Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 16.07.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Jene Maglai o svom dvoipogodišnjem mandatu na mestu gradonačelnika Subotice
  Maglai: Gradili smo i zaustavili „čerupanje” Grada
  28.06.2016.

  • Odgovoran i domaćinski rad Gradske vlasti, na čijem sam čelu bio tokom protekle dve godine, doprineli su značajnim i vidljivim rezultatima, ocenio je dosadašnji gradonačelnik Jene Maglai u svom izveštaju o prethodnom radu, argumentujući te ocene brojem otvorenih radnih mesta, vraćanjem Elitte Palić u državne ruke i mnogim urađenim poslovima infrastrukture i rekonstrukcije značajnih objekata, kao i zaustavljanjem „čerupanja” Grada!

  4054_1.jpg


  Prekomponovanjem gradske vlasti u novembru 2014. godine, Jene Maglai je imenovan za gradonačelnika Subotice, sa funkcije predsednika Gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara, stranke koja ga je kasnije izbacila iz svojih redova, zajedno sa još nekim uglednim članovima te partije, sa kojima je osnovao Mađarski pokret.

  Maglai je o svom mandatu i ranijem radu na konferenciji za štampu podsetio, da je često bio kvalifikovan kao „slučajni gradonačelnik“, iako su rezultati njegovog rada i tima sa kojim je sarađivao kvalitetno ocenjeni.

  - Tokom mog mandata otvoreno je 4.500 novih radnih mesta, urađeni su kapitalni projekti na vodovodnom i toplovodnom sistemu, započeto je rešavanje problema Palićkog jezera, nastavljena rekonstrukcija Narodnog pozorišta i Sinagoge, počela izgradnja Regionalne deponije. Pored tih većih projekata, uveden je red u izdavanje poslovnih prostora, korišćenje bilborda, postavljanje optičkih kablova, a značajnim rezultatom smatram i kupovinu vojne imovine i zemljišta nekadašnje „Zorke“, dokapitalizaciju Slobodne zone, kao i vraćanje „Elit Palića“ u državne ruke, istakao je Maglai.

  Jene Maglai je ostao na funkciji do kraja mandata, tokom kojeg je u kratkom periodu, kako je istakao, zaustavljeno „čerupanje” imovine Grada, nered i javašluk.

  —Iako imamo dobre rezultate, moram dodati da se za dve godine ne može ispraviti ono što se gomilalo dve decenije.  Na efikasnosti Gradske uprave, javnih preduzeća, otklanjanja partijskog i rođačkog zapošljavanja, potrebno je još mnogo rada.  Pola godine smo se bavili izborima, ali je Grad ipak probuđen iz letargije, a veliki izazov i problem i za mog naslednika biće da eliminiše partijska zapošljavanja i omogući da ubuduće javna preduzeća ne funkcionišu kao - feudi. Neki direktori sebi dozvoljavaju privilegiju da odgovaraju samo partijama, a ne gradonačelniku i Gradskom veću. Bilo je ne samo stranačkih zapošljavanja, već sam zatekao čitave familije da rade u preduzeću, otac, sin, žena, brat, sestra.  Sve sam to prekinuo, a smatram da bi više štete naneli neki od njih da su ostali na radnim mestima, naglasio je Maglai.

  Jene Maglai je rekao da ga u budućem sazivu lokalne vlasti ne interesuju funkcije, a da će se vratiti advokatskoj profesiji, jer ne želi biti na teretu budžeta.

  —Pokret za građansku Suboticu na čijem sam čelu, ima isti broj odbornika (11) kao i SVM, što će nam omogućiti da budemo konstruktivna opozicija.  Što se tiče Mađarskog pokreta, nema ni smisla da budemo deo skupštinske većine, nećemo se prodavati za šaku pirinča, već ćemo sa 11 odbornika biti najjača opozicija u Skupštini, naglasio je Maglai.

  On je poželeo uspeh i budućem gradonačelniku, ističući da svaki uspeh lokalne samouprave znači uspeh za sve građane.

  — Odgovornost smo potvrdili na uspešnom zaustavljanju čerupanja gradske imovine, razvlačenju budžetskih sredstava i nemaranog odnosa prema javnoj imovini. U okviru finansijske saradnje SR Nemačke sa Republikom Srbijom, koju Vlada Nemačke sprovodi putem KfW Razvojne banke, odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 6,5 miliona evra za realizaciju Projekta zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš, a sredstva bi sukcesivno mogla da se povlače od 2017. godine. Usvojen je Program razvoja turizma regiona jezera Palić - Master plan i pripremljeno oko 80 odsto međunarodnog tendera, stvoreni uslovi za međunarodni tender i strateškog investitora za izgradnju hotelskog kompleksa na Paliću. Okončana je četvrta faza radova na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji zgrade Narodnog pozorišta i izvode radovi u okviru 5. faze, u vrednosti od 225 miliona dinara, a ovih dana bi trebalo da se pokrene javna nabavka za šestu fazu radova, u vrednosti od 62 miliona dinara.  Izvedeni su radovi na obnovi sve četiri fasade i urađena kompletna dokumentacija za unutrašnje uređenje Sinagoge, koja bi na jesen trebalo da počne. Gradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom, projekta vrednosti 24 miliona evra, počela je kao i izgradnja kolektorske mreže i centralnog magistralnog vodovoda – projektu od pet miliona evra. Okončan je tender za izgradnju „Fabrike vode 2”, vredan 3,5 miliona evra. Od ušteđenih 780.000 evra, ugovoren je posao na uređenju „Fabrike vode1”, obrazložio je Maglai rezultate prethodnog dvogodišnjeg mandata, podvlačeći problem da mladi napuštaju Grad u potrazi za poslom, iako je Subotica u vrhu gradova koji imaju najmanju stopu nezapooslenosti, čemu je doprinela, prema njegovim rečima, i dosadašnja gradska vlast.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja