Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Na Međunarodnom fi lmskom festivalu SEEFF - Berlin - South East Europen Film Festival
  „U vrtlogu” Zoltana Šifl iša, u takmičarskom programu
  14.06.2016.

  Dokumentarni fi lm U vrtlogu / Örvényben - originalni naslov na mađarskom / reditelja Zoltana Šifl iša iz Subotice, uvršten je u ovogodišnji takmičarski program međunarodnog fi lmskog festivala SEEFF - Berlin - South East Europen Film Festival, koji je održan od 26. do 29. maja.

  3995_1.jpg
  Zoltan Šifl iš sa direktorom berlinskog
  festivala Harold Sieblerom

  Ovogodišnji međunarodni fi lmski festival SEEFF - Paris, koji se održava odmah nakon SEEFF Berlina, prikazao je i program sa nazivom Balkanski dokumentarni fi lmski maraton, koji je počeo 31.  maja, u Kulturnom centru "Fransoa Miteran". Predstavljeno je 8 dokumentarnih fi lmova, po jedan iz Bugarske, Crne Gore, Albanije, dva iz Makedonije i tri iz Srbije: Aristophanes u Dnoplju Nataše Milojević, Serbistan Želimira Žilnika i U vrtlogu / Örvényben / Zoltana Šifl iša.

  Iz Berlinskog takmičarskog programa, u okviru kojeg su prikazana četiri dokumentarna fi lma iz južnoevropskih zemalja, fi lm U vrtlogu je jedino uvršten na pariski maraton. Ofi ciielni takmičarski program u Parizu počeo je 5. maja na Univerzitetu Sorbona u organizaciji Instituta za orijentalne jezike i kulturu. Počasni gost Festivala bio je novosadski reditelj Želimir Žilnik.

  U takmičarskom programu prikazano je 15 fi lmova iz: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Mađarske, Kosova, Makedonije, Moldavije, Crna Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske. Od više od pedeset pristiglih igranih, dokumentarnih i animiranih fi lmova, u takmičarskom programu prikazano je 10 igranih i pet dokumenarnih fi lmova. Tematsko opredeljenje Festivala je da pruži autorski fi lmski uvid u aktuelne društvene, političke, etničke situacije i aspekte u zemljama južno - istočne Evrope.

  Film U vrtlogu /Örvényben, reditelja Zoltana Šifl iša, prvenstveno prikazuje period 90- ih godina, ratova, sankcija i emigriranja iz zemlje iz ugla žitelja mađarske nacionalnosti u Srbiji.  Autor je uspeo da razgovara sa akterima glavnih događaja, pre i nakon bombardovanja, i tokom demonstracija, sa političarima, građanskim aktivistima, vojnim obveznicima, kao i sa običnim građanima Subotice, odnosno Vojvodine, čije živote su te ratne godine iz korena promenile.

  Film U vrtlogu /Örvényben je prikazan 27. maja, u Berlinu u Zenghauskino. Na projekciji i u razgovoru, nakon prikazivanja Filma, bio je prisutan i autor fi lmskog ostvarenja U vrtlogu. Film je podržan od strane Mađarske medijske i fi lmske mecenature i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

  Detaljnije informacije o festivalu možete pročitati na sajtu: South East European Film Festival (SEEFF)

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja