Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Promene u telesnim funkcijama nisu uzrokovane promenom u DNK, pokazuju najnovija istraživanja odeljenja genetike u subotičkoj Opštoj bolnici
  Ljudske gene menjaju i spoljni faktori
  15.06.2016.

  Najnovija istraživanja populacionog programa u subotičkoj Opštoj bolnici pokazuju da biološka neravnoteža može da programira ljudske genome, kaže prim Dr Sci med Jasmina Durković, genetičar u bolnici

  Na odeljenju genetike u subotičkoj bolnici tvrde da teza koju smo učili decenijama da DNK upravlja svim procesima u našem telu, sve više postaje relativno tačna. U prilog toj činjenici objavljeni su najnoviji rezultati istraživanja iz populacionog programa, koji su i dokazali da promene u telesnim funkcijama nisu uzrokovane promenom u DNK kao i da nasledni materijal nije njihov glavni uzrok.

  3998_1.jpg
  Dr Sci med Jasmina Durković, genetičar u bolnici

  - Dokazali smo da se promene dešavaju izvan DNK u omotaču koji je kontrolor gena. Zato je sada ispred imena genetika dodato "epi" što znači da spoljašnji faktor modifikuje naše gene. Mendelovo pravilo kaže da se slobodno kombinuju geni, nasleđuje se gen od roditelja i ispoljava kakav je dobiven. Savremena genetika međutim dokazala je da se ne nasleđuju kombinacije slobodnih gena, već potomstvo dobija "program" koji se svodi na adaptabilne okvire odnosno prilagođavanje životnim uslovima. Od postanka sveta evolucija je selekcijom odabirala najbolje programe za živi svet, pa i čoveka, formirala homeotičke gene koji su vođe da se pravilno usmeri razvojni program. U svakoj ćeliji imamo 40 000 gena koje je evolucija programirala - objašnjava dr Durković.

  Nove mutacije prijavljuju se u svetskoj biblioteci mutacija

  Napretkom civilizacije i tehnologije genetričari tvrde, raste i broj mutacija kojih nije bilo u analiziranom DNK iz pronađenih uzoraka čoveka, životinjskog i biljnog sveta hiljadama godina unazad.

  - Broj i vrsta mutacija se povećavaju tolikom brzinom da je čak formirana svetska biblioteka mutacija u koje genetičari treba da prijavljuju nove mutacije, a ima ih na stotine hiljada raznih vrsta. Pre 16 godina sam u našoj bolnici otkrila prvu mutaciju u Srbiji Li Fraumenovog sindroma kod devojčice kod koje je otkazao gen p53 koji treba da oštećenja DNK u ćeliji eliminiše izazivanjem "samoubistva" ćelije da se ne bi širila mutacija.  Kao rezultat toga pojavljivali su se mnogi tumori u telu devojčice.  Epigenetika upravo i objašnjava zašto se javljaju mutacije kod potomaka čiji roditelji to nemaju, zašto je popustio program koji su dobili od predaka.  Biološka neravnoteža u životnoj sredini menja program naših genoma. Savremeni ratovi sa uranijumskim bombama i hemijska toksična zagađenja stvaraju genetske greške, a smatra se i da hrana koju unosimo predstavlja vodeći faktor koji usmerava metabolički program i najvažniji je deo epigenetike koji deluje na gene- tvrdi dr Durković.

  Dr Durković posebno upozorava i na pojavu sve većeg broja mladih, zdravih trudnica koje u velikoj trudnoći ispoljavaju znake intoksikacije i preeklampsije, a čije posledice kako kaže, mogu biti fatalne za majku i bebu.

  - Debalans u telu je posledica biološke neravnoteže u životnom okruženju koje se prenosi preko epigenoma na DNK.  Ispitivanjem spontanih pobačaja u populacionoj bazi Kabineta za genetiku subotičke bolnice je otkriveno 40% genetičkih grešaka, od toga 20% najtežih genetičkih poremećaja gde je potpuno otkazala kontrola deobe. Hrana se pravi u laboratoriji, bebe se sve više prave u epruveti. U našoj populacionoj bazi registrovano je 2001. godine 14 bračnih parova koji su u planu za vantelesnu oplodnju zbog steriliteta, dok je 2015. godine u pripremi za bebu iz epruvete čak 78 bračnih parova. Poznat je mali procenat uspešnosti oplodnje vantelesno u odnosu na prirodnu oplodnju. U telu majke postoji genetski program koji kontroliše oplodnju a koga nema u epruveti. Kod mladih parova brzo se odustaje od planiranja oplodnje kako je evolucija programirala - dodaje naša sagovornica.

  Primenjuju li svi Zakon o GMO?!

  Iako u Srbiji postoji Zakon o genetički modifikovanim organizmima koji zabranjuje promet i gajenje genetski modifikovanih organizama i proizvoda od njih, prema rečima dr Durković, treba postaviti pitanje da li ga svi i primenjuju. Ona podseća da je u zemljama Evropske Unije jasno precizirano da se takva hrana mora označavati i dodaje da već dve decenije radi na usavršavanju populacionog programa za zdravo potomstvo u subotičkoj bolnici.  Jedna od bitnih stavki tog programa je i poštovanje Zakona o genetički modifikovanim organizmima.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja