Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  UrLiK – dve godine kulturnog aktivizma Janoš Sekereš
  23.06.2016.

  Grupa mladih se okupila sa željom da organizuje nešto drugačije.  Ono što su organizovali su nazvali jednostavno - Urlik.  Na pitanje šta je Urlik, odgovarali bi da je to krik mladih, vapaj za kulturom. Sve do pojave Urlika, u ovom gradu je nedostajalo kulturnih dešavanja, na kojem će mladi pokazati dela koja su vešto skrivali u fioci svog pisaćeg stola ili u nekom ćošku svoje sobe.

  4030_1.jpg


  Početak rada Urlika se vezuje za organizovanje prve umetničke večeri pod nazivom „UrLiK - urbana lirika i muzika”, 7. juna 2014. godine. U Studiju Balans se okupilo tek dvadsetak posetilaca i uz pesnike i muzičare je održan prvi ne sasvim uobičajen program.  Nakon samo nekoliko meseci se tražilo mesto više na njihovim dešavanjima. U periodu od dve godine, organizovanjem desetine umetničkih dešavanja i podsticanja mladih na aktivizam u oblasti kulture, mladi ljudi oko Urlika zbijaju svoje redove i prerastaju u Grupu za razvoj kulturnog aktivizma. U okviru grupe se nalaze i Književni klub Urlik i Dramska scena Urlik.

  Specifičnost UrLiKA

  Urlik daje šansu mladima, onima koji su tek ušli u svet umetnosti, onima kojima treba podrška na tom putu, a na koju do sada nisu nailazili. Urlikova misija je okupiti mlade ljude različitih profila, različitih interesovanja, bez obzira na različitosti, sa ciljem podsticanja na aktivizam u oblasti kulture. Urlik je prvenstveno zamišljen kao ambijent za predstavljanje mladih umetnika. Ipak, dajemo šansu i onima koji su po godinama malo stariji, iskustvom bogatiji, ali u duši mladi, i na taj način spajamo mladost i iskustvo. Takođe, bitno je napomenuti da je Urlik uveo i diskusiju o knjigama u okviru Književnog kluba Urlik, jer knjige su tu da se čitaju i da se o njima priča.

  4030_2.jpg
  Janoš Sekereš Jáne

  Kultivista

  Kultivista je naša kovanica, nastala od reči kultura i aktivista. Na našim dešavanjima nastojimo da se mladi umetnici upoznaju, povežu i nastave saradnju, da li na nekom od narednih Urlikovih umetničkih večeri, na nekoj drugoj manifestaciji ili projektu, to nije važno. Važno je da oni nastave da sarađuju. Važno je da se mladi aktiviraju i izađu u javnost.

  Umetnici

  Osnovna ideja je da pokrenemo mlade iz našeg grada. Iako prednost dajemo umetnicima koji su rođeni ili žive i stvaraju Subotici, u goste su nam dolazili umetnici iz cele Srbije i država regiona. U ove dve godine smo ugostili preko stotinu i pedeset mladih umetnika. Kod nas šansu dobijaju i oni koji su tek na početku stvaranja, neki bi rekli amateri, i oni koji su se već predstavili široj javnosti. Širi se priča i tako do nas dolaze umetnici koji su se već pokazali i dokazali u oblasti svog rada, čak i u svetu.

  Plan je da nastavimo sa ovim što radimo. Od strane Grada Subotica smo putem konkursa obezbedili sredstva za realizaciju projekta pod nazivom „Umetnost ispred forme”, što podrazumeva nastavak kulturnog aktivizma u našem gradu. Iako dobijamo pozive da nastupamo van Subotice, mi više volimo da umetnost donesemo u naš grad. I to je to, subotički urlik će se i dalje čuti.

   

  Janoš Sekereš Jáne,
  Koordinator aktivnosti
  Urlik Grupe za razvoj kulturnog
  aktivizma


  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja