Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Novo “prepakivanje“ fontane
  09.12.2013.

  Zabeleženo u prolazu

  U ponedeljak ujutro neki su se možda obradovali videći na Zelenoj fontani radnike „Javornika“ kako užurbano skidaju daske kojima je već tri godine pokrivena, misleći da je možda počela rekonstrukcija, makar i – usred zime kad joj vreme nije! Ali, u pitanju je samo zamena oplate, jer je dotrajala i, ako bi neko baš hteo da se popne i šeta po njoj, mogao bi da stane na trulo drvo, propadne i povredi se, kažu u Direkciji za izgradnju grada, koja je naručilac posla!

  415_1.jpg

  Fontana ne funkcioniše još od 2011. godine, pa iako je za ovu godinu bila planirana prva faza njene rekonstrukcije i za nju obezbeđeno 50 miliona dinara, odustalo se iz najmanje dva razloga. Jedan je što je lokalna samouprava u toku godine ostala bez značajnog dela prihoda, pa je pitanje fontane morala da odloži za „srećnija vremena“, a drugi, isto tako važan, zato jer nije postignut dogovor oko toga šta da se uradi sa Zelenom fontanom. Dakle, i da je bilo novaca, teško da bi nešto bilo učinjeno, s obzirom da se još uvek „lome koplja“ da li da se pravi nova ili vraća stara fontana.

  U svakom slučaju, pre ili kasnije, ponovna izgradnja predstoji, jer ako se poslušaju „nostalgičari“ za Zelenom fontanom i ona rekonstruiše, to će ipak značiti rušenje do temelja i novo zidanje, jer drugačije se ne može pošto su dotrajale cevi u samom telu fontane.

  Pored ove varijante, projektanti „Subiroa“ nacrtali su još dve – jedna je fontana istog gabarita i sličnog izgleda, ali od zelenog granita, a druga parterna fontana, koja bi bila u ravni trga, mogla bi se po potrebi isključiti i na njenom mestu organizovati razne manifestacije, a za zimsko održavanje bila bi najpraktičnija i najjeftinija! Oko nje bilo bi zelenilo i još nekoliko vodenih površina i to bi bio prijatan kutak za osvežavanje u toplim letnjim danima.

  Za sada je jedino izvesno da bi rekonstrukcija sadašnje fontane od Žolnai-keramike i u dimenzijama koje trenutno zauzima bila najskuplja varijanta, a ne bi se rešio problem zazimljavanja, jer ne postoji način da se objekat te veličine odgovarajuće pokrije i zaštiti od mraza i atmosferskih uticaja. To znači da bi se kroz određeni broj godina, najverovatnije, grad ponovo našao pred istim problemom.

  M.Radojčin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja