Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Susret Ivice Dačića i Mire Kovača u Subotici
  23.07.2016.

  Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova u tehničkoj Vladi i izaslanik mandatara Aleksandra Vučića, izjavio je u Subotici da Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine Srbija nije juče usvojila, niti zato što je to htela, nego se to od nje tražilo pre 14 godina.

  4153_1.jpg

  Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova u tehničkoj Vladi, u Subotici se sastao sa Mirom Kovačem, ministrom spoljnih poslova u tehničkoj Vladi Hrvatske i izaslanikom predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

  - I taj zakon, koji je imao veliku podršku međunarodnih institucija i Haškog tribunala, donet je da bi se gonili oni koji su počinili zločine, a ne da bi bio uperen protiv nekoga.  Slične zakone ima bar deset zemalja u Evropskoj uniji, a ovim pitanjem će se raspravljati u narednim godinama u okviru pregovora u poglavljima 23. i 24. - rekao je Ivica Dačić i dodao da se zahvaljuje što je Hrvatska podržala nastavak procesa integracija Srbije.

  4153_2.jpg

  Miro Kovač, šef hrvatske diplomatije, je rekao da ako Srbija želi u EU mora da izmeni Zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. Rekao je da u Hrvatskoj postoji zabrinutost posle izjave srpskih zvaničnika da se Zakon o ratnim zločincima primenjuje na Hrvatsku i da će optužnice biti podignute protiv hrvatskih veterana.

  - To se mora promeniti i rešiti.  Očekujem od rukovodstva Srbije da se što pre izjasni po tom pitanju, jer za naše branitelje nije prihvatljivo da se protiv njih podižu optužnice. Akcenat u EU je u vladavini prava i postoje jasni kriterijumi. Uveren sam da će se zakon promeniti i prilagoditi merilima EU što je u interesu dobrosusedskih odnosa. Naš cilj je imati stabilne odnose u interesu Srbije i Hrvatske, Srba i Hrvata, ali moramo biti iskreni jedni prema drugima naš stav je da taj zakon nije normalan za naše ljude i on se mora promeniti – kaže Kovač.

  Dačić i Kovač prisustvovali su svečanoj misi u Franjevačkoj crkvi i proslavi 26. godina od osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Obojica su poručili da će raditi na unapređenju položaja manjina, a prema rečima Kovača Deklaracija o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske je takođe potpisana iz tih razloga.

  - Čin potpisivanja Deklaracije pre dvadesetak dana ne samo da hrabri već i budi nade kada su u pitanju hrvatsko –srpski odnosi i kada je reč o boljitku položaja hrvatske zajednice u Srbiji. DSHV je bio i do danas ostao najvažniji stub politički angažovanih Hrvata u Vojvodini. Reč je političkoj stranci kojoj treba zahvaliti za brojna dostihnuća koje je hrvatska zajednica ostvarila. Stranka je bila od presudne pomoći prilikom osnivanja novih institucija i organizacija veoma značajnih za ostvarivanje manjinskih prava i razvoj identiteta ovdašnjih Hrvata – rekao je Tomislav Žigmanov, predsednik DSHV.

  B.K.V.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja