Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  SUBJEKTIV
  ARGUS
  04.07.2016.

  Piše Tomislav Vojnić

  Onaj Zevs bio je veliki švaler. Imao je čitavu gomilu ljubavnica, tako ni do danas niko nije tačno utvrdio koliko je dece napravio. Njegova zakonita žena Hera bila je strašno ljubomorna, naročito na izvesnu Iju, koju je Zevs pretvorio u kravu, da je tako sakrije. Ali, Hera je to saznala pa je postavila diva Argusa sa sto očiju da pazi na nju. Jer, taj je video sve, ništa mu nije moglo promaći.

  4081_1.jpgU međuvremenu prošlo je mnogo vekova, pa bi bilo interesantno videti(!) šta bi sve danas Argus - video(?!) Da li mu i sada ništa ne bi moglo promaći?

  Teško je u to poverovati, budući da se u međuvremeno namnožilo tih Argusa na sve strane. Pa ne samo da sve vide nego to što vide neprekidno i objašnjavaju . Jedan ovako, drugi onako. Tako da i kad si lično očevidac, više nije sigurno šta si video. Video si rođenim očima, a - ispostavlja se - nisi dobro video!

  Evo, na primer, šta je to što vidiš ovih dana?

  Jesi li siguran da je to baš to?

  Ko ti je rekao da je to - to? Sam si zaključio?

  Ma, nemoj!...

  E, sad, u svoje vreme Zevs je lako izašao na kraj sa Argusom, čim je saznao da on tajno radi za Heru. Zato ga je hladno prepustio odgovarajućim službama koje su ga likvidirale.

  Ali, šta mi da radimo? Sada... i ovde?... Da razlupamo televizore?...  Ili da počnemo da bijemo ove analitičare? I kolumniste?  Ove poslednje naročito... mislim ja....

  Na svome...

  Jer, evo, šta se upravo desilo? To jest šta smo sa raznih strana saznali o tzv. Velikoj Britaniji i Evropskoj Uniji. A saznali smo, sa jedne strane, da se EU posle ovoga sigurno raspada, a sa druge strane, i istim povodom (referendum na Ostrvu), da se raspada Velika Britanija. Ne zna se ko će brže i temeljnije. Pa se sad svi raduju. Jedni zbog ovih, drugi zbog onih. I upravo je to dušu dalu da se upitam: šta bi jedno lokalno piskaralo, pa taman da je naguralo skoro 80 godina u svoju već sasvim iskrzanu i požutelu krštenicu, i koje je lično doživelo svakojaka izbeglištva, bomardovanja, okupacije i oslobođenja – imalo da se upliće u ovu stvar i da tu nešto mudruje? Kao da mi ovde nemamo dovoljno svojih briga i muka, ali i istorijskih dobačaja, o kojima bi trebalo pisati? Ali, ne, on će baš o Englezima. I Burima... to jest, još je Stevan Sremac odavno uočio da je nama svetska politika mnogo važnija od domaće, da mi bolje od svih razumemo šta se u svetu dešava. Pa je zato napisao onu pripovetku o Burima i Englezima.

  Mi smo, razume se (u priči) bili na strani slabijih, tj.  Bura. A danas, na čijoj strani da budemo? Ko je tu slabiji, a ko jači?

  Eto, vidite, nije baš lako biti svoj na svome...

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja