Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  U subotu 9. jula u Đurđinu održava se 48. takmičenjq risara
  Hleb, hleb... a za sve!
  09.07.2016.

  U želji da se Dužijanca kao običaj, sadržaj i kao poruka sačuva, postoji nekoliko bitnih elemenata koji je čine takvom. Jedan od njih je takmičenje risara koje će se održati u subotu, 9. jula u Đurđinu na njivi kraj katoličke crkve. U pitanju je manifestacija protkana etnografskim sadržajem takmičarskog karaktera, a obuhvata rad od kosidbe do vršidbe na tradicionalan način. Ovogodišnji domaćini 48. Takmičenja risara su Ivan i Verica Dulić iz Đurđina

  4103_1.jpg

  Organizator 48. Takmičenja risara nudi za sve posetioce jedan od najatraktivnijih sadržaja iz programa, risarski ručak, koji je jedinstven po tome što se priređuje na njivi i služi se na balama slame, kao autentičan celokupni doživljaj.

  4103_2.jpg

  —Služiće se domaća slanina od mangulice, domaća „kiselina” - kiselo mleko, domaći kruv, crni luk i za ovaj autentičan obrok dovoljno je da ponesete samo bricu.  Goste i risare na svečanom ručku zabavljaće tamburaški orkestar „Rujne zore”.  Služiće se i poseban kotao sa taranom, tradicionalno jelo ovih prostora koju će služiti takmičari. U takmičarskom delu, učestvovaće oko 40 takmičara iz Vojvodine, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i okoline Subotice. Takođe, ove godine ćemo prikazati i obnovljene stare mašine, traktor, dve kosačice i vršalicu koje su za ovu prigodu obnovljene i stavljene u funkciju, kaže direktor UBH „Dužijanca“, Marinko Piuković.

  Najmlađi priređuju tradicionalnu igru na strnjici „Kasalica“ a takođe posetioci će moći da uživaju u nastupu folkloraša HKPD Đurđin.

  —Ove godine domaćini takmičenja risara su Ivan i Verica Dulić iz Đurđina, zemljoradnici koji prate tradiciju i čuvari su tradicionalnog načina rada i košenja žita, te su ove godine odabrani da obavljaju počasnu dužnost domaćina. Oni će sve risare na početku pozdraviti i prigodnim prikazom „pogodbe” pokazati kako se to nekada radilo na našim salašima, kaže Piuković.

  Manifestacija počinje okupljanjem risara u 6 časova, nakon čega sledi izlazak na njivu, pletenje užadi i doček zvanica na karucama i u 8 časova risarski doručak.  U 9 časova takmičenje će zvukom zvona najaviti gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban.

  U podne će biti proglašen pobednički risarski par, uručene nagrade i zahvalnice učesnicima.

  Organizator manifestacije je Udruženje bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“, dok su je pored Grada Subotice, podržali i Ministarstvo kulture, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, kao i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje.

  S.Đ.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja