Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Na predstojećem 23. Festivalu evropskog filma Palić
  Oči u oči sa evropskim nezavisnim filmovima za mlade
  28.06.2016.

  Selekcija “Oči u oči” (Eye To Eye) predstojećeg 23. Festivala evropskog filma Palić predstaviće premijerno u Srbiji pet zanimljivih evropskih dugometražnih filmova, koji su tematski namenjeni mladoj publici.

  4055_1.jpg

  Predstojeći 23. Festival evropskog filma Palić održaće se od 16.  do 22. jula na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici. Biće prikazano preko 100 filmova raspoređenih u 13 programskih celina uz prisustvo velikog broja gostiju iz cele Evrope.

  Na predstojećem Festivalu Evropskog filma Palić, sredinom jula, biće prikazana “Cheer Up” (r: Christy Garland), odlična dokumentarna drama o neuspešnim finskim navijačicama (cheerleaders) koja na pomalo uvrnut način zamagljuje granicu između smešnog i tragičnog. Ovaj dokumentarac prati najgori finski tim navijačica koji se bori sa tinejdžerskim problemima i konstantnim neuspesima. Posetioci će, pored ostalog imati priliku da vide i “The Lesson” (r: Kristina Grozeva, Petar Valchanov), nagrađivanu igranu dramu o učiteljici u malom bugarskom gradu, koja pokušava na primeru dece u razredu da nauči da ne kradu, dok sa druge strane upada u teške finansijske probleme koji njen život odvode na stramputicu.

  Biće prikazano i austrijsko ostvarenje “One of Us” (r: Stephan Richter) koje prati dvojicu tinejdžera čiji se život drastično menja nakon pljačke supermarketa kada momenat dečačke slobode sustiže surova životna realnost, kao i fascinantan dokumentarni film “From Caligari to Hitler” (r: Rüdiger Suchsland) baziran na istoimenoj proslavljenoj studiji sociologa Siegfrieda Kracauera iz 1947. godine o kinematografiji u republici Weimar (Nemačka između 1918. i 1933.  godine), prepun neodoljivih inserata, od kojih mnogi, uključujući pomenuti nemi horor film “Kabinet doktora Kaligarija” (Robert Wiene), imaju danas kultni status.  Peti i poslednji film u ovom programu je “Supernova” (r: Tamar van den Dop), osvježavajuće neobična i vedra priča o odrastanju i seksualnom sazrevanju petnaestogodišnje djevojke i jednoj saobraćajnoj nesreći koja će promeniti njen život.

  4055_2.jpg

  Program “Oči u oči” vrednovaće žiri od pet mladih filmofila, polaznika filmske škole i filmskog kluba na Otvorenom univerzitetu u Subotici. Nagrađeni film biće prikazan mladoj publici u oktobru ove godine u saradnji sa srednjim školama u Subotici, Novom Sadu i Beogradu, gde će publika imati prilike da razgovara sa autorom nagrađenog filma na teme stvaranja filma, odrastanja i problema mladih u savremenom društvu.

  Projekat “Eye To Eye” podržan je od strane Evropske Komisije kroz program Kreativna Evropa i potprogram MEDIA. Program se realizuje u saradnji sa francuskom kompanijom Wide Management kao nosiocem projekta.  “Oči u oči” je panevropska inicijativa posvećena mladoj publici srednjoškolskog i studentskog uzrasta, sa ciljem veće vidljivosti evropskog nezavisnog filma.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja