Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Od početka godine - jedan novooboleli
  07.12.2013.

  Ove godine na teritoriji Severnobačkog okruga registrovan je samo jedan novi slučaj obolele osobe od HIV-a. Radi se o osobi iz Malog Iđoša.

  Svetski Dan borbe protiv AIDS-a 1. decembar u Srbiji se, kao i u Subotici, obeležava više od decenije, a ove godine po prvi put ustanovljena je i Evropska nedelja testiranja na HIV. Centralna manifestacija održana je u ponedeljak, 2.decembra, na glavnom gradskom trgu, gde je i ove godine organizovano besplatno, brzo i anonimno testiranje na HIV u montažnom kombiju mobilne jedinice "Prevent" iz Novog Sada. Ove godine broj zainteresovanih za testiranje drastično je smanjen u odnosu na lane, što organizatori tumače kao još više nedovoljno razvijenu svest o potrebi provere ličnog zdravlja a time i odgovornosti prema drugima.

  410_1.jpg

  Naglašavajući da je epidemiološka slika što se HIV-a u našem okrugu tiče relativno mirna unazad dve, tri godine, dr Gordana Krtinić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje takođe je istakla da još uvek nije zadovoljavajuća svest građana o tome da je potrebno da se testiraju na ovu opaku bolest kao i da izbegavaju rizične seksualne odnose.

  - Na području Severnobačkog okruga ove godine registrovana je jedna osoba obolela od HIV-a, dok je od početka registrovanja epidemije do danas, od HIV-a registrovano 53 osobe, od čega je 17 obolelih i 12 umrlih - navela je dr Krtinić. Dodala je da prošle godine nije bilo registrovanih novih slučajeva obolelih od HIV-a, a da je pretprošle godine takođe registrovan jedan slučaj, što pokazuje da se u našem okrugu održava relativno isti broj obolelih. Na testiranju ove godine, takođe nije otkriven ni jedan novi slučaj obolelog.

  Ne žele da se testiraju, a lečenje skupo

  Iako je subotički Zavod za javno zdravlje jedan od retkih u Vojvodini koji građanima pruža mogućnost da se besplatno testiraju na HIV svakog dana, odziv Subotičana je i dalje mali. Na godišnjem nivou, testira se oko 250 građana, dok najveći broj to uradi na sam 1. decembar, kada se u centru grada u specijalno opremljenom kombiju omogućava brzo i besplatno testiranje.

  Boris Kovačić, predsednik Udruženja "Stav+" podsetio je na gorući problem osoba koje imaju sidu, rekavši da je u Srbiji za lečenje HIV-a, registrovano 15 lekova, od kojih se koriste samo 4 do 5, a da od 2004. godine, na pozitivnu listu lekova nije stavljen ni jedan lek iz grupe ARV koji su neophodni u lečenju side.

  - Žalosno je što je u ovom trenutku u Srbiji blizu 20 odsto inficiranih osoba već rezistentno na postojeće lekove, a neuvođenjem novih generacija lekova život ovih osoba postaće veoma težak, koji će se opet ukoliko se ubrzo nešto ne preduzme po ovom pitanju, dovesti do njihove sigurne smrti - istakao je Kovačić.

  Pored lekova, kliničkim centrima u našoj zemlji pa i zdravstvenim ustanovama u Subotici, nedostaju i potrebni reagensi i testovi za praćenje oporavka imunog sistema, a veliki problem je i prisustvo stigme i diskriminacije osoba koje žive sa sidom, za čije probleme društvo kao da ne zna ili ih nije dovoljno prepoznalo. S obzirom da Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije naredne godine prestaje da finansira programe pomoći i podrške namenjene osobama koje žive sa HIV-om, u Udruženju "Stav+" izražavaju bojazan da lokalne samouprave pa tako i naša, nisu izrazile dovoljno interesovanja za ovakve finansijske angažmane, što će direktno uticati na pogoršanje epidemiološke slike Subotice, jer će nedostajati novac za pružanje pomoći obolelima u našem okrugu.

  Kada je reč o još uvek velikoj stopi diskriminacije osoba koje žive sa sidom, u Subotici kao i u ostalim gradovima, i dalje postoje problemi poput recimo odbijanja nekih stomatologa da popravljaju zube ovim osobama, kao i nekih hirurga koji ne žele da obave potrebne operacije, iako za to nemaju zakonskih osnova. U Udruženju "Stav+" kažu da su ovo samo izolovani primeri a da ih u praksi ima jako mnogo što je poražavajuće za 21. vek u kojem živimo, kao i činjenica da Zakon ništa ne preduzima u ovakvim slučajevima.

  Prevencija je najvažnija

  Želeći da što je moguće više skrenu pažnju celokupnoj javnosti da je sida prisutna i među našim sugrađanima i da ona nije "negde tamo",  sprovede  su mnogobrojne  aktivnosti vezane za edukaciju na ovu temu. Tako je Udruženje „Stav+“ u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Subotica i Udruženjem „Prevent“ iz Novog Sada pokrenulo kampanju pod sloganom „Pričajmo o diskriminaciji, jer ona je tu oko nas“. 28. novembra održan je  javni čas u Ekonomskoj srednjoj školi "Bosa Milićević" kao i predavanje u velikoj sali Dečijeg pozorišta, a dan kasnije, 29. novembra, drugi javni čas na Otvorenom univerzitetu "Mladi mladima" za srednjoškolce i studente, a predavači su bili vršnjački edukatori Udruženja "Stav+". Aktivnosti su podržali i subotički Centar za socijalni rad, Kancelarija za mlade Grada, i Crvni krst.

  A.Š.

   

  Na pozitivnoj listi  4 nova, a "stara" leka za sidu

  Kako je i obećano u intenzivnim pregovorima koje su razne organizacije i udruženja koje se bave problematikom življenja osoba obolelih od side vodile sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje ovih dana, iz tog Fonda u ponedeljak, 2. decembra, konačno su stigle potvrde da su na pozitivnu listu lekova za sidu stavljena 4 nova leka, koja se već odavno u svetu vode kao "stara". Na ovaj način osobe obolele od AIDS-a donekle će lakše disati, jer ove lekove više neće morati skupo da plaćaju, a ova praksa trebalo bi da zaživi od 1. januara naredne godine. Inače, za lečenje jednog bolesnika obolelog od side u Srbiji mesečno je potrebno izdvojiti oko 400 evra.


  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja