Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Devet nacionalnih zajednica ponosno podelilo deo svoga bogatstva
  Veče za ponos i pamćenje
  16.06.2016.

  Devet nacionalnih zajednica okupljenih u Asocijaciju nacionalnih zajednica Subotice već više od dve godine svakog meseca organizuju druženja tokom kojih se međusobno upoznaju i razmenjuju svoje tradicionalno i kulturno blago.  Rezultat je divno veče koje su priredili Subotičanima, a veruju da će takvih susreta biti i više.

  4002_1.jpg

  Asocijacija nacionalnih zajednica priredila je krajem maja multinacionalno – multikulturalno poetsko-muzičko veče u kom se pred brojnom publikom u punoj sali Bunjevačke Matice predstavilo devet nacionalnih zajednica: Bunjevci, Crnogorci, Rusini, Makedonci, Nemci, Mađari, Romi, Rusi, Slovenci.  Konačno je ostvarena početna ideja predsednika i osnivača Asocijacije Voje Raičevića iz Udruženja Crnogoraca.

  -Pre nešto više od dve godine formirali smo ovu Asocijaciju s namerom da se upoznamo, razmenimo i podržimo kulturne i tradicionalne vrednosti naroda koji ovde žive, a da iz toga proistekne druženje, međusobna saradnja i pomoć – kaže Vojo Raičević. – Tokom svog života družio sam se, radio i mnogo toga podelio i proživeo s ljudima raznih nacionalnosti i ne mogu da se pomirim sa osiromašenjem i zatvaranjem u nacionalne krugove. Subotica je višenacionalna sredina i to je njeno i naše bogatstvo. Cilj je da se bolje upoznamo, da ne živimo samo jedni pored drugih već jedni sa drugima. Na sreću ima nas dosta koji ovako razmišljamo i to je osnovno polazište naše Asocijacije, mesečnih okupljanja i ovakvih večeri. Konačno smo bar u nekom delu realizovali ono što smo zamislili.  

  Najzaslužniji za to je, kažu, Marko Marjanušić, potpredsednik ove Asocijacije.

  - Često sam prisutan na raznim manifestacijama koje uglavnom okupljaju ljude iz svojih nacionalnih krugova i prikazuju jedni drugima ono što već znaju.  Mnogo je interesantnije i vrednije prikazati to u okviru ovakve jedne večeri, gde će svako doneti deo svoga identiteta i time doprineti boljem upoznavanju i razumevanju ljudi koji žive na istom prostoru – kaže Marko Marjanušić.

  4002_2.jpg

  Program je bio koncipiran tako da je svako u pet do deset minuta predstavio nešto iz svoje kulturne ponude. Veče je počelo spletom bunjevačkih nacionalnih igara koju je odigrala grupa veterana, a pesme su govorili Geza Babijanović i Marko Marjanušić, koji je bio i u ulozi domaćina i voditelja programa.

  -Udruženje Crnogoraca je prikazalo „Njegoša u ogledalu vjekova“ u izvedbi Bačke kuće iz Vrbasa.  Hor Društva Rusina je otpevao tri pesme na svom jeziku, a Makedonce su pesmom predstavili: Blaga Katanić, Spasitel Šikaleski i Mirče Klečkaroski. Pesmu na mađarskom izvela je Livija Kapornjai, na nemačkom Zamet Lajtner, romskom Sara Selimović i Stevan Nikolić, a na ruskom su pevale Marina Olemskaja i Tamara Narin. Sat i po bogatog programa završio je slovenački mešoviti hor, a veče je nastavljeno u dobrom raspoloženju i druženju koje ćemo, nadamo se uskoro opet ponoviti – kaže Marko Marjanušić, uz objašnjenje da je namera Asocijacije da svako Udruženje bude domaćin slične manifestacije.

  L. Raos

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja