Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Surovi tržišni uslovi biće presudni za opstanak državnih apoteka
  07.12.2013.

  Ova i naredna godina prelomne su godine u poslovanju državnih apoteka u Srbiji, pa tako i "Apoteke Subotica". Naime, problemi su se nagomilali od 1. aprila ove godine, od kada se počelo sa primenom odredaba Zakona o javnim nabavkama za nabavku lekova i pomagala koji se izdaju na teret sredstava RFZO, što se do sada nikada nije radilo. Uporedo sa ovim, a što je takođe otežavalo rad "Apoteke", odobreno je i potpisivanje ugovora izmedju RFZO i privatnih apoteka, koje su sada u mogućnosti da izdaju lekove i pomagala na recept i iste fakturišu RFZO.

   406_1.jpg

  - Ovakvi uslovi na tržištu znatno otežavaju rad državnih apoteka, tako da opstanak mnogih državnih pa tako i naše apoteke na farmaceutskom tržištu, umnogome zavisi a još više će, od stručnosti i sposobnosti direktora i njegovog menadžmenta. "Apoteka Subotica" iako  je već ostvarila rezultat jer imamo stabilnu i zadovoljavajuću snabdevenost lekovima i medicinskim pomagalima jer su postupci javnih nabavki za iste veoma efikasno sprovedeni, ipak će se susretati sa još većim izazovima, pre svega zavisiće od suštinske sposobnosti menadžmenta koji mora da vodi računa pored svega navedenog i o najkvalitetnijoj reklami - objašnjava Olivera Radnić - direktorica "Apoteke".

  Ona naglašava da je uspešnim ekonomsko-finansijskim poduhvatom direktora "Apoteke" izmiren dug iz prethodnog perioda, tako da je Ustanova za kratak vremenski period počela pozitivno da posluje, a da kadrovska politika podrazumeva svrsishodno upravljanje ljudskim resursima što se i pokazalo pravilnim rasporedjivanjem stručnog kadra uz poštovanje zakonskih propisa.

  - Da podsetim, otvorena je nova jedinica za izdavanje gotovih lekova u MZ Hajdukovo, što se pokazalo kao dobar poslovni potez, jer ista ostvaruje dobre rezultate rada, a i stanovnici te Mesne zajednice se veoma pohvalno izjašnjavaju o otvaranju ove organizacione jedinice. Takođe je zbog lakše dostupnosti farmaceutskih usluga korisnicima, izvršen premeštaj apoteke u Tavankutu u drugi poslovni prostor. Kao ekonomista koji je došao da rukovodi "Apotekom" morala sam da imam jasno definisane ekonomske ciljeve i da rezultate rada prikažem jasno i jednostavno. Odgovornost menadžera "Apoteke" je velika jer zahteva dobro pozicioniranje "Apoteke" na tržištu i donošenje odluka na osnovu finansijskih pokazatelja - navodi Radnićeva.Dodala je da je želela da uspe i brzo pokaže rezultate, tako što je sebi kao rukovodilac postavila jasne ciljeve, te da je pokazala i veštinu rada u timu, veštinu sporazumevanja i smisao za saradnjom.

  Reči direktorice "Apoteke" potvrdila je i praksa, te je nakon samo devet meseci od kada  je na čelu ustanove, učinila da "Apoteka" i pored svih otežavajućih okolnosti koje su je zadesile, unapredi kvalitet rada i postigne dobar poslovni rezultat. Ono na šta je neprestano ukazivano je, da farmaceut svojom komunikacijom sa pacijentom mora da utvrdi koliko je pacijent svestan svog problema i svoje potrebe. To je najveći izazov za dobrog farmaceuta koji i pored svoje stručnosti ima potrebu da pacijentu pruži onu ljudsku potrebu za poverenjem i da mu pruži sigurnost. Farmaceuti "Apoteke"  uz svoja stručna znanja uspeli su u tom zadatku.

  - Pored svega ovoga, trudimo se  da pacijenti dobiju što više preparata po sniženim cenama. Sada u našim ograncima možete dobiti dijetetske preparate po akcijskim cenama uz preporuku farmaceuta a nudimo i proizvode iz sopstvene laboratorije izrađene po tradicionalnim recepturama. U ponudi su razni preparati za negu lica, tela i ruku, preparati za negu dečije kože, preparati protiv bolova, lekovite masti i praškovi i veliki izbor čajeva za ublažavanje i lečenje raznih simptoma. Pozitivna energija i rad sviju nas u "Apoteci" sigurno je uticala da mi danas i pored žestoke konkurencije privatnih apoteka imamo zadovoljavajući rezultat. Naša "Apoteka" je postala mesto gde se sa poverenjem pacijenti mogu obratiti u vezi sa svojim zdravstvenim problemima. I to nije kraj, želimo još bolji rad u svim apotekama, a imamo ih 22. Želimo da naši pacijenti ostanu uvek uz nas - zaključila je direktorica Olivera Radnić.

  Uz pridržavanje i sprovođenje planiranih aktivnosti "Apoteka Subotica" će zadržati i učvrstiti lidersku poziciju u regionu, jer je to prema najavama zacrtala sebi kao prioritetni cilj. Samo tako će moći da opstane u surovim tržišnim uslovima koji tek predstoje.

  A. Š.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja