Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Ludaš naselila najveća kolonija velikih belih čaplji u Srbiji
  Dronom prebrojali 230 strogo zaštićenih ptica
  09.07.2016.

  Tršćake jezera Ludaš naselila je do sada najbrojnija kolonija velikih belih čaplji koje su strogo zaštićena vrsta ptice.

  Pored žutih, crvenih i drugih vrsta čaplji, velike bele su i ranije primećene u zaštićenom području Ludaša, ali ovogodišnja najezda od 230 čaplji iznenadila je i stručnjake preduzeća „Palić Ludaš“ koji vode brigu o ovom staništu.

  4101_1.jpg

  Pošto je reč o zaštićenoj vrsti bilo je neophodno izbrojati novopridošle čaplje, ali uslovi o zaštiti ne dozvoljavaju ulazak čamcima na mesta gnezđenja pa su se čuvari dosetili da to urade iz vazduha.

  - Nedavno smo primetili da je velikih belih čaplji sve više.  Moramo znati koliko ih ima jer su nam to pokazatelji da li eko sistem dobro funkcioniše. Ako ih ima puno to je svakako dobro, dok smanjenje broja ptica ukazuje na loše promene. Nama je uspelo peške da ih prebrojimo, a pošto nam se ukazala mogućnost da snimimo područje dronom, fotografije su potvrdile njihovu brojnost bez greške – kaže Oto Sekereš, čuvar zaštićenog područja.

  Sekereš objašnjava da gnežđenje velikih belih čaplji ukazuje da je Ludaš dobro stanište, da su čaplje našle u njemu dovoljno hrane.

  - Za vreme gnežđenja, od 2006. godine ne možemo ulaziti čamcima u tršćake koje su zauzele čaplje i druge vrste ptica jer bi ih to veoma uznemirilo. Moramo voditi računa o svemu kada su zaštićene vrste u pitanju i zato je nova tehnologija, kao što je dron, izuzetno dobro pomogalo za praćenje eko sistema – kaže Sekereš.

  Snimajući iz vazduha velike bele čaplje zaštitari su snimili i druge vrste čaplji i ptica u prirodnom dobru prve kategorije koje se prostire na 846,33 hektara.  Specijalni rezervat „Ludaško jezero“ je pod zaštitom jedini predstavnik plitkih jezera stepske oblasti u Srbiji i mesto je okupljanja i boravka migratornih vrsta ptica zbog čega ima međunarodni značaj.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja