Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  Subotica primer u privlačenju investitora
  Ulagati u mala i srednja preduzeća i kreativne industrije
  20.07.2016.

  Subotica je primer kako se kroz industrijske parkove mogu privući investitori, ocenio je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, nakon sastanka u Regionalnoj privrednoj komori Subotica.  On je i istakao da će se u narednom periodu posebna pažnja posvetiti razvijanju turizma i jačanju starih umetničkih zanata kako u Subotici, tako i u Vojvodini. Đoković je objasnio i da Subotica, nakon Beograda prednjači u razvijanju zdravstvenog turizma.

  4141_1.jpg 

  “Zbog toga je neophodno razvijati kongresni i banjski turizam na Paliću. Da bi se to ostvarilo osnovni je preduslov rešiti problem palićkog jezera. Ranije vlade su isto pokušavale da reše problem sa jezerom i mi smatramo da je čisto jezero preduslov za razvijanje turizma na Paliću. Ukupan izvoz subotičkog regiona iznosi 850 miliona dolara, što iznosi 6,4 odsto na nivou Srbije. Na teritoriji subotičkog regiona ostvaren je suficit u iznosu od nekih 137 miliona dolara.  Ne samo Subotica kao grad, već i sve opštine koje čine subotički region i koje potpadaju pod jurisdikciju ove komore pokazale u predhodnoj godini spoljno-trgovinski suficit“, rekao je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković.

  4141_2.jpg

  Na sastanku sa predstavnicima Regionalne privredne komore Subotica, pokrajinski sekretar za privredu se upoznao sa projektima poput pruge Potisja, oživljavanja lovnog turizma koji je bio izrazito razvijen u ovom području i sa Master planom Subotica - Palić.

  „Da vidimo kako da nastavimo sa pričom u Srbiji kada je u pitanju industrijski park u Malom Iđošu i Palić.  To su dve destinacije, od četiri u Srbiji koje su posebno planarine.  Znači novi Master plan i šta da radimo sa Palićem, jer mislimo da je to jedan novi i neiskorišteni prostor i za investiranje i popravku turizma čitave Srbije, a nalazi se na našem prostoru“, objašnjava Slobodan Vojinović, predsednik RPK Subotica.

  Pokrajinski sekretar, nakon sastanka u RPK Subotica, sastao se i sa gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom i članom Gradskog veća zadužen za oblast turizma, investicijа i međunarodne saradnje, Nebojšom Darabošem. Bilo je reči o razvijanju turizma na Paliću.

  “Kao što je i predsednik pokrajinske Vlade, Igor Mirović, u svom ekspozeu među najvažnije stubove ekonomskog razvoja, pored privrede i poljoprivrede, postavio i turizam, moram reći da je Strategiji razvoja turizma Republike Srbije, koja je u nacrtu i još nije usvojena, među četiri ključne celine na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine za turističku privredu prepoznati – Subotica sa Palićem, Deliblatska peščara i Vršački region, Gornje podunavlje i Novi Sad sa Fruškom gorom, Sremskim Karlovcima i Petrovaradinskom tvrđavom. Novcem iz pokrajinskog budžeta možemo da pomognemo malim i srednjim preduzećima, zanatstvu, kreativnom preduzetništvu i industriji.

  “Cilj nam je da nastavimo sa privlačenjem investitora, a prioritet je otvaranje novih radnih mesta, sa akcentom na Paliću, kao turističkoj destinaciji. Sadržaji na Paliću, pre svega prostor kod termalnih bazena, u relativno kratkom roku mogu se učiniti mnogo atraktivnijim nego što su u ovom trenutku, jer građani zaslužuju bolju, uređeniju i sadržajniju Banju Palić koja je danas, posle niza bezuspešnih pokušaja i nerealizovanih projekata i više od dvadeset godina jako lošeg rada, prilično devastirana. Gradu Subotici su, u okviru finansijske saradnje SR Nemačke sa Republikom Srbijom koju Vlada Nemačke sprovodi putem KfW razvojne banke, odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 6,5 miliona evra za realizaciju Projekta zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš”, rekao je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

  Član gradskog veća zadužen za turizam Nebojša Daraboš ocenio je da je neophodno ostvariti i bolju komunikaciju sa Turističkom organizacijom Vojvodine.

  S.I.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja