Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Juče, u Sinagogi, odata počast žrtvama Holokausta
  Komemoracija povodom 72. godine od deportacije Jevreja
  17.06.2016.

  Gradska uprava Subotice i Jevrejska opština u Subotici organizovali su 16. juna komemoraciju, povodom 72. godine od deportacije Jevreja iz Subotice, u Drugom svetskom ratu, a skup je održan u Sinagogi • Prigodnim kulturnim programom i polaganjem venaca, odata je počast nevino stradalima u Holokaustu.

  4005_1.jpg

  Komemoracijom u Sinagogi, 16. jun se obeležava kao datum podsećanja na deportaciju oko 4000 subotičkih Jevreja, koji su 1944. godine deportovani u koncentracione logore širom Evrope, a veoma malo ih je preživelo deportaciju. Obeležavanjem 72. godine od deportacije, kulturno-umetničkim programom odata je po- čast žrtvama Holokausta.

  4005_2.jpg

  Komemoraciji su prisustvovali Jene Maglai, gradonačelnik, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, Robert Sabadoš, predsednik Jevrejske opštine u Subotici, načelnik Severno bačkog okruga Dragi Vučković, predstavnici Grada i više jevrejskih opština iz Srbije, Isak Asiel, glavni rabin u Srbiji, kao i Ašer Ostijan iz Jerusalima.

  4005_3.jpg

  Danas u Subotici živi svega 250 pripadnika jevrejske zajednice, a pre Drugog svetskog rata bilo ih je blizu 6000. Robert Sabadoš, predsednik Jevrejske opštine u Subotici, rekao je da je na žalost ta deportacija loše doprinela i privrednom razvoju Subotice, koji je inače stagnirao i bez veće podrške te zajednice privredi i razvoju Grada uopšte.

  — Jevreji su bili nosioci privrednog života između 1880. i 1940. godine i imali su određenu inicijativu da Grad bude na višem industrijskom, privrednom i kulturnom nivou, istakao je Robert Sabadoš.

  Jene Maglai, gradonačelnik Subotice rekao je da moramo sačuvati uspomenu na žrtve i strahote koje su Jevreji preživeli, te da sva ta nepravda prema jevrejskoj zajednici trebalo bi da služi kao upozorenje svima, da ne dopuste da se takve žrtve ponove.

  Rabin Ašer Ostijan, gost iz Jerusalima koji je posetio Suboticu i ove godine prisustvovao komemoraciji, uputio je poruku, da dok žalimo stradale subotičke Jevreje, trebalo bi da se setimo da ta mala zajednica još uvek postoji u Subotici, jaka i ponosna. —Pravo priznanje sada odajemo i zajednici Jevreja u Subotici. Mi, Jevreji iz čitavog sveta, danas smo Jevreji Subotice, poručio je rabin Ostijan.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja