Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Otvorena 171. letnja sezona na Paliću
  Kulturni i zabavni programi vraćaju turiste na Palić
  02.07.2016.

  Na Paliću je otvorena 171.  letnja sezona. Posetioce i turiste očekuje niz kulturnih, sportskih i muzičkih manifestacija tokom leta, a cilj je da se Subotičani vrate na Palić, kao i da se turistima ponudi bogat sadržaj kako bi se zadržali duže od dva dana na biseru Panonske nizije.

  4075_1.jpgDo sredine jula se očekuje da počne da radi termalni bazen na Paliću. Posebno mesto u programu koji će sprovoditi novo rukovodstvo Grada Subotice zauzima Palić, kao turistička destinacija u koju će se u narednom periodu ulagati. Kao što je i novoimenovani gradonačelnik najavio, ti planovi su realni i podeljeni na nekoliko različitih pravaca i koraka koji će se paralelno realizovati. Prvi pravac je povratak Subotičana na Palić kroz organizovanje dodatnog broja manifestacija na Paliću u toku sezone i lokaciju delova postojećih manifestacija iz centra grada na prostor Palića. Obnova prostora kod termalnih bazena i njihovo dovođenje na pristojan i za turiste atraktivan nivo. Uz novac iz Republike, Pokrajine i Grada, moguće je taj prostor u relativno brzom roku učiniti mnogo atraktivnijim nego što je sada. Treba svakako i planirati da na tom prostoru dođe i do ulaska privatnog kapitala ili do kombinacije javno privatnog partnerstva kako bi se izgradio pravi kompleks sa otvorenim i zatvorenim bazenima i atraktivnim sadržajima, istakao je član Gradskog veća zadužen za turizam, investicije i međunarodnu saradnju Nebojša Daraboš.

  4075_2.jpg
  Tivadar Bunford, predsednik
  Skupštine grada Subotice

  Daraboš objašnjava, da je neophodno i da se pronađe budući veliki investitor za Palić koji bi pronašao interes da ulaže u Palić, kroz banjski turizam.  Predsednik Skupštine grada Subotice Tivadar Bunford je istakao, da novo rukovodstvo grada Subotice želi da Paliću vrati stari sjaj i otvori banju.  On je objasnio i da je neophodno da se “izgradi brend kod malih poljoprivrednika od njihovih proizvoda, koji bi se prodavali na Paliću”.

  -Nama je u interesu da u duhu i svetlu današnjih životnih vrednosti stvorimo programe i manifestacije takvog standarda i nivoa sa kojima ćemo privući pažnju ne samo domaćih već i stranih turista, a našim dragim sugrađanima pružimo bezbedno i intimno mesto da podjednako uživaju u tim sadržajima. Radićemo i na poboljšanju kvaliteta vode Palićkog jezera i tim se poduhvatom otvaraju nove mogućnosti i prostor za organizovanje novih programskih sadržaja i manifestacija, objasnio je predsednik Skupštine grada Subotica, Tivadar Bunford.

  Priznanja za izuzetan doprinos razvoju turizma na Paliću i promovisanje turističkih potencijala regije u 2016. godini dobili su Jedriličarski klub „Palić” i čarda „Kapetanski rit”.

  4075_3.jpg
  Nebojša Daraboš

  Početak razvoja turizma na Paliću vezuje se za 1845. godinu, kada su nakon odluke Mađarske dvorske komore odobrena sredstva za izgradnju palićkog kupatila i gostione. Nakon ove odluke Magistrat grada Subotice je doneo odluku da se počne sa izgradnjom kupališta Palić.

  Rezultati kvaliteta vode očekuju se u narednom periodu čim Zavod za javno zdravlje završi analize. Međutim, jezerska voda je u četvrtom-turističkom sektoru sve čistija I bistrija, kaže Miladin Vidaković, zamenik direktora d.o.o. “Park Palić”.  -Moj lični utisak je da je voda u jezeru Palić iz dana u dan boljeg kvaliteta i to će biti trend ubuduće. Više faktora na to utiče, poput vremena, prečistača za otpadne vode. U naredne dve do tri godine, smatram da će voda u jezeru biti znatno boljeg kvaliteta, istakao je Miladin Vidaković.

  S.I.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja