Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 23.07.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Pričam ti priču...
  Sahrane po statutu
  14.06.2016.

  Osnivač firme za pogrebne usluge „Funero“ Jožef Miškolci zainatio se u nameri da se drugačije uredi i reguliše pitanje iz nadležnosti Grada, nego što je to slučaj sada. Konkretno, on i predstavnici „Corpus“- a i „Urne“ zahtevaju od opštinskog rukovodstva i naših odbornika da se izmeni Odluka o sahranjivanju i grobljima jer je u postojeću (navodno) bez zakonskih osnova „ugrađeno niz monopolskih odredbi u korist JKP „Pogrebno“, a protiv interesa građana“.

  Prikupile ove tri firme tričavih 15.000 potpisa nezadovoljnih građana i ispunili i umnogome premašili uslove koje predviđa Statut Grada, pozvali se na član 68. Zakona o lokalnoj samoupravi i zatražili kroz Građansku inicijativu donošenje nove Odluke o sahranjivanju i grobljima...

  Neće oni, kažu, ništa izvan Zakona već samo da se omogući konkurencija i u pogrebnoj delatnosti kao u svim oblastima koje nisu zakonski ograničene...“

  Rodbini umrlih, ističu pokretači Građanske incijative, treba omogućiti da sami odluče koja bi im to firma organizovala i pripremila poslednji ispraćaj preminulog na najdostojanstveniji i materijalno najprihvatljiviji način. Kako sada stvari stoje takve obrede može da obavlja samo JKP „Pogrebno“ što je, tvrde u ovom preduzeću, potpuno zakonito i ispravo.

  Obe strane su apsolutno u pravu. I „Pogrebno“ i građani koji koji putem inicijative traže od svoje lokalne samouprave da postojeće stanje izmeni. Pitanje je samo ko je apsolutno u pravu, ko manje oštećen i šta predviđa Zakon.

  U ovom zamešeteljstvu sa poslovima na i oko groblja bar će mrtvi ostati u svom večnom miru. Njih će i ubuduće, kako se god nagode Građanska inicijativa i Gradska Skupština, rodbina sahranjivati ili po gradskom ili porodičnim statutima.

  Otužno je, ipak, što mnoge lokalne samouprave, čak i u slučajevima sahrana, različito „presuđuju“ u različitim periodima. Čine to, valjda, u zavisnosti od toga koja je politička opcija na vlasti i koja koliko sluša glas građana, slovo Zakona ili pravila tržišta.

  Da sam ja, recimo, neka vlast koja odlučuje, ne bih dozvolio nikakve konkurencije pa čak ni dva, a kamoli više preduzeća ili firmi da obavljaju iste poslove. Oformio bi, na primer, jedno JPZSGŽN (Javno preduzeće za snadbevanje građana životnim namirnicama) i stavio ključ u brave svim ostalim. Ljudi bi se tu mogli bar viđati, pričati o politici ili kostobolji i agitovati za nove izbore, a ne kao sada u dokolici i obilascima prodavnica trabunjati o lojalnim i nelojalnim konkurencijama donedavno dozvoljenim čak i prilikom sahrana.

  Na svu sreću nisam ni u kakvoj vlasti. Sam svoj sam monopolista.

  M.Po.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja