Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Skupština o stanju stečajne mase Agrokombinata
  11.07.2016.

  Udruženje Akcionara Agrokombinata Subotica održalo je u subotu, 25. juna u Domu kulture u Starom Žedniku, godišnju Skupštinu, na kojoj je advokat Nenad Vuletić obavestio sve zainteresovane o aktivnostima koje su u ovoj godini sprovedene, o stanju tekućih predmeta kao i o planovima za narednu godinu.

  4110_1.jpg

  Na Skupštinu je bio pozvan i stečajni upravnik Dragan Vignjević koji trenutno vodi stečajnu masu Agrokombinat AD, kako bi zainteresovani akcionari i građani mogli da mu postave direktna pitanja o stanju stečajne mase i tekućim predmetima, a na Skupštinu su bili pozvani i predstavnici medija.

  Kao što su Subotičke novine u više navrata pisale, Šandoru Šomođiju se stavlja na teret sumnja za zloupotrebe u vođenju stečajnog postupka u „Agrokombinatu“, a krivični postupak je poveden na osnovu podataka koje je potvrdilo i tužilaštvo, „da postoje sumnje da je Šomođi za drugo lice pribavio korist u iznosu od oko 14,6 miliona dinara”.

  Više javno tužilaštvo u Subotici 19. februara 2016. godine stavilo je naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog Šandora Šomođija, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio dva produžena krivična dela zloupotreba službenog položaja iz čl. 359 stav 3. u vezi stava 1.  u vezi sa čl. 61 KZ na štetu AD „Agrokombinat“.

  Vrednost Agrokombinata ,,Subotica“ u momentu uvođenja stečaja procenjena je na 16 miliona eura. Mali akcionari sumnjaju da je loša procena silosa od strane stečajnog upravnika najviše oštetila akcionare i stoje i dalje iza tvrdnji Udruženja akcionara, da je najmanje oko 20 miliona evra kapitala nestalo iz Agrokombinata.

  Krivične prijave protiv Šomođija, podneli su još 2009. godine mali akcionari koji tvrde, što su i u više navrata izneli na konferencijama za štampu, da je bio „u sukobu interesa, jer je bio jedan od poverilaca” i u krivičnim prijavama su izneli i sumnje da je poklanjao imovinu preduzeća od 2005. do 2009. godine. Takođe, predstavnici Udruženja akcionara mu stavljaju na teret i da je imao pomoć procenitelja u pribavljanju milionske koristi za drugo lice.

  Mali akcionari su dokumentovali svoje navode dokaznim materijalom Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, koja je izvršila proveru Šomođijevog vođenja stečaja, a krivične prijave su predali policiji i tužilaštvu.

  Mali akcionari tvrde i da je verovatno postojala sprega mnogih institucija i organa i tokom vođenja stečaja, a na čelu Privrednog suda u tom periodu bila je Ilona Stajić.

  Nakon uvođenja stečaja, od 2004. do 2006. godine i posle šest godina reorganizacije, „Agrokombinat“ je prodat 2012.  godine industriji mesa „Matijević“ iz Novog Sada za nešto više od 750 miliona dinara, što je po rečima malih akcionara bagatela u odnosu na pravu vrednost.

  Šandor Šomođi je jedini stečajni upravnik protiv koga se u subotičkom tužilaštvu vodi krivični postupak, a krajem prošle godine je na lični zahtev razrešen dužnosti. Udruženje akcionara tvrdi, da je njegovo razrešenje zapravo posledica zahteva akcionara zbog navodnih zloupotreba u Agrokombinatu dok je bio stečajni upravnik.

  Akcionari Agrokombinata ,,Subotica“ od Vlade Republike Srbije ne traže ni jedan dinar, oni ukazuju Vladi i nadležnim institucijama gde i kako su im oteti milioni eura, da su zloupotrebe u kombinatu oštetile najviše male akcionare, od kojih je većina čitav svoj životni vek uložila u razvoj jednog od najvećih kombinata u Vojvodini

  S.N.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja