Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Počela „Dužijanca u Bajmoku”
  Umetnost od žita
  01.07.2016.

  Bunjevački kulturni centar „Bajmok” ove godine realizuje projekat „Dužijanca u Bajmoku”, kroz kojeg se ovo udruženje aktivno uključilo u obeležavanje nacionalnog praznika Bunjevaca.  U sklopu tog projekta je u ponedeljak, 27. juna, održana izložba slika i radova u tehnici slame.

  – Uspeli smo da našim sugrađanima prikažemo značajan broj lepih eksponata od kojih su mnogi dobili nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima, bili zapaženi na velikim izložbama.  Potrudili smo se da prikažemo jedno bogatstvo umetničkog stvaralaštva od slame, a svi prisutni su mogli da se uvere koliko je potrebno strpljenja, umešnosti i stvaralačke energije za ovakve radove – kazao je Branko Pokornić, predsednik BKC „Bajmok”.

  4071_1.jpg 
   dr Suzana Kujundžić Ostojić
  otvorila izložbu

  Tom prilikom je Kata Kuntić, predsednica Odbora za kulturu u Bunjevačkom nacionalno savetu, govorila o razvoju umetnosti u tehnici slame, a izložbu je svečano otvorila dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta.

  – Ova umetnost govori sama za sebe, i gde god da se ona postavi, bila bi jasna za sve. Jedino bi trebalo reći koji je materijal korišten, jer se ovako čini kao da su radovi od zlata. Nama, Bunjevcima su radovi zaista kao od zlata, od zlata sa naših njiva. Kroz ovakvu savršenu lepotu govori bunjevačka duša, a od najjedonostavnijih stvari, mogu se napraviti najprefinjenije stvari – istakla je dr Kujundžić Ostojić.

  U BKC „Bajmok” su potom odradili prikaz nekadašnjeg košenja žita, a za subotu, 2. jul, najavljuju radionice za čišćenje slame i izradu perlica, venaca i krune od žita.

  S.N.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja