Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Domu zdravlja Subotica na korišćenje dato sanitetsko vozilo za potrebe prevoza migranata i građana
  Rad lekara olakšan, a pacijenti brže zbrinuti
  24.07.2016.

  • Subotički Dom zdravlja dobio je juče, 21. jula, na privremeno korišćenje, sanitetsko vozilo, koje će se upotrebljavati za potrebe prevoza migranata i građana, iz Prihvatnog centra i granice, do ambulanti Doma zdravlja.

  Milimir Vujadinović, predsednik Radne grupe za praćenje migracija na teritoriji Grada i koordinaciju aktivnosti u cilju rešavanja problema migracionih tokova svečano je sa predstavnicima organizacije Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC), predao ključeve vozila direktorki Doma zdravlja.

  4157_1.jpg

  Vujadinović je tom prilikom rekao da je migrantska kriza ponovo u zamahu u Subotici i Srbiji, te da takva situacija rađa neke nove potrebe kada je u pitanju lokalna samouprava.

  — U tom smislu i nastavljamo staru saradnju sa našim prijateljima iz organizacije IDC, koja je partner našeg donatora koji je gradio Prihvatni centar za migrante u Subotici. Obratili smo im se za pomoć, te će ambulantno vozilo koje uručujemo Domu zdravlja služiti ne samo za prevoz migranata nego i ostalih građana. To je ujedno i način da relaksiramo Dom zdravlja u Subotici, koji je često u situaciji da ne može da stigne na sve adrese. Korist od ovog vozila imaće i oni koji su trenutno u tranzitu u Subotici, ali i ljudi koji ovde stalno borave. Vozilo je za sada dato privremeno na korišćenje Domu zdravlja, dakle dok traje potreba i problem sa kojim se suočavamo, ali postoje izgledi da ono ostane i u trajnom vlasništvu te zdravsvene ustanove.  Imali smo i pregovore sa gradonačelnikom, gde je u načelu dogovoreno zvanično potpisivanje Memoranduma o saradnji Grada i organizacije IDC, a i ići će se i na to, da ova organizacija možda uskoro ovde otvori i svoju Kancelariju, što će doprineti još boljoj saradnji Subotice i Bavarske, gde je i sedište IDC-a — istakao je Vujadinović.

  Sanitetsko ambulantno vozilo kako su rekli u Domu zdravlja, umnogome će olakšati svakodnevni rad lekara i medicinskog osoblja.

  — Vozilo će se prvenstveno koristiti za prevoz pacijenata iz Prihvatnog centra i sa granice do naših ambulanti, kako bi im se pružila neophodna pomoć, ali i za sva urgentna stanja naših građana. Želja nam je da nas prepoznaju kao savesnog partnera, te da možda u budućnosti jedno ovako vozilo i dobijemo u trajno vlasništvo ili medicinsku opremu — istakla je dr Mila Bogdanović Dujmić, direktorka Doma zdravlja Subotica.

  Prema rečima direktorke Bogdanović Dujmić, broj intervencija lekara i medicinskog osoblja se menja iz dana u dan, jer potrebe za pružanjem pomoći variraju i širokog su spektra.

  — Imamo dosta trudnica, dece, puno povreda, zubarskih intervencija, dakle svakakvih tegoba.  Najbitnije je da sve zbrinjavamo, ne pitamo kada i u koje vreme, i zato će nam ovo vozilo biti od izuzetnog značaja — rekla je direktorka Doma zdravlja.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja