Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Za protekle četiri godine, neke žene nisu pozvane ni jednom na skrining dojke, zbog preopterećenosti mamografa u subotičkoj bolnici
  Mamograf popravljen, potreban još jedan
  21.07.2016.

  Iako je mamograf u Opštoj bolnici Subotica odnedavno popravljen, a skrining na rak dojke nastavljen, iz Zavoda za javno zdravlje Subotica koji koordinira u Skrining programu, stiže apel da je preko potrebno obezbediti još jedan mamograf, kako bi se sve žene mogle na vreme pozvati i pregledati.

  Mamograf u subotičkoj Opštoj bolnici od početka godine radio je samo šest nedelja, odnedavno je popravljen, ali je dotrajao a popravka je skupa. Iz tog razloga, žene se ne pozivaju uredno na skrining preglede, jer se na mamografu obavljaju i drugi pregledi, te ionako radi preko kapaciteta.

  4147_1.jpg
  dr Nada Kosić Bibić, koordinator za skrining Zavoda za javno zdravlje Subotica

  Odziv na skrining dojke od početka godine, prema rečima lekara iz subotičkog Zavoda za javno zdravlje je i dalje izuzetno mali, a od pozvane 662 žene, samo 35 odsto se odazvalo i uradilo skrining.

  - Trenutno pozivamo žene rođene 1948. godine. Mamograf u subotičkoj bolnici od skora ponovo radi i to je dobra vest jer ukoliko se rak dojke otkrije na vreme, šanse za izlečenje su veće. Veoma važno je da se pozvane žene odazovu i urade skrining mamografiju.  Realizacija skriniga u Subotici sprovodi se četiri godine, međutim, još uvek sve žene nisu pozvane po prvi put. Ono što je planirano Nacionalnim skriningom je da se u roku od dve godine sve žene pozovu makar jednom, ali za tako nešto Subotici nedostaje još jedan mamograf, ali i kadar - istakla je dr Nada Kosić Bibić, koordinator za skrining Zavoda za javno zdravlje Subotica.

  Dom zdravlja Subotica: Kod pet žena postavljena sumnja na patološki proces

  Zbog kvara na mamografu, skrininzi za rano otkrivanje raka dojke nisu rađeni od 9. februara, a ako se tome doda i trend neodazivanja žena na ovu vrstu preventivnog pregleda, broj pregledanih žena je veoma mali, potvrđeno je i u subotičkom Domu zdravlja.

  - Skrining mamografija obustavljena je još 9. februara, a zakazivanje pregleda nastavljeno je u junu, pa se u prvoj polovini godine skrining sprovodio samo šest nedelja. U tom periodu, putem pozivnih pisama na mamografiju su pozvane 662 žene, od kojih je 35 odsto i pregledano. U slučajevima kada se žene nisu odazivale na poziv, patronažne sestre su posetom na kućnu adresu ponovo pozvale njih 904. Od ukupno pozvanih žena, njih 232 su pristale a potom i uradile mamografiju.  Kod pet žena je postavljena sumnja na patološki proces, pa su upućene na dodatnu dijagnostiku u Sremsku Kamenicu.  Upozoravamo da je i dalje visok procenat žena koje se nisu odazvale na mamografiju - ističe dr Mihaela Budimski, PR Doma zdravlja.

  Iako je Nacionalnim skriningom predviđeno da se u toku dvogodišnjeg ciklusa pozovu sve žene starosti od 50 do 69 godina, ni u četvrtoj godini realizacije skrininga u Subotici to nije učinjeno. Još desetak godišta nije pozvano ni po prvi put, što se iznosi kao još jedan alarmantan podatak od strane lekara koji rade skrininge.

  U subotičkom Zavodu za javno zdravlje kažu da je informacija o potrebi za još jednim mamografom i edukacijom kadra prosleđena nadležnima u Kancelariji za skrining.

  - Oni su upoznati da Opšta bolnica sa postojećim kapacitetima u odnosu na broj žena koji ima, to ne može da obavi u predviđenom periodu. Ne znamo koliko bi mamograf mogao da iziskuje sredstava, ali znamo da je on preko potreban u našem gradu - kaže dr Kosić Bibić. Pravo na skrining pregled imaju sve žene bez obzira da li imaju ili ne osiguranje, a svim ženama koje se odazovu pregledu biće urađena mamografija.

  Život zavisi od ranog otkrivanja

  Lekari koji se u Subotici bave skrining pregledima na rak dojke ističu, da je izuzetno važno još više raditi na podizanju svesti kod žena o važnosti dolaska na pregled. Kada se bolest otkrije u ranoj fazi, pet ili šest žena od sedam, ima šansu za petogodišnje preživljavanje, jer je tada moguće uraditi poštednu operaciju koja daje garanciju za dobar kvalitet života.  Ukoliko se otkrije u kasnoj fazi, kada postoje i udaljene metastaze, samo jedna od sedam žena ima šansu za petogodišnje preživljavanje, tvrde lekari. Oni ujedno apeluju na žene da shvate da njihov život zavisi od faze ranog otkrivanja te bolesti, te da se jave svom lekaru po pozivu.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja