U priručniku i crtanom filmu, rečenice su kratke i prilagođene dečjem uzrastu. 

  Utisci đaka

  Alma Sadiku, učenica odeljenja Ic, OŠ „Ivan Milutinović": „Jako mi se dopao Pažljivko, videla sam ga i u reklamama. Znam da prvo treba da gledam levo, pa desno."

  Lana Vojnić Hajduk, učenica odeljenja Ic, OŠ „Ivan Milutinović": „Najviše mi se dopalo kada su se igrali žmurke iza automobila. Uvek pazim u saobraćaju".

  Anja Zelić, učenica odeljenja Ib, OŠ „Ivan Milutinović": „I meni se isto najviše dopalo kada su se igrali žmurke, i kako se desi da odrasli ne primete da se neko tamo, kod kola igra. Pazim u saobraćaju".

  Vukašin Mihaljev, učenik odeljenja Ib, OŠ „J.J.Zmaj": „ Najviše mi se sviđalo kada Pažljivko pokazuje kako se gleda levo i desno. Pazim dok prelazim ulicu, a znam i da treba obući nešto što je jake boje".

  Vasko Vlahović, učenik odeljenja Id, OŠ „J.J.Zmaj": „Meni se sviđalo kada je Pažljivko plesao i kada smo odgovarali na pitanja, a i crtani mi se dopao. Video sam ga u reklami i u jednom drugom crtanom. Ja baš uvek pazim kako idem ulicom."

  T. S.


  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja