Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Dom zdravlja Subotica dobio na upotrebu aparat za merenje glikoziliranog hemoglobina
  Na pregled idu pacijenti koji dugo nisu bili
  17.07.2016.

  Savetovalište za dijabet Doma zdravlja Subotica dobilo aparat za merenje glikoziliranog hemoglobina, od farmaceutske kompanije " Novo Nordisk" na upotrebu do kraja godine.  Kontrolu šećera u krvi mogu da provere građani koji dugo nisu obavili tu vrstu pregleda.

  4132_1.jpg
  dr Mihaela Budimski, PR Doma zdravlja Subotica

  U Savetovalištu za dijabet Doma zdravlja Subotica, od utorka, 8. jula, u toku je pozivanje pacijenata na pregled koji imaju neregulisanu šećernu bolest ili se dugo nisu javljali izabranom lekaru, a boluju od dijabetesa.  Pacijenti kako su naveli u toj zdravstvenoj ustanovi dobijaju termin u Savetovalištu za dijabet na Segedinskom putu u ambulanti VI, telefonskim putem, radi kontrole glikoliziranog hemoglobina.

  Pregledi visine šećera u krvi omogućeni su zahvaljujući aparatu za merenje glikoziliranog hemoglobina, koji je na upotrebu do kraja godine, subotički Dom zdravlja dobio od farmaceutske kompanije " Novo Nordisk".

  - Hemoglobin A1c (glikozilirani hemoglobin) je pokazatelj kvaliteta metaboličke regulacije šećerne bolesti za jedan duži period. Pacijenti kojima se ovom analizom ustanovi loša kontrola šećerne bolesti, biće upućeni na endokrinološki pregled takođe u Savetovalištu za dijabet Doma zdravlja.  Na ovaj način, omogućavanjem pregleda sugrađana na nivo šećera u krvi doprinosimo većoj borbi protiv dijabetesa, koji je u sve većem broju slučajeva prisutan među građanima, a podsećamo da mnogi od njih i ne znaju da žive sa dijabetesom.  Kao i kod mnogih drugih bolesti, šanse za izlečenje i produžetak života i kod dijabetesa su veće ukoliko se bolest otkrije u ranijoj fazi - navodi dr Mihaela Budimski, PR Doma zdravlja Subotica.

  Hitna služba i dalje preopterećena

  Služba hitne medicinske pomoći u junu je imala čak 950 intervencija lekarskih ekipa na terenu, dok je u ambulanti pregledano 1.360 pacijenata.  Tehničari su obavili 800 transporta na specijalističke preglede i terapije u kućnim uslovima, što je alarmantan podatak koji govori da Hitna pomoć nedeljama nema predaha, odnosno pojavom vrućina ima još veći obim posla, ističu lekari te Službe.

  - Porastom temperature, povećava se broj izlazaka ekipa Hitne medicinske pomoći na javnim mestima. Najčešće tegobe zbog kojih se interveniše su kolapsi, slabost i malaksalost. Povećan je obim posla i po broju lekarskih intervenicija u kućnoj poseti, te broj izlazaka na teren tokom 24 časa raste i do 50. Najčešće tegobe su oscilacije krvnog pritiska i pogoršanje osnovne bolesti, naročito kod kardioloških i pacijenata koji imaju respiratorna oboljenja. Takođe, u poslednje vreme se veliki broj pacijenata javlja i u ambulantu Službe hitne medicinske pomoći. Tokom vikenda taj broj dostiže i 350 pregleda (za 3 dana). Pomoć češće traže stariji pacijenti koji se teže adaptiraju na tople vremenske uslove kao i radno- sposobno stanovništvo. Tegobe zbog kojih pacijenti dolaze su vrtoglavica, kao posledica dužeg boravka na suncu, dok sporadično ima pacijenata sa infekcijama gornjih respiratornih puteva praćenih temperaturom. Povećan je broj pacijenata koji se javljaju i zbog uboda krpelja kao i lokalnih alergijskih reakcija na ubode insekata - navodi dr Budimski, koja radi u toj Službi.

  Kako bi se izbegle tegobe zbog nepovoljnih vremenskih uslova lekari sugrađanima savetuju da izbegavaju boravak napolju u periodu od 11 do 17 časova, da vode računa o ishrani i adekvatnom unosu tečnosti. Svi oni koji slobodno vreme provode na kupalištima i u prirodi, trebalo bi da se zaštite od štetnog uticaja sunčevih zraka zaštitnim kremama za sunce, sunčanim naočarima i odgovarajućom garderobom, navode nadležni u Hitnoj pomoći Doma zdravlja.

  U Dispanzeru u toku pregledi za decu koja kreću u vrtić

  U Dečijem dispanzeru Doma zdravlja u toku su sistematski pregledi dece koja na jesen kreću u vrtić. Lekari podsećaju da roditelji te dece sistematski pregled mogu zakazati kod izabranog pedijatra ili mogu doći sa detetom petkom, kada se rade sistematski pregledi u dve smene.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja