Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  ko je proširena lista dijagnoza za lečenje dece u inostranstvu, sekundarne ustanove još nemaju ingerencije za takvu vrstu uputa
  Odlučuju ustanove na najvišem nivou, tvrde u subotičkoj bolnici
  13.07.2016.

  Zahvaljujući uštedi u kasi Republičkog fonda za zdravstvo, odobreno je oko milion evra za lečenje dece i adolescenata u inostranstvu.  Na taj način izmenjen je Pravilnik o uslovima i načinu upućivanja osiguranika na lečenje u inostranstvu i proširena je lista dijagnoza sa kojima deca i adolescent i mogu da se leče van Srbije. U Opštoj bolnici Subotica kažu da kao sekundarna zdravstvena ustanova, još nemaju ingerencije za davanje uputa na takvu vrstu lečenja.

  4118_1.jpg 
   dr Katja Puleva - načelnik odeljenja
  pedijatrije u Opštoj bolnici Subotica

  Izmenom Pravilnika o uslovima i načinu upućivanja osiguranika na lečenje u inostranstvo, pružena je šansa mališanima koji boluju od genetski uslovljene distonije (nevoljni pokreti), malignih melanoma i retinoblastoma, tromboembolijske plućne hipertenzije, da se leče van Srbije.

  Prema informacijama iz Republičkog Fonda za zdravstvo, na listi dijagnoza našli su se i komplikovani rascepi usne i deformiteti lica, različite ortopedske dijagnoze i teški deformiteti kičmenog stuba, kao i urođene anomalije traheja. Kako je navedeno, deca sa nekoliko ortopedskih dijagnoza biće upućivana u Ilizarov centar u Kurganu u Rusiji, gde troškovi lečenja iznose oko 15.000 evra po pacijentu.

  Međutim, iako je ova informacija munjevito obišla javnost kao "dobra vest", odluku o upućivanju dece na lečenje u inostranstvo nemaju još uvek pravo da donose sve zdravstvene ustanove u Srbiji. Kako saznajemo, sekundarne zdravstvene ustanove i dalje nemaju ingerencije za davanje uputa na lečenje ovih dijagnoza korisnicima van naše zemlje.

  Subotička bolnica: Nemamo ingerencije

  U Opštoj bolnici Subotica potvrdili su nam da službeno još nisu dobili informaciju niti bilo kakve upute oko izmene Pravilnika o lečenju dece u inostranostvu, te da bolnica kao sekundarna zdravstvena ustanova direktno nije ni povezana sa takvim zakonskim izmenama. Pored toga slanje pacijenta za lečenje u inostranstvo ima određenih preduslova, koji treba da se ispune.

  - Najvažniji od njih je da se neko od navedenih obolenja sa liste Pravilnika ne leči kod nas, da rezultati lečenja u inostranstvu moraju da dovedu do poboljšanja stanja bolesnika, a sve to opet zavisi od faze bolesti i drugih uslova što je propisano Zakonom.  Stručne komisije na najvišem nivou medicinskih instituta i klinika, za sada su jedine koje daju predloge za takvo lečenje, tako da mi kao sekundarna ustanova nismo merodavni da dajemo takve preporuke niti sugestije - objasnila je dr Katja Puleva - načelnik odeljenja pedijatrije u Opštoj bolnici Subotica.  Dr Puleva je govoreći o najčešćim malignim oboljenjima koja su prisutna na našem podneblju rekla da trenutno ima jedna novootkrivena leukemija kod deteta, koje se leči u tercijernoj ustanovi.

  - Kod dece učestalost malignih bolesti višekratno je manja nego kod odraslih. Najčešće su to leukemije, limfomi (bolesti krvi), tumori centralnog nervnog sistema, osteosarkomi (maligne bolesti kostiju). Ne postoji prevencija malignih bolesti u detinjstvu, niti skrininzi koji se sprovode kod odraslih. Brojni faktori utiču na ispoljavanje maligne bolesti kod dece, kao i kod odraslih, a to su genetika, ionizirajuće zračenje, pesticidi i drugi faktori, koji učestvuju u nastanku maligne bolesti Za razliku od odraslih, gde se preporučuju povremeni preventivni pregledi u pravcu skrininga maligne bolesti kao što su rak debelog creva, dojke, prostate, grlića materice, kod dece takav skrining ne postoji, tako da roditelji ne bi mogli sprovesti neke preventivne mere u tom pravcu - objašnjava dr Puleva.

  Zamena podova na pedijatriji i dalje na čekanju

  U poslednjih 4 godine, dečje odeljenje Opšte bolnice Subotica je zahvaljući zalaganju načelnice dr sci med Katje Puleve i podržke direktora opšte bolnice dr Gorana Bićanina, kao i kroz nabavku donatorskh sredstava i projekata potpuno osavremljeno i opremljeno aparaturom.

  - Nabavljeni su ultrazvučni aparat "Philips", spirometar za merenje plućne funkcije kod dece, dva moniotora za praćenje vitalnih znakova kod dece, dva holtera krvnog pritiska, tri holtera za praćenje EKGa, tri pulsna oksimetra, aparat za praćenje apneje kod dece. Ambijent odeljenja je osavremenjen, svi sanitarni čvorovi su potpuno renovirani, opremljena je nova mlečna kuhinja za pripremu hrane za odojčad, luksuzni apartman koji se može po želji roditelja iznajmiti, soba za decu obolelu od maligne bolesti koja je opremljena kao dečja soba i ne liči na bolničku sobu, imamo tzv " sobu radosti" gde deca borave u slobodnom vremenu, čitaju, gledaju TV, igraju se. Ostalo je međutim nerešeno pitanje zamene podova na odeljenju što je veća investicija.  Imali smo obećanje od sponzora za to ulaganje, ali nažalost još nije realizovano. I dalje tražimo da nam neko pomogne da taj posao završimo. Zadovoljna sam i pored toga i ponosna sa svim što je urađeno za protekle 4 godine, te možemo sa sigurnošću da se ponosimo da imamo najbolje dečje odeljenje u Srbiji, što i dolikuje Subotici - podseća dr Puleva.

  Dečja poliklinika sa subspecijalističkim ambulantama je inače opremljena i sa luksuzno dizajniranim enterijerom, lepom čekaonicom sa TV i igračkama, gde se dece zabavljaju dok čekaju na pregled. Sve ambulante i bolničke sobe su klimatizovane, postoji potreba za još par klima, koje će kako se nadaju na odeljenju pedijatrije uskoro stići. Oko 150 hiljada evra je prema rečima dr Puleve do sada uloženo donatorskih sredstava na dečjem odeljenju za protekle 4 godine.

  Pedijatrija kadrovski popunjena

  Iako pojedina odeljenja u subotičkoj bolnici zbog zabrane novih zapošljavanja imaju problema oko nedostajućeg kadra, na odeljenju pedijatrije tvrde da je to odeljenje kadrovski popunjeno.  Prema rečima dr Katje Puleve, lekara i medicinskog osoblja ima za sada dovoljno a neki mladi lekari, specijalisti, pedijatri se školuju.  Trenutno su 2 mlada lekara na subspecijalizaciji, a sledeće godine još 1 mladi lekar odlazi na subspecijalizaciju, tako da i na taj način se upotpunjuje uslov za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu dece, tvrde u bolnici.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja