Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 17.07.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Mandatar Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u Gradskoj kući potpisali Deklaraciju
  Vučić: Deklaracija je kičma regiona i odnosa Srbije i Hrvatske
  26.06.2016.

  • Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović potpisali su u Gradskoj kući u Subotici, 20. juna, Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske.

  4049_2.jpg
  Aleksandar Vučić, domaćin u Subotici Kolindi
  Grabar Kitarović

  Premijer Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare, posle potpisivanja Deklaracije, rekao da je susret sa predsednicom Hrvatske planiran nekoliko meseci, jer se želelo da taj dogovor donese bolju budućnost.

  – Imali smo dobre, sadržajne, konstruktivne, ali ne lake razgovore o svim temama i problemima sa kojima se suočavaju Srbi u Hrvatskoj i Hrvati u Srbiji.  Nastupaćemo zajedno prema EU i svetu kad je u pitanju migranstka kriza i borba protiv terorizma. Danas nismo pomenuli evropske integracije, ali mi pružamo podršku Hrvatskoj u EU i hvala im kad podržavaju našu zemlju. Ovi razgovori nisu bili isprazni, bavili smo se strateškim i suštinskim pitanjima kojima će da se unapredi život naših naroda. Srbi i Hrvati su ključ stabilnog regiona, naglasio je premijer Vučić i dodao da će se za mesec dana primetiti rezultati i biti vidljivi pomaci u kvalitetu života hrvatske zajednice u Srbiji. Mi imamo jasnu i čvrstu političku volju da popravimo odnose, da uradimo konkretne stvari za Srbe u Hrvatskoj i Hrvate u Srbiji, da rešimo međugranični spor, ako ne kroz dogovor, onda pred međunarodnim pravosudnim organima.  Niko više nema teritorijalne pretenzije i želimo u miru da gradimo atmosferu tolerancije, rekao je Aleksandar Vučić u Subotici.

  4049_1.jpg
  Predsednica Hrvatske i mandatar Vlade Srbije
  rukovanjem potvrdili potpise na Deklaraciji

  Garabar-Kitarović je istakla, da do susreta nije došlo zato što je to neko od njih tražio, već zato što su sami tako odlučili i izrazila uverenje, da će potpisana Deklaracija biti put da se razreši sve što opterećuje odnose dveju zemalja.

  – Na žalost, malo toga je urađeno u proteklim godinama da bi se rešili konkretni problemi, od manjinskih pitanja, do nestalih.  Obavezujem se da ću se lično založiti da se poboljša život srpske zajednice u Hrvatskoj, koja želi da vidi Srbiju u Evropskoj uniji. Nije nam namera da blokiramo Srbiju. Vaše članstvo u EU je najbolji put za mir, stabilnost i prosperitet. Ako se pojave nesuglasice, težićemo da ih rešimo bilateralno. Ne želimo da u EU unosimo naše probleme, već da budemo deo rešenja, rekla je Grabar Kitarović.

  Aleksandar Vučić je izrazio zadovoljstvo, kao domaćin susreta u Gradskoj kući, dobrim i konstruktivnim razgovorima o brojnim temama.

  -Potpisana Deklaracija i politička izjava je dokaz da želimo da se naši odnosi unapređuju, i to ne samo kroz šest tačaka, nego i suštinski.  Posetili smo Dalj i Donji Tavankut.  Uglavnom je bilo reči šta je to što bismo i jedni i drugi morali da uradimo i da popravimo, a tiče se prve tačke Deklaracije - pitanja odnosa prema pripadnicima srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji. Sa predstavnicima HNV i hrvatske zajednice imao sam nimalo lak ali otvoren razgovor i obećao sam podršku po raznim pitanjima, od asfaltiranja puteva, podrške kulturnim ustanovama, krenuli smo u popravljanje situacije sa udžbenicima i nema više nijedne političke prepreke, rekao je Vučić i dodao da je budući gradonačelnik Subotice već dobio zadatak da asfaltira dve ulice u Tavankutu, a premijer Pokrajinske Vlade Igor Mirović da nađe sredstva za finansiranje „Hrvatske riječi“.

  4049_3.jpg
  Predsednica Hrvatske i premijer Srbije usaglašeni oko
  stvaranja boljih uslova za srpske i hrvatske manjine

  Kolinda Grabar Kitarović je zahvalila premijeru Vučiću što se u susretu sa predstavnicima Hrvata obavezao na vrlo konkretne korake u rešavanju brojnih pitanja, posebno kada je reč o njihovom životnom standardu i negovanju kulture, jezika, obrazovanja.

  - Verujem da smo do sada u obe zemlje imali problema i jednim delom zbog nedostatka komunikacije.  Kada je reč o srpskoj zajednici u Hrvatskoj, moram reći da svi mi želimo bolji život i da je još previše problema u privredi, socijalnom i penzionom sistemu koji opterećuju sve građane. Svima nam je zajednički cilj da zadržimo mlade ljude, da u inostranstvo ne odlaze puni autobusi svakog dana.  Takođe razumem i sprsku zajednicu i lično se obavezujem da ću učiniti sve kako bi podržali ne samo kulturu i međusobno razumevanje, neko i rešavali konkretne probleme sa kojima se ljudi svakodnevno suočavaju, a koji im život znače, rekla je Kitarović.

  Premijer Vučić je izrazio saglasnost da dve države zajedno nastupaju oko izbegličke krize, borbe protiv terorizma, te da je od bilateralnog značaja i rešavanje granične linije izmeđe Srbije i Hrvatske.

  - Važno je da se problemi reše i da ne postoje teritorijalne pretenzije ni sa jedne ni sa druge strane, želimo da živimo u miru i popravljamo atmosferu, pokušaću da češće uđem u hrvatske cipele, kao što želim da oni uđu u srpske. Odnosi između Srbije i Hrvatske su kičma za dobre odnose u čitavom regionu, ali i značajni prema EU.  Ovaj susret nije tražio niko sa strane, nego smo mi tako odlučili i nadam se da ćemo imati još ovakvih događaja koji će doneti boljitak za obe zemlje, rekao je Aleksandar Vučić.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja