Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Kada se nemar i prirodne nepogode udruže
  Za Brodsku ulicu – potreban čamac!
  12.07.2016.

  Jedan od najnižih delova grada, u Gatu, prilikom jačih padavina izložen je poplavama, kako od atmosferskih voda tako i kanalizacije koja se tada izliva. Stari otvoreni kanal građani su zatrpali i na taj način onemogućili oticanje i sakupljanje vode. Da li je za nevolje koje su zadesile Mariju Krivošija Belas „kriv“ zidani kanal koji prolazi pored kuće?

  4112_1.jpg
  Džakovi sa peskom ne pomažu mnogo

  Deo Gata, od Palmotićeve ulice i Brodske koja se na nju nadovezuje, pa sve do najniže tačke na uglu ulica Filipa Višnjića i Kalora Milodanovića, predstavlja dno nekadašnjeg Gatskog jezera, i ovde je višak vode uspešno regulisao otvoreni kanal koji se od Brodske spuštao prema Filipa Višnjića, ali su ga u poslednjih nekoliko decenija građani sami zatrpali, u nameri da prošire svoja dvorišta, a i da bi eliminisali potencijalno izvorište smrada i leglo komaraca. Kako to obično biva, kada se jedan problem „preseče“ na ovakav način, kadtad pojavi se drugi, a on se javlja prilikom jakih i obilnih pljuskova, kada kanalizacija ne može odjednom da primi i odvede svu vodu. Zbog pritiska koji se stvara, događa se i izlivanje kanalizacije, iz šahtova ali i wc-šolja u kućama, čije posledice ne treba posebno objašnjavati.

  4112_2.jpg
  Marko pokazuje vlažne zidove sa
  kojih otpada malter

  Sve ovo Marija Krivošija Belas, nastavnica geografije, nije znala kada je 2007. godine kupila kuću u Brodskoj ulici broj 6, a poplave su je od 5. avgusta 2014.  godine do sada zadesile tri puta, zbog čega su, kako sama tvrdi, uslovi stanovanja postali nemogući, a s obzirom da je samohrana majka i da otplaćuje kredit koji je podigla da bi došla do krova nad glavom, kaže da ne vidi rešenje osim da joj grad u zamenu za njenu kuću ustupi odgovarajući objekat na drugom mestu.

  „U večernjim satima 5.avgusta 2014. kuća, od 53 kvadratna metra, bila je poplavljena usled velikog nevremena, izbijanja podzemne vode i izlivanja kanalizacije.  Čitava ulica bila je pod vodom, koja je nezadrživo ulazila u dvorište i prostorije. Od tada, ovakve katastrofe pogodile su me još dva puta, i smatram da ova kuća više nije pogodna za stanovanje.  Nema kome se nisam obraćala, od mesne zajednice, „Vodovoda i kanalizacije“ pa do Građevinske inspekcije i gradskih službi, sve u nadi da će mi neko izići u susret, razumeti položaj u kojem se nalazim zajedno sa maloletnim sinom i predložiti pravo rešenje za nevolje koje su nas zadesile“, kaže Marija Krivošija Belas.

  Jednokratna pomoć

  Nakon što se prilikom prve od poplava obratila Gradskoj upravi, Komisija za procenu štete na stambenim objektima nastalim usled jake kiše koja je pala 5. avgusta 2014. godine, konstatovala je u Brodskoj 6 štetu na podovima od laminata i odobrila je vlasnici sredstva u iznosu od 44.000 dinara za njegovu zamenu kao i za krečenje zidova.

  „Uvažavam dobru nameru da se nekome u ovoj situaciji i besparici na takav način pomogne, ali ja taj novac nisam htela da uzmem jer sam znala da popravka ne rešava problem, pošto će već kod naredne kiše on da se ponovi i nisam se prevarila. Nikakva ulaganja u kuću ne vrede, ako je kanalizacija neispravna i ne funkcioniše kako treba a ja sam jedina koja u ulici doživljava ovakve poplave. Zidovi su vlažni, pod je vlažan, oseća se memla i neprijatan miris i nemoguće je normalno živeti. Nudili su mi privremeni smeštaj, ali ni to nisam želela jer bih ostala bez imovine za koju još uvek otplaćujem kredit. Jedino što dolazi u obzir jeste zamena kuće“, kaže Marija Krivošija Belas.

  Uoči drugog nevremena, 15.  septembra 2014. godine, intervenisala je dežurna ekipa „Vodovoda i kanalizacije“ i očistila kanalizacione otvore, ali uprkos tome posle nekoliko sati čitava ulica bila je poplavljena. Na licu mesta našla se i Komunalna policija i sačinila zapisnik. Kuću u Brodskoj 6 obišao je i građevinski inspektor Isailo Atić, a na pitanje da li postoji osnov da inspekcija izda rešenje da objekat nije podesan za stanovanje, kaže:

  „Bio sam u Komisiji za procenu štete kada je Mariji Krivošiji Belas odobrena novčana pomoć.  Kako se kuća proglašava nepodesnom za stanovanje i nalaže iseljavanje stanara, regulisano je članom 178. Zakona o planiranju i gradnji.  Uvrdili smo da kuća nema statičkih poremećaja, osim što ima vlage, prema tome takvo rešenje građevinski inspektor u ovom slučaju ne može da donese“, kaže Isailo Atić.  Prema zapažanju inspektora, vlaga je u zidovima bila „maskirana“ njihovim prekrivanjem drvenarijom i lezonitom, što je smanjilo mogućnost isparavanja i vremenom povećalo opštu vlažnost.

  Otvoreni i zidani kanal

  4112_3.jpg
  Dragan Vučetić

  Problem koji ima Marija Krivošija Belas u Brodskoj 6 nije nepoznat nadležnima u Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“, kao i čitavog tog dela grada koji predstavlja jednu od najnižih kota Subotice, a sasvim sigurno teren sa najviše problema kada dođe do jačih kiša i kanalizacija nije u mogućnosti da prihvati veliku količinu vode koja se ovde slije za kratko vreme.

  „Na potezu ulica Kalora Milodanovića, Filipa Višnjića i Brodske, sa okolinom, postoje depresije u koje se sjure ulične bujice i tu nastaju „jezerca“ od po pola metra dubine, a kanalizacija se nađe pod pritiskom i nekada se čak izliva. Tu je postojao otvoreni kanal, ali nakon izgradnje kanalizacije građani su ga zatrpali, dok sama kanalizacija nije bila predviđena da primi toliku količinu vode. Takvih situacija, kada su intenzivne padavine, imamo u mnogim delovima grada, ali su ovde problemi veoma izraženi, jer nigde nemamo tako velike depresije. Postoji mogućnost, tehničko rešenje da se situacija sanira, ali to bi bila kompletna zamena ulične kanalizacije, za čega „Vodovod“ nema sredstava“, kaže inženjer Dragan Vučetić, šef Odseka za odvođenje otpadne vode u Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“.

  Za kuću u Brodskoj ulici, u ovom komunalnom preduzeću napominju da bi problem mogao da bude u starom zidanom kanalu, koji prolazi pored same kuće, i ukoliko se pokaže da je zarušen ili da iz njega izbija voda, zameniće se cevovodom.

  „Brodska 6 nalazi se na istoj visini kao i kuća preko puta, ali u tu kuću, kako smo ustanovili, ne ulazi voda. Kanal je teško ispitati kamerom jer je prethodno ispiranje zidane kanalizacije nemoguće.  „Vodovod“ će još jednom pokušati stručno da utvrdi zašto se taj objekat ističe po problemima kada je u sličnoj situaciji kao ostale kuće koje nisu ugrožene, i ukoliko nađemo uzroke preduzećemo korake da se oni otklone zamenom 20 do 30 metara zidane kanalizacije cevima, ali to ne znači i da će problemi biti u potpunosti rešeni već možda samo ublaženi. Ovo je za sada samo pretpostavka i ako se utvrdi da je u kanalu greška, posao se može uraditi pod stavkom održavanja“, kaže Vučetić.

  Zidani kanal je u funkciji i kada nema jačih padavina bez problema obavlja zadatak odvođenja atmosferske i otpadne vode. Nevolje nastaju kada naiđu bujice i kanalizacija se nađe pod pritiskom. Zatrpavanjem otvorenog kanala nestao je recipijent koji je prihvatao višak vode i kroz koji se ona posle nekoliko dana upijala u zemljište.

  „Ovaj sliv s jedne strane pripada Kolektoru II i u njemu su se eliminisanjem otvorenog kanala uslovi prilično izmenili. Čak i ako se zidani kanal zameni, voda će se i dalje slivati u niže delove i takav zahvat može samo da ublaži problem. Ono što je u našem domenu biće da formiramo komisiju i izađemo sa projektantom na teren da vidimo šta se može uraditi“, kaže inženjer Piroška Sabo, rukovodilac linijskih objekata u „Vodovodu i kanalizaciji“.

  Otvoreni kanali ne spadaju u nadležnost „Vodovoda“ nego grada, a sasvim je izvesno da je nebriga o tome da li su potrebni ili ne i njihovo prepuštanje volji pojedinaca da ih zatrpaju doprinela nedaćama koje se javljaju u periodima prirodnih nepogoda.  Da li će stanovnica čini se najnesrećnije kuće u Brodskoj ulici, Marija Krivošija Belas, posle najavljene intervencije „Vodovoda i kanalizacije“ odahnuti, ostaje da se vidi.

  Mesna zajednica

  „Marija Krivošija Belas obratila nam se u Mesnoj zajednici Gat sa problemom koji ima u svojoj kući u Brodskoj ulici broj 6. Mi smo informaciju prosledili Direkciji za izgradnju grada, gde su rekli da nisu za to nadležni, a zatim inspekciji i „Vodovodu“. Nažalost, u takvoj situaciji to je sve što sa naše strane možemo da uradimo, jer mesna zajednica nema sredstava niti mogućnosti da na drugačiji način pomogne građanima koji se nađu u nevolji osim da obaveštavamo nadležne i tražimo da se iznađe rešenje“, rekao nam je Igor Preradović, predsednik Skupštine u Mesnoj zajednici Gat.

  M.Radojčin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja