Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Održana 3. sednica Skupštine grada Subotice
  Odbornici odlučili: Matija Bećković počasni građanin Subotice
  18.07.2016.

  Skupština grada usvojila je predlog Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga da akademik i književnik Matija Bećković dobije zvanje počasnog građanina Subotice.

  Predlog je, pre nego što je došao na dnevni red sednice, usvojila i Komisija za dodelu zvanja i priznanja grada, ali je njen predsednik Tomislav Žigmanov jedini glasao protiv na sastanku članova Komisije.

  4133_1.jpg

  - Ovo je presedan, jer odluka nije usklađena sa pravilnikom koji određuju kriterijume o tome ko bi mogao biti počasni građanin.  Bez obzira na književno delo Matije Bećkovića u njegovom delovanju nema nijednog gesta koji je afirmisao Suboticu, u bilo kom smislu. Imamo jasan pravilnik i bilo bi u redu da ga se pridržavamo, ali je politička volja ipak bila snažnija – rekao je Tomislav Žigmanov.

  4133_2.jpgŽigmanov je naglasio da je sada otvorena „Pandorina kutija“ jer će „već sutra Vladimir Putin ili Viktor Orban, moći po istom kriterijumu da budu počasni građani Subotice. Na pitanje da li će se povući sa čela Komisije pošto je kao predsednik iste preglasan, rekao je da će podneti ostavku vrlo brzo. Žigmanov se i kao predsednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine, koji je u koaliciji oko demokrata, našao u manjini glasova u odnosu na 42 glasa „za“ skupštinske većine.

  Odbornici iz koalicije sa SNS poručili su da se „ocenjuje životno delo čime je akademik zadužio celu Srbiju, dok je Josipa Ivanković, zamenica predsednika opozicione odborničke grupe „Za građansku Suboticu“ poručila : „Svaka čast Bećkoviću, ali je nejasno kakve veze ima sa Suboticom, jer osim što nije rođen u njoj nema ni afinitete da je predstavlja“.

  4133_3.jpgU SNS su rekli da su podržali predlog jer je Bećković jedan od najumnijih Srba koji je zadužio današnje i sve buduće generacije.

  - Opozicija zamera to što je rođen u Senti, a ne u Subotici, a za nas je bilo presudno koliko je svojim radom doprineo ne samo Subotici, već i Srbiji – kaže dr Aleksandar Grubor iz SNS.

  Na sednici Skupštine usvojen je i predlog o dodeli priznanja „Pro Urbe“, koje grad dodeljuje za istaknuta dela.  Ovogodišnji laureati su Živorad Đurić, pravnik unutrašnjih poslova i humanitarni radnik, dr Kata Dulić, zaštitarka bilja – farmaceutkinja i Livia Biro, ekonomistkinja.

  Usvojena je i odluka o konsolidovanom završnom računu grada za 2015. godinu i o donošenju Plana generalne regulacije XII zone prostorne celine, dela mesnih zajednica „Ker“, „Prozivka“ i „Bajnat“, kao i izmene Plana detaljne regulacije za delove MZ „Zorka“ i „Dudova šuma“. Doneto je rešenje o davanju ovlašćenja za donošenje Programa mera za unapređenje uslova života na teritoriji Subotice i Odluka o skidanju useva.

  Odbornici su usvojili i Zaključak građanske inicijative povodom Odluke o sahranjivanju koja je usvojena 31. marta ove godine i po kojoj sahranjivanje može da radi samo JKP “Pogrebno”. Privatni pogrebnici su inicirali potpisivanje peticije o izmeni Odluke, a potpisima ih je podržalo 15.100 građana.

  4133_4.jpgZa direktora Zoo Palića odbornici su imenovali Petra Savića, a na sednici su usvojeni i godišnji izveštaji zaštitnika građana i Gradskog pravobranilišta.

  Verifikovani su mandati odbornika Srđana Marjanovića, Pere Šunjke, Nataše Marušić, svi iz odborničke grupe “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje”, zatim Erike Dorogi i Mikloša Balaše iz Saveza vojvođanskih Mađara.

  Skupština je dala saglasnost „Toplani“ da odustane od 1,7 miliona evra od ukupno pozajmljenih 4,6 miliona evra za investicije.

  Novac dobijen uz pomoć Vlade Srbije od Nemačke investicione banke „KfW“ biće preusmeren u „Beogradsku toplanu“.  Naime, JKP i grad su 2012. godine sa državom potpisali ugovor o korišćenju zajma iz programa „Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja – faza IV“ i preduzeću je odobreno 4,6 miliona evra za rekonstrukciju ili zamenu vrelovoda, toplotnih podstanica, nadgradnju upravljačko – nadzornog „Skada“ sistema, i postrojenje, takozvani kogenerativni sistem, u Opštoj bolnici.

  „Toplana“ je više od 2,8 miliona evra pozajmice iskoristila za rekonstrukciju mreže i podstanica, ali su odustali od postrojenja u bolnici pošto je utvrđeno da je to neisplativo ulaganje, dok su „Skada“ sistem unapredili sa znatno manje svog novca.

  - Angažovali smo konsultatne koji su utvrdili da postrojenje u bolnici nema sigurnosnu, tehničku i ekonomsku opravdanost. U sistem upravljanja je trebalo uložiti 200.000 evra, a mi smo taj posao uradili sa oko 15.000 evra sopstvenog novca. Za 94 podstanice bilo je predviđeno milion evra, a mi smo 30 obnovili sa oko 200.000 evra – kaže Dervo Ahmetović, direktor „Toplane“.

  Ahmetović veruje da preduzeće neće morati zbog ove odluke da plaća „penale“, jer je već pronađeno drugo preduzeće koje će iskoristiti novac za svoje projekte.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja