Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Najavljen 23. Festival Evropskog filma na Paliću
  Evropski fondovi „podižu” palićki Festival
  20.06.2016.

  Na 23. Filmskom festivalu Palić, biće prikazano 100 filmova u 13 programskih selekcija • Ovogodišnji dobitnici prestižne nagrade “Aleksandar Lifka” za doprinos evropskoj kinematografiji su poznati austrijski reditelj Ulrih Sajdl (Ulrich Seidl) i velikan srpskog filma Slobodan Šijan• Festival više cene u Evropi, nego u Srbiji čemu svedoči činjenica da je palićki festival jedini u Srbiji dobio sredstva Evropske komisije • Festival otvara pobednik Berlinskog festivala!

  Predstojeći 23. Festival evropskog filma Palić, koji će biti održan od 16. do 22. jula na više lokacija kod jezera Palić i u Subotici, predstavljen je na konferenciji za novinare u Subotici, gde je rečeno da su oiSvogodišnji dobitnici prestižne nagrade “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji poznati austrijski reditelj Ulrih Sajdl (Ulrich Seidl) i velikan srpskog filma Slobodan Šijan.  Laureatima će nagrada Aleksandar Lifka biti uručena na 23. Festivalu evropskog filma Palić.

  4020_1.jpg

  Reditelj, scenarista i producent Ulrih Sajdl je za film “Pasji dani” dobio Specijalnu nagradu žirija Filmskog festivala u Veneciji i za “Raj: Vera”, drugi deo trilogije (druga dva dela su “Raj: Ljubav” i “Raj: Nada”).  Dva puta je nagrađen na Festivalu evropskog filma Palić: 2012.  je dobio Palićki toranj za najbolju režiju za “Raj: Ljubav”, dok je 2007. njegov film “Uvoz/izvoz” osvojio Palićki toranj za najbolju glumu.

  Filmovi Slobodana Šijana sastavni su deo našeg kulturnog identiteta, “Ko to tamo peva” (1980), “Maratonci trče počasni krug” (1982) i “Davitelj protiv davitelja” (1984) i drugi. Povodom stogodišnjice filma u Jugoslaviji 1996, njegov film “Ko to tamo peva” proglašen je za naš najbolji film. Tokom 1990. i 1991. godine Slobodan Šijan je bio na mestu direktora Jugoslovenske kinoteke u Beogradu. Profesor je filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.  Radoslav Zelenović, direktor Filmskog festivala Palić podsetio je da je taj Festival jedan od tridesetak festivala, a bilo ih je 108 u konkurenciji, koji je prošao program „Kreativna Evropa ” (podgrupa Media) i dobio više od 40.000 evra za ovogodišnji program festivala na Paliću.

  —To je novac Evropske komisije, a u obrazloženju se kaže da se radi o velikom i značajnom Festivalu koji reprezentuje širok spektar filmova. Ovo govorim, jer smo u velikom problemu da u sopstvenoj sredini dokažemo koliko je ovaj Festival važan. To je jedini festival u Srbiji koji je dobio tako značajnu pomoć. To bi trebalo da bude podstrek za državu, da shvati da ima ozbiljno ocenjen evropski sadržaj, rekao je Zelenović na konferenciji za štampu u Beogradu.

  Dobitnici nagrade “Underground Spirit” biće saopšteni u narednom periodu. Dva programa na Paliću i u Beogradu – “Klasici na trgu” i “Best Of Europe” će početi 10-ak dana pre zvaničnog otvaranja festivala.

  Selektor festivala Petar Mitrić kaže da će festival otvoriti pobednik Berlinskog festivala – film “Požar na moru” Đanfranka Rosija.

  —Ove godine u takmičarskom programu biće 14 filmova – od toga dva van konkurencije. Sad mogu da otkrijem da će festival otvoriti film Đanfranka Rosija ‘Požar na moru’ koji je dobio ‘Zlatnog medveda’ u Berlinu ove godine. Imamo mnoštvo filmova iz Kana i Berlina, a neki će tek doživeti svetsku premijeru nedelju dana pre Palića u Karlovim Varima”, rekao je selektor festivala.

  Program “Paralele i sudari” prikazuje, kako kaže Mitrić, filmove iz Istočne Evrope, a ove godine u selekciji je deset sjajnih ostvarenja. Što se tiče domaćih filmova, u glavnom takmičarskom programu biće jedan, a jedan i u “Paralelama i sudarima”.

  “Mladi duh Evrope” predstaviće nove naslove koji će prema Mitriću, izmeniti ustaljenu sliku savremene kinematografije Evrope.

  Što se tiče kinematografije u fokusu, prvi put će biti predstavljena regija, i to Baltik – Estonija, Letonija i Litvanija. Kao prateći program, izdvaja se naučni ekološki skup na temu revitalizacije jezera Palić i Ludaš.

  Ove godine se planira i nekoliko koncerata. Mitrić je izdvojio koncert Simfonijskog orkestra iz Amsterdama 17. jula. Ovaj orkestar broji čak 82 člana i izvodi isključivo dela kompozitora 20.  veka, pa će na repertoaru biti Ravel, Stravinski i Debisi. Festival će obogatiti i nekoliko izložbi.

  Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta, izvršnog producenta festivala, istakao je da je Festival na svakom konkursu gde je učestvovao (republika, pokrajina i grad Subotica), dobio manje sredstava nego prošle godine.

  —Od Ministarstva kulture i informisanja dobili smo devet miliona dinara, milion manje nego ranije. Od Pokrajinskog sekretarijata – tri miliona dinara, što je šest manje nego prošle godine i od grada Subotice 4,4 miliona dinara, otprilike milion i po manje.  Organizovati Festival sa tako smanjenim budžetom veliki je izazov, ali nas je vest o Media programu koji smo prošli, ohrabrila finansijski. I dalje imamo tri do četiri miliona manje, pa smo morali da napravimo određene rezove, ali mislim da će kvalitet biti možda i bolji nego prošle godine, istakao je Tatić kreativnost organizatora i čitavog tima koji organuzuje Filmski festival Palić.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja