Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Pričam ti priču...
  Rušioci dečjih snova
  05.07.2016.

  Nisam nešto ni vatreni ni zagriženi fudbalski navijač (ako se izuzme Spartak) ali su me ipak na trenutak iznenadili poslednji događaji sa Evropskog prvenstva u fudbalu, tačnije, onaj „gnusni“ rezultat utakmice Engleska-Island (1:2).  Govoreći otvoreno, nisam ni pretpostavljao da će Islanđani uopšte izboriti učešće na ovom događaju, a kamoli da će stići do četvrtfinala.

  Verovao sam, naime, da je sve to slučajno i da će se ekipa Islanđana vratiti u Rejkjavik pre nego što stignu i do Pariza.  Ta vera bila je zasnovana na saznanju da ih na hladnom i velikom ostrvu ima manje nego, recimo, Novosađana i da im šestomesečna godišnja tama nije dozvolila da se pripreme kao ostali evropski fudbaleri, pa će se za eventualni neuspeh moći lako opravdati, čak lakše nego reprezentativci Srbije koji po evropskim nogometnim stadionima vedre i oblače, a ipak od tog silnog znanja, požrtvovanosti i patriotizma ne uspeše stići do EP.

  Pobeda Islanđana, na sreću, nije raspršila snove o evropskoj ostrvskoj fudbalskoj sili samo se preselila malo severnije i pobrkala računice mnogim ekipama.

  Englezi zbog ovog poraza ne moraju puno žaliti jer su i naši, samouvereni kao i uvek, ispali još u kvalifikacijama pa - nikome ništa.

  Bilo pa prošlo.

  Snovi engleskih navijača srušeni su baš u vreme kada je i grupa huligana demolirala dečje igralište u Gornjem Tavankutu.  Mesnim klincima teže je ovo palo nego rezultati bilo koje utakmice na svetu jer njihovi snovi na klupama, ljuljaškama i igralištima duže traju od povreda svih sujeta i časti navijača. I zato je zaista čudo da se i u selima i gradovima sve češće pojavljuju rušitelji čak i dečjih igrališta, rušitelji njihovih snova iz najranije mladosti, a to čine mahom oni koji još ne umeju ni „nos obrisati“.

  I tako još od igrališta i zabavišta, od prvih životnih koraka, mališane „pripremamo“ na životne neprijatnosti kojima svesrdno dodajemo ono što nam nude brojni tv programi.

  Svet dece je, ipak, nešto što bi se trebalo i moralo čuvati i negovati, jer će on u ovim vremenima neminovno zakoračiti u život prepun laži, obmana i sumnjivih moralnih normi.

  Bar smo u tome, mi stariji, ekspresni i eksperti. Setimo se samo koliko je izgovoreno i obećano datuma završetka izgradnje Narodnog pozorišta ili najnovijeg poduhvata izdvajanja gomile novca za kupovinu bivšeg Doma VJ koji je kupljen za potrebe Grada, ali u koji već skoro godinu dana niko nije useljen.

  Čekaju li se to nove pare da bi ovaj objekt preuzeo onaj za koga je kupljen ili je to samo najobičnija neodgovornost odgovornih za koju niko nikada u ovom gradu neće odgovarati.

  Možda je i to nekakva poruka mlađim naraštajima.

  M.Po.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja