Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Volonteri iz Evrope pomažu zaštitarima na Ludašu
  Napravili 100 kućica za modrovrane
  23.07.2016.

  U Okviru Međunarodnog volonterskog radnog kampa „Ludaš 2016“ 15 stranaca iz osam zemalja pomaže čuvarima „Palić Ludaša“ u zaštiti prirode.

  Na Ludašu, oko kompleksa Vizitorskog centra, volonteri iz Italije, Češke, Španije, Rusije, Francuske, Engleske, Nemačke i Finske, popravljaju edukativne staze rezervata, prave kućice za zaštićenu vrstu modrovrane, čiste i održavaju zaštićeno područje oko Palića i Ludaša.

  4154_1.jpg

  - Kamp je postao tradicionalni susret volontera. Njihova pomoć nam je značajna jer za ove poslove treba više ljudi. Puno toga je urađeno, od renoviranja edukativnih staza do postavljanja mreža i zaštitnih kuća za zaštićene vrste ptica – kaže Oto Sekereš iz „Palić Ludaša“.

  Za učesnike je održano više predavanja o našim područjima pod zaštitom, a njihov radni boravak na severu Bačke organizovali su „Palić Ludaš“ i Mladi istraživači Srbije – Volonterskog servisa Srbije.

  - Po drugi put sam u ovom kampu i sigurno ću ponovo doći. Sve što smo obišli, što smo radili i čuli je izuzetno poučno i edukativno i pomaže nam da bolje shvatimo prirodu i neophodne mere za zaštitu ugroženih vrsta životinja – kaže Andrej Kidinov iz Rusije.

  Darko Vasiljević objašnjava da ni sto drvenih kućica nije dovoljno za vrstu ptica koja je zahvaljujući zaštitarima počela da se množi.

  - Zaštićene plave vrane ili modrovrane imaju prirodno stanište u dupljama drveća, ali toga ovde nema i da bi preživele neophodne su im kuće. Pre deset godina ovde je bilo samo deset do 15 parova modrovrana, a sada ih ima više od 200 – kaže Vasiljević.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja