Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Predstavnici SUBNOR-a organizovali obeležavanje Dana borca
  Položili vence na Spomenik žrtava fašizma
  09.07.2016.

  • Dan borca, 4. jul, obeležen je u ponedeljak, polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma, a kao i ranijih godina podsećanje je organizovao Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata.

  Stradalima u borbi protiv fašizma u Drugom svetskom ratu, počast su odali, polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma, sagrađen pedesetih godina prošlog veka i Spomenik njihovoj vernosti, predstavnici lokalne samouprave, Severnobačkog okruga, SUBNOR-a, predstavnici Komunista Subotice i predstavnici Jevrejske opštine.

  4100_1.jpg

  Dan borca, 4. jul, ranije je obeležavan kao „praznik ustanka naroda Jugoslavije”, podsećanje na odluku o podizanju ustanka.  Tri dana nakon što je doneta odluka u Beogradu, ustanak je i podignut u Beloj Crkvi, 7.  jula. Polaganjem venaca ukazana je počast borcima koji su položili život za slobodu, a među njima je i ime čuvenog partizanskog borca Jovana Mikića Spartaka. Dan borca je do 2001. godine bio državni praznik, ali je ukinut odlukom Vlade Srbije, a tradiciju obeležavanja nastavio je SUBNOR.

  Maksim Bakrač, predsednik SUBNOR- a, podsetio je ispred Spomenika žrtvama slobode, na dan kada je odlučeno da počne borba za slobodu.

  — Cilj je bio da sami odlučujemo o svojoj sudbini i potomstvu, o našoj zemlji i Gradu.  Mladi naraštaji bi trebalo da znaju u čemu je značaj borbe, kojom smo izvojevali slobodu.  Ne sme da se zaboravi, da smo slobodu platili sa 1,7 miliona žrtava, dok je u Subotici preko 7,5 hiljada ljudi dalo živote za slobodu Grada, rekao je Maksim Bakrač.

  Dragi Vučković, načelnik Severno bačkog okruga, istakao je da su pre 70 godina mnogi dali život za slobodu svoje države i svog Grada, a mi bi trebalo da ne dozvolimo da se to zaboravi, obeležavanjem jubileja i podsećanjem na tragične žrtve.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja