Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Predstavljena knjiga dr Lajoša Hovanja „Sliv jezera Palić“
  Lečenje jezera ili preventiva?
  06.07.2016.

  Knjiga „Sliv jezera Palić“, koja je nastala iz doktorske teze Lajoša Hovanja, jednog od najistaknutijih subotičkih hidrologa, u sredu je predstavljena u Velikoj većnici Gradske kuće.

  Analizirajući dešavanja u 130 kvadratnih kilometara sliva koji gravitira prema Paliću od 1470. godine do danas, autor je pratio promene koje su se dešavale kroz osam vremenskih perioda, a kroz njih se može sagledati uticaj na jezero, kako se postepeno grad razvijao.

  4089_1.jpg

  Doktor Lajoš Hovanj postavio je pitanje šta želimo da bude Palić – rezervoar za prečišćenu otpadnu vodu, kupališni i turistički centar ili nešto treće i konstatovao da i pored najboljih namera i tvrdnji da nam je Palić na srcu ne radimo uvek onako kako bi trebalo da se on očuva u svom što prirodnijem obliku.

  „Na osnovu podataka i merenja koja su u prošlosti rađena uspeo sam da utvrdim granicu tog sliva, i mogao sam da vidim da na urbanizovanom i neurbanizovanom delu grada gde bi trebalo pratiti promenu nivoa podzemne vode jer na ovom slivu najveće zalihe vode nisu u jezeru Palić nego u podzemnim vodama i o njima bi trebalo da vodimo računa i da ih pratimo“, rekao je dr Lajoš Hovanj. Kontinualna merenja dovoda i odvoda vode sa sliva u jezero mogu nam dati proračune prilikom budućih zahvata i ukazati na posledice do kojih može doći. Jezero treba što je više moguće vratiti u prirodno stanje, da samo funkcioniše i održava se, a između lečenja i preventive trebalo bi izabrati preventivu.

  Osim autora, o knjizi „Sliv jezera Palić“ i njenom značaju govorili su još i dr Srđan Kolaković, , recenzent knjige, i Stevan Mačković, direktor Istorijskog arhiva u Subotici.

  M R

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja