Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Bajmočka seoska Dužijanca
  Zahvala za zrno žita
  16.07.2016.

  Svečanom misom zahvalnicom i povorkom od KPD „Jedinstvo- Eđšeg” do crkve Svetog Petra i Pavla u Bajmoku je u nedelju, 10. jula, zaključeno obeležavanje Dužijance.

  Prvi put se celog posla oko obeležavanja Dužijance prhivatio Bunjevački kulturni centar „Bajmok”, počev od blagoslova žita, pa priko risa, izložbi, radionica za pravljenje perlica, krune od slame...

  4128_1.jpg

  – Kada kažemo Dužijanca, to je zahvala Bogu zato što je sačuvao žito do žetve, ali i ratarima koji su se potrudili da jesenas žito zaseju, da obave sve radnje da ono uspešno raste i da donese svoj plod, odnosno da plod bude kvalitetan. Žetvu smo uspešno završili, potom smo napravili Bunjevačku seosku Dužijancu u Bajmoku, da stare podsetimo, a mlade naučimo kako se kod Bunjevaca slavi okončanje žetve – objašnjava Branko Pokornić, predsednik BKC „Bajmok”

  Da je BKC „Bajmok” uradio veliki posao potvrdio je i velečasni Žolt Bende, koji se tom prilikom, zahvalio BKC-u, ali i Nacionalnom savitu bunjevačke nacionalne manjine.

  – Dužijanca je jedan od najznačajnijih običaja koje smo dužni obeležavati, jer smo to nasledili od naših predaka, a na ovaj način čuvamo običaje, jezik i veru. Nacionalni savet podržava ovakve manifestacije, a ovo je prvi put da u Bajmoku obeležavamo Dužijancu.  Hvala zato i velečasnom crkve u Bajmoku, prisustvovali smo misi zahvalnici, a nadam se da ćemo jednog dana moći i da na našem maternjem, bunjevačkom jeziku, imamo službu u katoličkoj crkvi kojoj pripadamo – dodao je Mirko Bajić, predsednik Izvršnog odbora u Bunjevačkom nacionalnom savetu.

  Centralnu ulogu imali su bandaš i bandašica Mario Vujević i Estera Ušumović.

  – Drago mi je što sam bar malo pomogla da se ova tradicija ne ugasi, a poručila bih svim mladim devojkama da se ne stide da obuku narodnu nošnju, jer je osećaj predivan – poručila je bandašica, dok bandaš dodaje:

  – Lep je bio osećaj biti bandaš na Dužijanci i bila je to velika čast za mene. Pripreme za Dužijancu trajale su oko nedelju dana, prvo smo kosili žito, čistili ga, pravili krunu...

  Nakon svečanog ručka za učesnike programa, u nedelju uveče održano je i „Bandašicino kolo”, a prisutni su mogli da se malo provesele, druže, ali i podsete starih bunjevačkih običaja.

  S.N.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja