Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  U okviru Filmskog festivala Palić od 10. jula ispred Narodnog pozorišta
  Klasici na Trgu - predfestivalski program
  10.07.2016.

  Selekcija “Klasici na trgu” Festivala evropskog filma Palić, u okviru predfestivalskog programa na Trgu slobode u Subotici, organizuje za posetioce filmski bioskop na TRGU, program sa pet vrhunskih filmskih klasika pripremljenih za savremenu digitalnu prikazivačku tehniku.

  4102_1.jpgProgram će otvoriti 10. jula, u 21 sat i 30 minuta izuzetno ostvarenje Folkera Šlendorfa „Limeni doboš” (1979), snimljen po istoimenom remek-delu nobelovca Gintera Grasa. Film, koji je svojevremeno dobio Oskara za najbolji strani film i Zlatnu palmu u Kanu (1979) zajedno sa „Apokalipsa danas”, prati život Oskara Matzeratha koji je dobivši limeni doboš, sa tri godine, odlučio da ne želi da odraste u suludom svetu oko sebe na pragu Drugog svetskog rata u Nemačkoj.

  Mađarski film „Ljubav” Karolja Maka iz 1971. godine, biće prikazan 11. jula na Trgu. Film je ove godine prikazan u programu Kanski Klasici, a po mnogim kritičarima jedan je od najznačajnjih mađarskih filmova.

  U okviru programa “Klasici na trgu” pripremljen i letonski dokumentarac Franka Herca i Vladimira Ajznera “Bilo jednom sedam Simeona” (1989) o sedmorici braće džez muzičara uzrasta od pet do dvadeset godina koji su zajedno sa majkom 1988. godine oteli putnički avion u želji da napuste Sovjetski Savez.

  Litvanski klasik “Osećanja” (1968), baziran je na pripovetci letonskog noveliste Ejonasa Livasa, o haotičnom periodu Drugog svetskog rata, kroz odnos dva brata, jednog posvećenog porodici, a drugog političkim idealima. Podeljena braća u ovom filmu su simbol rascepljene domovine.

  Poslednjeg dana Programa “Klasici na trgu”, 14. jula biće prikazan estonski naučno- fantastični film “Hotel Kod izgubljenog alpiniste” (1979), snimljen prema kultnom romanu braće Strugacki (Arkadij i Boris), intrigantna priča o policajcu, u izolovanom hotelu na Alpima, odsečenom od okolnog sveta snežnom lavinom.  Projekcije svake večeri počinju u 21.30 časova, a ulaz je besplatan! Prijatelj programa “Klasici na trgu” je kompanija INFOSTUD iz Subotice.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja